ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

XEIΜΩΝΑΣ! πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το χειμερινό ηλιοστάσιο!!!


Το 2015, το χειμερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο πέφτει στις 22 Δεκεμβρίου. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Κάντε κλικ και μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορεί να μην ξέρετε για τη μικρότερη μέρα του χρόνου.
 
Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο το Δεκέμβριο. Σηματοδοτεί τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. 
Η λέξη "ηλιοστάσιο" προέρχεται από τις λέξεις ήλιος+στάσις. Την συγκεκριμένη ημέρα ο ήλιος κινείται τόσο αργά που μοιάζει σαν να είναι ακίνητος. Είναι επίσης η μέρα όπου ο ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο του ουρανού πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. 
Το ηλιοστάσιο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο για το Νότιο Ημισφαίριο τον Ιούνιο και το χειμερινό ηλιοστάσιο για το Βόρειο Ημισφαίριο τον Δεκέμβριο. 
Φωτο: Απεικόνιση του χειμερινού και του θερινού ηλιοστάσιου στη Βόρεια Αμερική και στη Νότια το 2014.
Οι αστρονόμοι θεωρούν πως το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του χειμώνα. Για τους μετεωρολόγους, ο χειμώνας ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, καθώς ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου. 
Στη Βίβλο δεν αναφέρεται ακριβής ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι πρώτοι Χριστιανοί επέλεξαν το παγανιστικό χειμερινό ηλιοστάσιο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα καθώς η γιορτή αυτή συμβόλιζε το φως, την αναγέννηση και την έναρξη του νέου έτους. 
Υπάρχουν πολλές τελετές και φεστιβάλ που σχετίζονται με τον εορτασμό του ηλιοστάσιου: η “Γιορτή Yule” (κούτσουρο που καίγεται) στη Σκανδιναβία, τα αρχαιοελληνικά “Κρόνια”, και το "Santo Tomas” στη Γουατεμάλα. Τις μέρες αυτές φυσικά, γιορτάζονται και τα Χριστούγεννα σχεδόν παντού στον κόσμο. Πολλά έθιμα των Χριστουγέννων προέρχονται από το χειμερινό ηλιοστάσιο. 
Φωτο: Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, Ινδιάνοι Μάγια επιδίδονται σε μαραθώνιο χορού για να γιορτάζουν το Santo Tomas, στη Γουατεμάλα, στις 21 Δεκεμβρίου 2000.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο δεν πέφτει πάντα την ίδια ημερομηνία αλλά το 2015 και το 2019 θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου (ανάλογα με την ζώνη της ώρας). Για τις χώρες εκείνες που βρίσκονται πέντε ώρες πριν την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC), θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. 
Το Newgrange (φωτο) είναι ένα προϊστορικό μνημείο που βρίσκεται στην κομητεία Meath, στην Ιρλανδία, περίπου 1 χλμ. βόρεια του ποταμού Boyne και υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ 3.000 π.Χ. και 2.500 π.Χ. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε για να συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου κατά το ηλιοστάσιο. 
Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 (21 Δεκεμβρίου 2012) θα αποτελούσε και τη μέρα της κρίσης για τη Γη επειδή το ημερολόγιο των Μάγια (φωτο) τελείωνε την ημέρα εκείνη. 
Το μνημείο Stonehenge στην Αγγλία είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο το οποίο επιλέγουν πολύ άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τόσο το χειμερινό όσο και το θερινό ηλιοστάσιο καθώς συνδέεται με αρχαίες παγανιστικές τελετές λατρείας του ήλιου.
  
Φωτο: Ο ήλιος ανατέλλει και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου 2015. 
Το χειμερινό ηλιοστάσιο μπορεί να συμβεί στις 20, 21, 22 ή 23 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι ημερομηνίες 20 και 23 είναι σπάνιες. Το τελευταίο χειμερινό ηλιοστάσιο που συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και το επόμενο θα είναι το 2303. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.