ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τα συσσίτια των ...... εκατομμυρίων


Ο δήμος Ιωαννιτών φούσκωσε τους προϋπολογισμούς των ΚΑΠΗ και των συσσιτίων με 4,2 εκατομμύρια ευρώ....
.... τα οποία στη συνέχεια διέθεσε στην χρεοκοπημένη Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση. Η ΑΔΕΙ είναι περίφημη για τα ρουσφέτια και τις προσλήψεις εξαιτίας των οποίων έχει χρεοκοπήσει.


Μία ακόμη απίθανη ιστορία διαχείρισης κονδυλίων από το δήμο Ιωαννιτών έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς κρίσης που η ορθή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία.
Στο δημαρχείο φούσκωσαν με εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς των εκδρομών του ΚΑΠΗ και των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» για να χρηματοδοτήσουν παρανόμως δημοτικές επιχειρήσεις! Η μερίδα του λέοντος πήγε στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων (ΑΔΕΙ), έναν φορέα συνώνυμο του ρουσφετιού.

Ο δήμος κατέφυγε στη συγκεκριμένη πατέντα αφού από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έχει απαγορευθεί η απευθείας χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Παλιότερα η πρακτική ήταν να επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις αυτές για να αυξάνουν το μετοχικό τους κεφάλαιο. Τελικά οι επιχορηγήσεις πήγαιναν σε λειτουργικά έξοδα. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν χρονιές στις οποίες τα έσοδα της ΑΔΕΙ ήταν μηδενικά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ήδη επί Νέας Δημοκρατίας η περιφέρεια Ηπείρου, έχει ανάψει κόκκινο φως και δεν εγκρίνει τις αλχημείες του δημαρχείου. Αυτό όμως ουδόλως φαίνεται να πτόησε τη δημοτική αρχή που συνέχισε τις παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Η μεταφορά των κονδυλίων

Πώς όμως έγινε η τριγωνική συναλλαγή μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «ΚΑΠΗ Πόλεως Ιωαννίνων» και της ΑΔΕΙ;

Για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ της πόλης είχαν προϋπολογισθεί συνολικά 2,8 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2009. Αυτά τα χρήματα πήγαιναν σε κοινωνικές δραστηριότητες, στις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στα συσσίτια κ.λπ.. Ξαφνικά τα έξοδα εκτινάχθηκαν στα 7 εκατομμύρια €! Αύξηση δηλαδή των κονδυλίων κατά 148%. Ο υποτιθέμενος πακτωλός χρημάτων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κατέληξε εν μέρει στη φαλιρισμένη ΑΔΕΙ. Υπολογίζεται ότι από τα επιπλέον 4,2 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση τα 3,4. Τα υπόλοιπα είναι άγνωστο ποια τρύπα κάλυψαν.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να λάβει απάντηση. Ήδη μάλιστα υπάρχει σχετικό αίτημα προς τον τότε πρόεδρο του Φορέα των ΚΑΠΗ Τάσο Σιαφάκα να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα..

Το πλυντήριο

Η ΑΔΕΙ είναι η κατεξοχήν υπηρεσία προσλήψεων ημετέρων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι την ονομάζουν «πλυντήριο», αφού εκεί γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις από το δήμο. Από το 2005 μέχρι σήμερα λίστες προσληφθέντων εμφανίζονται κατά καιρούς στην επικαιρότητα. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται οι πάντες. Από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μέχρι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις που κρατούνται σε διαρκή ομηρία από τη δημοτική αρχή. Απομένει πια στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας να δούνε με ποιον τρόπο τα κονδύλια του δήμου Ιωαννιτών διακινούνται.



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΠΗ 2009 & 2010

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ---------------------------------------------------ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΕΞΟΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 102.000 --------- 1.047.000

ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ 8.000------ 568.000

ΕΞΟΔΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (κενό) -------2.780.000

ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΤΡΙΤΩΝ 2.000---------212.000

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ     112.000------------ 4.607.000

ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ     2.711.100 --------- 2.396.100

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ      2.823.100--------- 7.003.100







Share





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.