ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

«Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται κούρεμα χρέους»

«Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται κούρεμα χρέους»
Κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ζητεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να ανατάξουν τα δημόσια οικονομικά τους μόνες τους.


«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους της και αυτή τη φορά θα επιβαρυνθούν οι δημόσιοι πιστωτές της», αναφέρει ο Ζιν στο νέο του βιβλίο, όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt, η οποία έχει στην κατοχή της ένα αντίτυπο.

Εκτός όμως από την Ελλάδα, ούτε και η Πορτογαλία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μεγάλο κρατικό της χρέος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo. «Η κατάσταση της Πορτογαλίας εδώ και καιρό δεν είναι τόσο κακή, όμως παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά άσχημη ώστε να μην μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η Πορτογαλία είναι επίσης υποψήφια για αναδιάρθρωση του χρέους της», υποστηρίζει.

Μάλιστα, ο Γερμανός οικονομολόγος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για το χρέος, στην οποία θα αποφασιστεί επισήμως μια ελάφρυνσή του.

Πάντως, ο Ζιν δεν θεωρεί ότι θα αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα προτάσεις όπως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών ή μείωση των επιτοκίων. «Τα κρυφά κουρέματα του χρέους δεν είναι πραγματικές λύσεις, αλλά απόπειρες συγκάλυψης που θα επιτρέψουν στους δημόσιους πιστωτές να κρύψουν τις απώλειες στα βιβλία τους», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Ifo προειδοποιεί πάντως, πως ένα κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Όπως τονίζει στο βιβλίο του, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, οι πλούσιοι πολίτες των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση θα πρέπει να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.