ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Τα 20 καλύτερα ΟΠΛΑ του κόσμου!

Τα 20 καλύτερα του κόσμου

Ποια είναι τα καλύτερα όπλα του κόσμου; Συχνή η ερώτηση, δύσκολη η απάντηση! Κάθε επαγγελματίας που ασχολείται με τα όπλα έχει έναν προσωπικό κατάλογο, έστω και αν δεν τον δημοσιεύει. Ενας επαγγελματίας που έχει δημοσιεύσει τον κατάλογό του είναι ο Αγγλος Μάικ Γιάρντλι, γνωστός και από την προώθηση σκοπευτηρίων στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Ο κατάλογος του Γιάρντλι, όπως είναι αναμενόμενο, αναφέρει αγγλικά όπλα κατά πλειοψηφία στον κατάλογο των 20 πρώτων θέσεων.
Κατατάσσει το πλαγιόκαννο Purdey στην πρώτη θέση και βέβαια δεν αφήνει έξω τα Holland, Grant και άλλα μεγάλα αγγλικά ονόματα. Στα μη αγγλικά όπλα βάζει το Fabbri, το Browning Β25, το Perazzi, ενώ στο τέλος παρουσιάζει μια έκπληξη: αν τον περιόριζαν σε ένα μόνο όπλο, δηλώνει πως αυτό θα ήταν ένα Beretta 686.

