Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

«ΣΕ 60 ΩΡΕΣ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ»(!!!)

Η Έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τι αποκαλύπτει η έκθεση-κεραυνός
που ταρακούνησε τις ΗΠΑ…

 Η ξαφνική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ…
Ότι οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν 3,4 δις δολάρια κόντρα στη ρωσική επιθετικότητα μόνο τυχαία δεν ήταν…

Εκφράζει, την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις προβλέψεις –πρώτη φορά τόσο ανοικτά- των ειδικών που μιλούν για ρωσική υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Το κλίμα επιβάρυνε η έκθεση του think tank RAND που θεωρεί υπαρκτή απειλή τη Ρωσία και αποδυναμωμένη τη Συμμαχία. 

Φθάνει στο σημείο να προειδοποιήσει ότι με την τρέχουσα ανάπτυξη των δυνάμεων η Ρωσία μπορεί να ισοπεδώσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής.

Χωρίς περιστροφές δηλώνει ότι η Μόσχα είναι σε θέση να κατακτήσει όλη την περιοχή μέχρι και την πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, σε 60 ώρες.

Η έκθεση που ταρακούνησε το Λευκό Οίκο προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως για το τι θα συμβεί αν η Ρωσία εισβάλει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, δίνει μια απίστευτα ζοφερή εικόνα των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα πιο εκτεθειμένα μέλη του.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που εκτίθενται περισσότερο. Τοποθετημένες μεταξύ της Ρωσίας, μεταξύ του κυρίου συμμάχου της Ρωσίας την Λευκορωσία, το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, και τη Βαλτική Θάλασσα, τα τρία έθνη – με εξαίρεση ενα κομμάτι της Λιθουανίας – στερούνται κάθε κοινό σύνορο με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτή η έλλειψη συνόρων, σε συνδυασμό με τη συνεχή ανάληψη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον ρεβανσιστικό μιλιταρισμό της Ρωσίας, τοποθετεί τα τρία έθνη σε σημαντικό κίνδυνο από τον ρωσικό τυχοδιωκτισμό.

Η έκθεση RAND( καλοκαίρι του 2014 μέχρι την άνοιξη του 2015), έγινε στην μορφή προσομείωσης μιας σειράς παιχνιδιών πολέμου μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλάβουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής εισβολής.

Ως έχουν οι δομές δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το RAND διαπίστωσε ότι η στρατιωτική οργάνωση “δεν μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία το έδαφος των πιο εκτεθειμένων μελών της.»

Στο καλύτερο σενάρια για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έκανε 60 ώρες για να φτάσει τα περίχωρα, της πρωτεύουσας της Λετονίας ή της πρωτεύουσας της Εσθονίας.

Στο πιο τραγικό σενάριο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν φτάσει στις πρωτεύουσες μόνο σε 36 ώρες.

Η παρούσα έκθεση της RAND απηχεί παρόμοιες ανησυχίες του νυν Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Petr Pavel.

Στις 27 Μαΐου του 2015 ο Pavel προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να κατακτήσει τα τρία κράτη της Βαλτικής εντός δύο ημερών, παρά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Ο Pavel πίστευε ότι αυτό θα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυνατό λόγω των σχετικά αργών κινήσεων στο διοικητικό μέρος του ΝΑΤΟ.

«Από τη μία πλευρά, ένα από τα μειονεκτήματα [ΝΑΤΟ] είναι η πολύπλοκη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Είναι γιατί το ΝΑΤΟ έχει 28 μέλη που πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα συμπεράσματα,» δήλωσε ο Pavel στην Τσεχική ιστοσελίδα CTK.

«Από τεχνικής απόψεως, αν σκεφτώ πόσες δυνάμεις είναι σε θέση να αναπτύξει η Ρωσία στις χώρες της Βαλτικής, το μέγεθος των χωρών της Βαλτικής, καθώς και η πυκνότητα των δυνάμεων στο έδαφός τους, οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσε πραγματικά να βρεθούν υπο κατοχή σε μια-δυο μέρες .»

Η ικανότητα της Ρωσίας να κατακτήσει τις χώρες της Βαλτικής οφείλεται τόσο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Κρεμλίνου να εκσυγχρονίσει τον στρατό και στην γενική πτώση στις ικανότητες του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ρωσία κάνει μια τεράστια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, με πιθανό αποτέλεσμα να αρνηθεί στο ΝΑΤΟ την πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, και εκσυγχρονίζει την πολεμική αεροπορία της για να υπερβεί την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ, τότε συγκριτικά οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αποσύρει δυο τμήματα από τη Γερμανία και διατηρεί μόνο δύο στην Ευρώπη προς το παρόν. Επιπλέον το 2015, μόνο πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπόρεσαν να εκπληρώσουν το σύνολο των αμυντικών δαπανών που απαιτείται από την Συμμαχία.

Ωστόσο, το RAND σημειώνει ότι κάποια απλά βήματα θα μπορούσε να αποτρέψουν την κατάκτηση χωρών της Βαλτικής απο την Ρωσία.

Με την ανάπτυξη περίπου επτά ταξιαρχίων στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετή δύναμη πυρός για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.