ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους λένε Λαγκάρντ-Ντράγκι!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έθεσε ως όρο για το νέο πρόγραμμα, τη ρύθμιση του χρέους

Το πράσινο φως για να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα άναψε χθες το Eurogroup, με το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους να τίθεται μετ’ επιτάσεως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωζώνη να συζητά πλέον τα πιθανά μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν. Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup υπάρχει ειδική αναφορά για «επικαιροποίηση» των διατάξεων που ψηφίστηκαν προχθές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι συζητήσεις των επόμενων ημερών μόνον εύκολες δεν θα είναι.


Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε ως όρο για το νέο πρόγραμμα τη ρύθμιση του χρέους. Σε συνέντευξή της στο CNN, δήλωσε πως «έχω κάποια ελπίδα, επειδή τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση για την αναδιάρθρωση του χρέους» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε πει στους Ευρωπαίους είναι ότι, ανεξάρτητα με τη μορφή που θα πάρει, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ελαφρυνθεί το βάρος και να μπορέσει η χώρα να αποδείξει ότι το χρέος της μπορεί να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία».

Ως θετικό σημάδι για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μεταφράστηκε και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, επανέλαβε την πρότασή του χθες για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, και στο διάστημα αυτό πρότεινε να εξεταστεί μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο χθες, πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλλουν για το αν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς «κούρεμα» χρέους, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμβατο με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και, στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι «αυτός ίσως θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι θα εισηγηθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας την έναρξη των διαδικασιών για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ αναμένεται το αίτημα να γίνει αποδεκτό. Μάλιστα, υπέρ των νέων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε χθες και ο κ. Χορστ Ζιχόφερ, επικεφαλής του CSU, της πιο αυστηρής «συνιστώσας» των Γερμανών συντηρητικών της Α. Μέρκελ.

Επίσης, το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως και το φινλανδικό. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ήταν η χώρα που είχε εγείρει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις το Σαββατοκύριακο, λόγω της ύπαρξης στη φινλανδική κυβέρνηση του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, που δεν επιθυμούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Με την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και την έγκριση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, το Eurogroup έδωσε εντολή χθες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική αξιολόγηση των θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις και την έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των πρώτων μέτρων και του κειμένου της συμφωνίας –όπως αυτό προέκυψε από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής– οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν χθες ότι χορηγούν «επί της αρχής 3ετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών».

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, οι θεσμοί «θα επιφορτιστούν με το έργο της ταχείας διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), περιγράφοντας αναλυτικά τους όρους πολιτικής που θα συνοδεύουν την οικονομική βοήθεια». Παράλληλα, το Eurogroup κάλεσε την Αθήνα να υιοθετήσει «ταχέως τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, και να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων για να συνάδει με τις συστάσεις που έγιναν από τους θεσμούς στην έκθεση συμμόρφωσης». Γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι εξίσου σκληρές με τις τελευταίες που πραγματοποιήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.