ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

10 μεγάλες αυτοκρατορίες στην ιστορία του κόσμου! ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ!!!

sdfsdfg
Ο κόσμος μας έχει βιώσει αμέτρητες μάχες με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. Παρόλο που κάποιες αυτοκρατορίες κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από επιδρομές και εδαφικές διαμάχες και να υπερισχύσουν ως υπερδυνάμεις, υπήρξαν κι άλλες οι οποίες έσβησαν με την πάροδο του χρόνου. Έλατε να θυμηθούμε και να μάθουμε νέα πράγματα για κάποιες αυτοκρατορίες που ξεχάστηκαν. 

Abbasid Caliphate

ΤΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ ΤΩΝ ΑΒΒΑΣΙΔΩΝ

Μία από τις δύο μεγάλες δυναστείες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Χαλιφάτο των Αββασιδών ανέτρεψε το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών. Κατά την ακμή του είχε την εξουσία του 20 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ίδρυσαν την πόλη της Βαγδάτης το 762 και έλεγχαν μεγάλο μέρος της σημερινής Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το Χαλιφάτο αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εξουσία στους Μογγόλους το 1258 αλλά διατήρησε την θρησκευτική εξουσία μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα.
 Achaemenid Empire

H ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΜΕΝΙΔΩΝ

Ιδρύθηκε από τον Κύρο και εκτεινόταν σε τρεις ηπείρους, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Η ακμή της αυτοκρατορίας σημειώνεται μεταξύ 550-330 π.Χ., περιελάμβανε 8 εκ. χλμ. και εξουσίαζε το 44 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη αυτοκρατορία των αρχαίων χρόνων. Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών ήταν το σύστημα κεντρικής διοίκησης το οποίο εξασφάλιζε την ορθή εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής, των νόμων και της τάξης. Παρόλα αυτά, η αυτοκρατορία διασπάστηκε σε δύο μικρότερες αυτοκρατορίες μετά την εισβολή του Μέγα Αλέξανδρου κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Afsharid empire

ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΦΣΑΡΙΔΩΝ

Η αυτοκρατορία των Αφσαριδών ιδρύθηκε το 1736, και κυριάρχησε σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου κι εξαπλώθηκε μέχρι την Τουρκία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ομάν. Ο πρώτος ηγέτης της, ο Νάντιρ Σα, πέτυχε πολιτικές συμφωνίες με τη Ρωσία και νίκησε τους Οθωμανούς εξαναγκάζοντάς τους να αποσυρθούν από το Ιράν.
 Byzantine coin

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αφού επέζησε της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συνέχισε την ένδοξη πορεία της για τα επόμενα χίλια χρόνια. Κατά την κυριαρχία της, αποτελούσε σημαντική οικονομική, πολιτιστική και στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Η αυτοκρατορία έπεσε το 1453 με την Άλωση της Πόλης. 
Empire of Brazil

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Η συγκεκριμένη αυτοκρατορία που άκμασε τον 19ο αιώνα από τους Αυτοκράτορες Dom Pedro I και το γιο του Dom Pedro II περιελάμβανε τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Ήταν πολιτικά σταθερή, γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και οι πολίτες ήταν ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Οι γυναίκες και οι σκλάβοι ωστόσο, δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα. Η παρακμή της αυτοκρατορίας άρχισε το 1889 μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.
 German Empire

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Το Γερμανικό κράτος υπήρχε από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871 μέχρι την παραίτηση του Γουιλιέλμου του ΙΙ το 1918. Κατά την ακμή της έλεγχε περισσότερα από 3,5 τετρ. χλμ., περίπου το 2,35 τοις εκατό του συνολικού εδάφους της Γης. Σε αυτή τη φάση η Γερμανία βιώνε μια βιομηχανική και τεχνολογική ευημερία. Οι οικονομικές, βιομηχανικές, πολιτιστικές και στρατιωτικές απώλειες τις οποίες υπέστη κατά τα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχαν σαν αποτέλεσμα τις μαζικές εξεργέσεις που οδήγησαν στη διάλυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1918. 
Han Dynasty

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝ

Η αυτοκρατορία των Χαν εγκαθιδρύθηκε από τον ηγέτη Liu Bang μετά από τον πόλεμο με την δυναστεία των Τσιν. Η περίοδος των Χαν χωρίζεται σε δυο κύριες περιόδους: τη Δυτική ή πρώιμη (206 π. Χ.–9 μ.Χ.) και την Ανατολική ή Ύστερη (25–220 μ.Χ.). Η συγκεκριμένη αυτοκρατορία έλεγχε την Κίνα επί τέσσερεις αιώνες, οι οποίοι αποτέλεσαν μια χρυσή εποχή στην Κινεζική ιστορία όσον αφορά στην οικονομία, στην ευημερία, την πολιτική και πολιτιστική σταθερότητα και την τεχνολογική πρόοδο. 
Mongol

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ

Η αυτοκρατορία άκμασε κατά τον 13ο και 14ο αιώνα και υπήρξε η μεγαλύτερη ενιαία αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την Κεντρική Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. Η συγκεκριμένη αυτοκρατορία γεννήθηκε το 1206 μετά την ένωση νομαδικών φυλών υπό την αρχηγία του Τζέκινκς Χαν. Παρόλο που επεκτάθηκε γρήγορα υπό την καθοδήγηση του Χαν και των διαδόχων του, είχε ήδη διασπαστεί σε τέσσερεις ξεχωριστές αυτοκρατορίες από το 1294 λόγω των διαδοχικών πολέμων. 
Nanda

ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΝΑΝΤΑ

Η δυναστεία Νάντα διοίκησε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής βόρειας Ινδίας κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν γνωστοί για τον αμύθητο πλούτο που διέθεταν και περιγράφονται ως οι πρώτοι που ίδρυσαν αυτοκρατορία στην ιστορία της Ινδίας. Ο τελευταίος αρχηγός των Νάντα, ο Ντάνα Νάντα, εκθρονίστηκε και κατά πάσα πιθανότητα σκοτώθηκε (ή πιθανώς εξορίστηκε - οι πηγές είναι ασαφείς) το 321 π.Χ. 
Ottoman

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Η αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 από τουρκικά φύλα στη βορειοδυτική Ανατολία. Κατά την ακμή της τον 16ο και τον 17ο αιώνα, η πολύγλωσση αυτή αυτοκρατορία έλεγχε μεγάλα τμήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Η αυτοκρατορία παρήκμασε στα τέλη του 19ου αιώνα μετά από σειρά πολέμων με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.