Κατανοητή η επιλογή του 686, ακόμη και για κάποιον που θεωρεί το Purdey με τιμή 100.000 ευρώ περίπου, ως το κορυφαίο όπλο. Διότι όταν το κριτήριο είναι η αξιοπιστία, τότε τα κριτήρια αλλάζουν απότομα.
Κοντά στο κριτήριο αξιοπιστίας που θέτει ο Αγγλος συνάδελφος χωρούν όμως και μερικά άλλα, όπως η δυνατότητα μετατροπής ώστε το εργοστασιακό όπλο να γίνει απόλυτα προσωπικό, καθώς και το κριτήριο της αντοχής στο χρόνο.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευκολία επισκευής, διότι ένα όπλο όσο καλό και αν είναι, κάποτε θα χαλάσει.
Τα κριτήριαΜε τα δικά μας κριτήρια, ο κατάλογος θα περιλάβει και καραμπίνες, κάτι που λείπει από τον κατάλογο του Γιάρντλι. Κάποια μοντέλα της Beretta και της Benelli δεν μπορεί να λείπουν, διότι πληρούν όλα τα κριτήρια.
Εδικά τα μοντέλα με κολάρα ρύθμισης του κοντακιού, είναι παραδείγματα προσαρμοστικών όπλων που ταιριάζουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο στα μέτρα του κατόχου τους. Τα μοντέλα που μπορούν να καταταχθούν στα «τοπ» από την κάθε εταιρεία είναι πολλά.
Θα ήταν ιεροσυλία στη συζήτηση των κορυφαίων όπλων να παραλειφθεί η καραμπίνα Browning Auto 5 και η μεταγενέστερη Β2000. Η κάθε μια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν άξιο μέλος των 20 καλύτερων λειόκαννων του κόσμου.
Μια συζήτηση για τα «τοπ» λειόκαννα παγκοσμίως που δεν κάνει λόγο για το σύστημα χράπα χρούπα, είναι μια πράξη σνομπισμού!
Το χράπα χρούπα είναι όπλο του φτωχού, αλλά δεν είναι καθόλου «φτωχό» όπλο. Κυριαρχεί στη Βόρειο Αμερική, εκεί που το κυνήγι είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, και μάλλον έχει πάρει περισσότερα θηράματα από κάθε άλλο τύπου όπλου. Από τα χράπα χρούπα το πιο αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση και επισκευή είναι το Remington 870. Δικαίως λοιπόν έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια όπλα.
Αντοχή και αξιοπιστίαΗ Winchester Model 12 καθώς και η Ithaca 37 δεν έφτασαν τα εκατομμύρια αντίτυπα της 870, όμως και οι δύο είναι κυνηγετικά όπλα που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και την αντοχή τους.
Από τα δίκαννα όπλα, το Perazzi έχει αποδείξει την αντοχή του στα χέρια χιλιάδων σκοπευτών παγκοσμίως. Δεν υπάρχει σκληρότερο τεστ αντοχής και αξιοπιστίας για ένα λειόκαννο όπλο, από το σκοπευτήριο. Το άνοιξε -κλείσε πριν από κάθε πιάτο, είναι αρκετό για να γίνει κατανοητή η αντοχή. Επίσης το Perazzi έχει ασκήσει μια σχεδιαστική επιρροή σε άλλα όπλα, όπως το ισπανικό ΚΕΜΕΝ, και στα ιταλικά Bosis, Desenzani και Fabbri, οπότε δικαίως θεωρείται μεγάλο όπλο.
Στα σουπερποζέ πρέπει να περιληθφεί και το σουηδικό Caprinus λόγω απλότητας μηχανισμού και υπεροχής υλικού (συνολικά ανοξείδωτο). Ομως το Caprinus χρωστά πολλά στο ταπεινό ρωσικό ΤΟΖ 34, άρα παίζει και αυτό στα κορυφαία όπλα του κόσμου.
Το Browning Β25 έχει κλείσει 79 χρόνια στην παραγωγή, αλλά ακόμη κρατά τα σκύπτρα σε ό,τι αφορά το ζύγισμα και την ευχρηστία του. Δεν μπορεί να μείνει εξώ από τον κατάλογο των καλύτερων όπλων, όπως δεν μπορεί να μείνει εκτός η σειρά 5 και 6 Beretta με τα θρυλικά S56, S57, 686 και 687.
Από τα σουπερποζέ δεν μπορεί να λείπει το ρωσικό ΙΖ 27, που έχει φέρει στο ευρύ κοινό τον μηχανισμό του Browning και την... αντοχή τεθωρακισμένου!
Μια ειδική θέση στα σουπερποζέ ανήκει και στο ιαπωνικό SKB. Η ποιοτική κατασκευή, η σχεδίαση για αντοχή και μακροζωία, το χαμηλό προφίλ και άλλα θετικά χαρακτηριστικά, κάνουν το SKB ένα από τα καλύτερα όπλα του κόσμου, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν παραπάνω.
Στα πλαγιόκαννα την τιμητική θέση για ομορφιά και αντοχή σίγουρα έχει το σκοτσέζικο Dickson. Ομως υπάρχουν και άλλα όπλα που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και την αντοχή τους, καθώς και τους πρωτότυπους μηχανισμούς τους, όπως το Beretta 626.
Φθηνά και καλάΕπίσης για την πρωτοτυπία μηχανισμού και αξιοπιστίας, πρέπει να συμπεριληφθεί το ρωσικό Baikal ΙΖ43. Είναι το καλύτερο από τα φθηνά πλαγιόκαννα. Οσο για αντοχή, απλά ρωτήστε οπλουργό αν έχει δει ΙΖ43 με κουνημένα κλειδιά. Οι Αγγλοι όμως που χωρούν μέσα στα πρώτα 20 όπλα του κόσμου; Το μυαλό δεν πάει απαραίτητα στα γνωστά μοντέλα με ολόκληρες φωτιές και αυτομάτους εξολκείς.
Το πλαγιόκαννο κοκοροτούφεκο Purdey που προηγήθηκε του εσώσφυρου, έχει αρετές που το καθιστούν μοναδικό. Με αυτό το όπλο ο Λόρδος Ρίπον πήρε μισό εκατομμύριο θηράματα.
Αυτό ήταν το όπλο για το οποίο γράφτηκε ότι «η συνταγή της σκοπευτική επιτυχίας είναι ένα όπλο Purdey, πυρίτιδα Σουλτζ και μια γερή δόση εφαρμοσμένης ψυχολογίας».
Και θα κλείσουμε με ένα ακόμη αγγλικό όπλο, που αντιπροσωπεύει έναν μειοψηφικό μηχανισμό: το μονόκαννο Greener βασισμένο στον μηχανισμό Μαρτίνι.
Γερό, απλό, εύκολα επισκευάσιμο, είναι το λειόκαννο που άντεξε στα πιο απόμακρα σημεία του κόσμου και σε κάθε είδους κυνήγι.
Στα μονόκαννα θα πρέπει να βάλουμε επίσης το ρωσικό Baikal ΙΖ18 και το παλιό Beretta, επειδή και τα δύο είναι ατσάλινα, με εξαιρετική κατασκευή και απλό μηχανισμό φτιαγμένο για σκληρή χρήση.
Ο δικός μας κατάλογος δεν βάζει μια απόλυτη σειρά κατάταξης, απλά διότι περιέχει διαφορετικούς μηχανισμούς όπλων που έχουν φανατικούς θιασώτες.
Επίσης στον δικό μας κατάλογο οι τιμές είναι σε επίπεδα που κάνουν τα όπλα προσιτά στην πλειοψηφία των αγοραστών.
Με αυτή την επιφύλαξη ο κατάλογος είναι αυτός που παρατίθεται παρακάτω.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;Η σύνταξη πινάκων με τα καλύτερα όπλα, αυτοκίνητα, ποδήλατα κλπ., είναι συνήθεια των δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.
Ο κάθε ένας έχει τα κριτήριά του για το τι είναι καλό ή κάλλιστο όπλο που αξίζει να μπαίνει σε τέτοιους πίνακες. Επιπλέον οι πίνακες κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και εμπλουτίζουν τις γνώσεις του.
Προσοχή όμως σε πίνακες που δεν θέτουν κριτήρια και απλά κατονομάζουν μάρκες απλά και μόνο επειδή είναι διάσημες. Διότι, όπως είπε και ένας ανώνυμος κυνηγός, για την καλή αγορά όπλου: «αγόρασε το όπλο και όχι τον κατασκευαστή του».
Αυτογεμή
  • Βeretta- 302 και μετά
  • Βenelli- Montefeltro και μετά
  • Βrowning A-5
  • Browning Β2000
Επαναληπτικά
  • Remington 870
  • Ithaca 37
  • Winchester 12
Σουπερποζέ
  • Ρerazzi
  • Βrowning B25
  • Caprinus
  • Beretta 686
  • SKB
  • Baikal ΙΖ27
Πλαγιόκαννα
  • Dickson
  • Βeretta 626
  • Purdey κοκοροτούφεκο
  • Βaikal ΙΖ43
Μονόκαννα
  • Greener GP
  • Beretta
  • Baikal ΙΖ 18                  ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Τώρα διάβασα...το κείμενο πολύ καλή η ενημέρωση ακόμα και για τους πολλούς δύσπιστους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.