Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
«Σας αγαπώ αλλά δεν πρέπει να σας βοηθήσουν»
Ο 69χρονος Γερμανός Joachim Starbatty, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tϋbingen, είναι αποφασισμένος να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενάντια στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Διαβάζει Πλάτωνα στο πρωτότυπο, μας βρίσκει περήφανους και γενναιόδωρους, πιστεύει όμως ότι «τρυπώσαμε λαθραία στην ΟΝΕ» και κάνει τα πάντα να κόψει την ευρωβοήθεια προς την Ελλάδα...
'' η Ελλάδα για το δικό της το καλό να δει ταχύτερα την πόρτα της εξόδου''.
Ποια είναι η κύρια ένστασή σας σχετικά με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα;
Μια διάσωση της ελληνικής οικονομίας απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας (βάσει αυτού, καμία χώρα-μέλος δεν είναι υπεύθυνη για τα χρέη άλλης χώρας-μέλους). Η αιτία είναι προφανής. Η Νομισματική Ένωση συστάθηκε ως μια κοινότητα σταθερότητας. Εάν εξελιχθεί σε μια κοινότητα μεταφοράς ευθυνών, εγκαταλείπεται η αρχική, συμβατική της σύλληψη.
Σε ποια βάση σχεδιάζετε να προσβάλετε την γερμανική συμμετοχή στο ελληνικό πακέτο διάσωσης;
Το σχέδιο διάσωσης συνιστά παραβίαση του άρθρου 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μια διάσωση έχει μη-προβλέψιμες χρηματοοικονομικές επιπτώσεις. Μια κοινότητα υπερχρεωμένων κρατών ρέπει, όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία, προς τον πληθωρισμό. Αυτό οδηγεί στην υποτίμηση των καταθέσεων όλων των πολιτών.
Γιατί είστε αντίθετος σε μια τέτοια διάσωση, από τη στιγμή που δε μιλάμε για κάποιο δώρο αλλά για δάνεια τα οποία πρόκειται να επιστραφούν με τόκο;
Μια πίστωση είναι ωφέλιμη, μόνο όταν διοχετεύεται σε παραγωγικές επενδύσεις, ώστε από τα κέρδη αυτών να καλύπτονται τα επιτόκια και να εξοφλούνται τα χρέη. Για αυτό πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει πλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο και στους προϋπολογισμούς της.
Θα έπρεπε κατά την άποψή σας η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη; Υπάρχουν κι άλλες χώρες χωρίς τις οποίες η Ευρωζώνη θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα;
Η Ελλάδα βυθίζεται όχι μόνο σε μία δημοσιονομική κρίση αλλά και σε μια βαθειά οικονομική κρίση. Έχει εδώ και πολύ καιρό απολέσει την ανταγωνιστικότητά της. Εάν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, μπορεί να προχωρήσει σε υποτιμήσεις. Τότε και τα ελληνικά χρέη θα μειωθούν αναλόγως. Μια τέτοια υποτίμηση είναι η απαρχή κάθε οικονομικής ανάκαμψης. Τα νομίσματα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας υποτιμήθηκαν σημαντικά μετά την Ασιατική Κρίση. Οι εν λόγω χώρες μετέπειτα αύξησαν τις εξαγωγές τους και πλέον είναι οικονομικά ισχυρότερες από ό,τι πριν την κρίση.
Ποιος ευθύνεται για την παρούσα κρίση κατά την άποψή σας: η Ελλάδα ή η ΕΕ;
Η Ελλάδα (αλλά και άλλες χώρες όπως η Ιταλία) τρύπωσε λαθραία, με πλαστά οικονομικά στοιχεία, στη Νομισματική Ένωση. Εν συνεχεία, τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά γεγονός το οποίο οδήγησε σε μια υπερβολική ιδιωτική και δημόσια κούρσα κατανάλωσης. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, κοίταγαν αλλού. Η Eurostat είχε καιρό πριν επισημάνει πως οι ελληνικές στατιστικές δεν ήταν σωστές.
Σε ποιο βαθμό μπορούν να θεωρηθούν οι Έλληνες υπεύθυνοι για τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Γερμανίας;
Κάθε χώρα είναι η ίδια υπεύθυνη για τα προβλήματά της.
Τι λέτε σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως η Γερμανία οφείλει την οικονομική της δύναμη σε χώρες όπως η Ελλάδα (ενδεικτικά, οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ ετησίως και οι περίπου 135 γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα «καθαρίζουν» 7 δισ. ευρώ τον χρόνο ενώ οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων εντός της ΕΕ έφτασαν το 2007 να αναλογούν στο 25,7% του γερμανικού ΑΕΠ από 16,6% που ήταν το 1999);
Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως ένα ρήγμα διατρέχει τη Νομισματική Ένωση: στον Βορρά υπάρχει ένα ισχυρό νομισματικό μπλοκ που παρουσιάζει πλεονάσματα εμπορικού ισοζυγίου και στο Νότο ένα αδύναμο νομισματικό μπλοκ με ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου. Η πολιτική λιτότητας που υποδεικνύεται τώρα στην Ελλάδα με στόχο την αποκατάσταση της οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού ? αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών, μειώσεις μισθών και συντάξεων - σπρώχνει την χώρας σας σε μια βαθειά οικονομική ύφεση.
Τι λέτε σε όλους εκείνους που επαναφέρουν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα και ισχυρίζονται πως το Βερολίνο ούτως ή άλλως χρωστά λεφτά στην Αθήνα;
Οι πολιτικοί υποδέχτηκαν τη Νομισματική Ένωση ως «κομίστρια της ειρήνης». Η ερώτησή σας δείχνει πως η διαμάχη για τα χρήματα διχάζει τους λαούς.
Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα;
Έχω βρεθεί τρεις φορές στην Ελλάδα και θέλω να την επισκέπτομαι συχνά. Την αγαπώ αυτήν την χώρα. Μπορώ να διαβάσω Πλάτωνα και Αριστοτέλη από το πρωτότυπο.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το μέσο Έλληνα;
Οι Έλληνες που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα είναι έξυπνοι, περήφανοι και πάνω από όλα γενναιόδωροι.
Πηγή: Έθνος online.
Συνέντευξη στον Γιώργο Σκαφιδά (gskafidas@pegasus.gr).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.