Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Economist: «Η Γερμανία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία»

 

Σύντομα η πολιτική της Γερμανίας θα στραφεί εναντίον της. Τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της χώρας της που «βυθίζει» την παγκόσμια οικονομία, σχολιάζει με ένα καυστικό δημοσίευμα ο Economist στο προσεχές τεύχος του.

Το εξώφυλλο της βρετανικής εφημερίδας απεικονίζει το τάνκερ «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και έναν επιβαίνοντα να παρακαλά τη γερμανίδα καγκελάριο να «βάλει μπρος τις μηχανές».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραπαίουσα ανάπτυξη και ο κίνδυνος καταστροφής στην οικονομία έχει βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες «έχουν χτυπήσει στον τοίχο», σημειώνει το «editorial».


Η αποδυνάμωση του ευρώ και το χάος από μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα, οι διαφωνίες των πολιτικών και τα λιγοστά πυρομαχικά που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, στήνουν ένα δύσκολο σκηνικό.


«Είναι τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν οριστικά και αποφασιστικά το θέμα του ευρώ», τονίζεται και προστίθεται πως η πειστική λύση δεν εγγυάται ομαλότητα στην παγκόσμια οικονομία. «Η αδυναμία εξεύρεσης εγγυάται την οικονομική τραγωδία» επισημαίνεται.


Παράλληλα ο Economist βλέπει ότι αναμφίβολά έγιναν λάθη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία αλλά και από τους πιστωτές τους. «Η εμμονή στην λιτότητα και τα πακέτα διάσωσης που αποδείχτηκαν ημίμετρα, η καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης έφεραν το ευρώ κοντά στην καταστροφή με μεγάλες ευθύνες του Βερολίνου» λέει ο Economist.


«Τι μπορεί να γίνει τώρα; Η πεποίθηση της Μέρκελ ότι η λιτότητα και η μη παροχή πακέτων βοήθειας θα φέρει τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης αρχίζει να κοστίζει όλο και περισσότερο. Ακόμη όλο και λιγότερο πιθανή φαίνεται η δυνατότητα της Γερμανίας να τη βγάλει καθαρή από την κρίση» αναφέρει ο Economist.


Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρεται ότι χρειάζεται πλέον ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου ακόμα και νωρίτερα αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τρομάξει τις αγορές.


Το κόστος για την ίδια την Μέρκελ μπορεί να είναι η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό αλλά τα οφέλη μπορεί να έρθουν και πάλι γιατί θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και «η παγκόσμια οικονομία θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα μακριά από την καταστροφή». «Κυρία Μέρκελ είναι στο χέρι σας», καταλήγει ο Economist.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.