Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Αλλάζουν τα πάντα
Επιστροφή στις μέρες του ’81 στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση σαλπίζει σύσσωμο το κομματικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεδάφιση του ισχύοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2009) προχωρεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές τόσο στο σύστημα προαγωγών όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει μετατάξεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, άδειες, δηλώσεις περιουσιακών στοιχειών και το πειθαρχικό δίκαιο.
Η αρχή έχει ήδη γίνει με τη δημιουργία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) και του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ). Πρόκειται για δύο όργανα στα οποία θα εκπροσωπηθούν μέλη του ΑΣΕΠ με «πράσινες» περγαμηνές και διευθυντές που θα ορισθούν καθ’ υπόδειξιν της πολιτικής ηγεσίας.
Προκειμένου δε να γίνει απρόσκοπτη η άλωση του δημοσίου τομέα και η κατάληψη από «ημετέρους» των περίπου 30.000 θέσεων ευθύνης, «εξοστρακίζονται» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Πράγματι, για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ και οι δευτεροβάθμιοι εκπρόσωποί της στα Συμβούλια που θα επιλέξουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και θα κρίνουν εν πολλοίς την τύχη των 512.000 μονίμων υπαλλήλων.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι που έχουν διδαχθεί από την πικρή εμπειρία που απεκόμισαν από την περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη, εκφράζουν ανοιχτά φόβους για το περιεχόμενο των ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των ανωτέρων και μεσαίων στελεχών του Δημοσίου. Όπως λένε, θα είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να προβάλλουν έντονα το πολιτικό στοιχείο και έστω και εμμέσως να «φωτογραφίζεται» αν όχι η κομματική ταυτότητα του υποψηφίου για προαγωγή, τουλάχιστον η φιλική του διάθεση προς κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή κοινωνικό φορέα.
Παράλληλα, με την επίκληση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των κενών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στις συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών και τις συνταξιοδοτήσεις -τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων το 2010- θα υπάρξει κύμα εθελοντικών και μη μετατάξεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του δημοσίου τομέα.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στις αποσπάσεις απ’ όπου πιστεύεται ότι θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών σε προσωπικό που θα προκύψουν εξαιτίας του ασφαλιστικού, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ιδίως γυναίκες, αναζητούν ήδη εναγωνίως την «πόρτα της εξόδου».
Αν πιστέψουμε παλαιότερους υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35.000 υπάλληλοι, διασκορπισμένοι παντού:
Από πολιτικά γραφεία σε κυλικεία!
Οι περισσότεροι υπηρετούν στις προσωρινές θέσεις τους πάνω από μια πενταετία, ενώ ο νόμος Παυλόπουλου (άρθρο 68) ορίζει ρητά ότι η διάρκεια των αποσπάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία.
Σε περίπτωση που επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, τότε το ελληνικό Δημόσιο, έχει λύσει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες τους σε έμπειρο προσωπικό.
Παράλληλα, θα περάσουν από κόσκινο χιλιάδες μεταθέσεις που έγιναν χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση από πλευράς του υπαλλήλου, ενώ δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια που προβλέπονται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Εξετάζεται επίσης η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» και την εν γένει μισθολογική κατάσταση του υπαλλήλου.
Γ.Φράγκου-Αδέσμευτος τύπος
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.