ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

21 Νοεμβρίου: Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων - Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ενοπλεσ δυναμεισΟι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (γνωστές συνήθως στην καθομιλουμένη ως «στρατός», αν και ο Στρατός Ξηράς είναι Κλάδος) είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει η Ελλάδα και περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείται από έμμισθους επαγγελματίες στρατιωτικούς, από επαγελματίες οπλίτες μακρόχρονης θητείας και από οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους, στους οποίους αποδίδεται ένα συμβολικό ποσό για τη προσφορά τους κατά τη διάρκειά της. Στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους τιμώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για ενοπλεσ δυναμεισΑποτέλεσμα εικόνας για ενοπλεσ δυναμεισ
Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Coat of arms of Greece military variant.svg
Ίδρυση1928
Κλάδοι της υπηρεσίας
ΑρχηγείοΑθήναΕλλάδα
Ηγεσία
Αρχηγός των Ενόπλων ΔυνάμεωνΠρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος
Υπουργός Εθνικής ΆμυναςΠάνος Καμμένος
Αρχηγός ΓΕΕΘΑΝαύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης18ο έτος
Διαρκεια θητείας9-12 μήνες[1]
Προσωπικό109.070 (2012)[2]
Δαπάνες
Προϋπολογισμός€3,272 δις (2012)[3]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,69% (2012)
Βιομηχανία
Εγχώριοι προμηθευτέςΕΛΒΟΕΑΒΕΒΟΚΕΑ
Ξένοι προμηθευτέςFlag of the United States (Pantone).svg ΗΠΑ
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Israel.svg Ισραήλ
Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας(Άρθρο 45). Η χάραξη της στρατηγικής και των κατευθύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από τοΚυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.), στο οποίο προΐσταται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Φυσικός τους προϊστάμενος είναι ο Aρχηγός του Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (A/ΓΕΕΘΑ), ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας στρατιωτικός που κατά την μεταπολεμική περίοδο φέρει το βαθμό του ΣτρατηγούΝαυάρχου ήΠτεράρχου, αναλόγως του Κλάδου από τον οποίο προέρχεται. Yπάρχουν τρεις ακόμη φυσικοί προϊστάμενοι των Ε.Δ., ένας για κάθε Κλάδο: ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ). Κάθε ένας από τους τρεις Κλάδους συγκροτείται από Αρχηγείο, Διοικήσεις, Σώματα και άλλες ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Διοικήσεις.
Σύμφωνα με το Νόμο, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας.
Σε ειρηνική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύρια έργα:
  • Τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου.
Ελληνικές δυνάμεις, ως μέρος τηςIFOR, σε αποστολή φύλαξης και μεταφοράς των ψηφοδελτίων που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ για τις εκλογές στηνΒοσνία-Ερζεγοβίνη κατά την διάρκεια της ειρηνευτικής αποστολής.
  • Τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης.
  • Τη συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.
  • Τη συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
  • Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενεργήσει κατά διαφόρους τρόπους, οι οποίοι έχουν αρκετές φορές επισύρει την κριτική για το κατά πόσο συνάδουν με την αποστολή του. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στη Ρουάντα, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, η επικάλυψη των αδυναμιών του κράτους να παρέχει κοινωνική πρόνοια σε όλη την Ελλάδα, η οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας στην οποία υπάγεται το φυλάκιο ή στρατόπεδο, καθώς και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών] και η καταστολή εσωτερικών εχθρών. είναι μερικές από αυτές τις ενέργειες.Η θητεία για τους οπλίτες από το 2009 καθορίστηκε σε 9 μήνες για τον Στρατό Ξηράς και είναι υποχρεωτική για όλους τους άρρενες ενήλικους Έλληνες πολίτες. Στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία η θητεία των οπλιτών είναι 12 μήνες.
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.