ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Aπαντήσεις σε οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες!!!


Με τις τράπεζες κλειστές για δεύτερη εβδομάδα, η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης Ε.Ε. αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας που θα καθορίσει το πότε θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και το πόσο γρήγορα θα «χαλαρώσουν» οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αν υπάρξει συμφωνία τότε οι τράπεζες είναι πιθανό να λειτουργήσουν ξανά μεθαύριο Τρίτη 14 Ιουλίου. Αντίθετα σε περίπτωση ρήξης και εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. η επόμενη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία διαγράφεται ζοφερή.
-Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες;
- Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση (Τετάρτη 8 Ιουλίου) οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Τελευταία ημέρα που λειτούργησαν κανονικά οι τράπεζες ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να λειτουργήσουν την επόμενη Τρίτη 14 Ιουλίου. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη αλλά και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για να ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη όχι μόνο για να ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά και για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν και την επόμενη εβδομάδα.
-  Μέχρι πότε επαρκεί η τρέχουσα ρευστότητα;
- Οπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, με την υπάρχουσα ρευστότητα τα ΑΤΜ μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ που διαμορφώνεται στα 89 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται συμφωνία Ελλάδας - εταίρων προκειμένου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA.
- Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε. σήμερα;
- Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα. Την προηγούμενη Τρίτη 7 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα τέθηκε τόσο ωμά το δίλημμα συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ. Η Ελλάδα απειλήθηκε με έξωση από την Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, ενώ πολύ σύντομα τα ΑΤΜ θα ξεμείνουν από ρευστό. Αν Ελλάδα - Ε.Ε. οδηγηθούν σε ρήξη τότε το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπήσει και η μόνον αφού ανακεφαλαιοποιηθεί, μετά την έκδοση νέου εθνικού νομίσματος, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα και πολύ γρήγορα θα χάσουν πάνω από το 70% της αξίας λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος και του πληθωρισμού. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτοξευτούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και το τραπεζικό σύστημα θα περιπέσει σε μια κατάσταση νεκροφάνειας.
-  Κινδυνεύουν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ;
- Σε περίπτωση συμφωνίας οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι τράπεζες, μετά τη ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία το τελευταίο 6μηνο, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι δεν θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία το απαγορεύει ρητά. Βέβαια η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τη χρεοκοπία μιας ή περισσότερων τραπεζών, όχι το σύνολο του κλάδου όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Στελέχη τραπεζών θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω του νέου πακέτου χρηματοδότησης για την Ελλάδα (όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση το 2013) και όχι μέσω «κουρέματος» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί
-  Αν υπάρξει συμφωνία και ανοίξουν οι τράπεζες, θα υπάρχουν περιορισμοί;
- Είναι δεδομένο πως αν ανοίξουν οι τράπεζες θα λειτουργούν, για πολλούς μήνες, με καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο οι κεφαλαιακοί περιορισμοί διατηρήθηκαν για 2 χρόνια. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου, τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ οι τράπεζες θα μπορέσουν σταδιακά να αυξήσουν το όριο ημερήσιας ανάληψης, που σήμερα διαμορφώνεται στα 60 ευρώ, αλλά και να διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
-  Τι συναλλαγές γίνονται τώρα;
- Ολοι οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη έως 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα. Με τη νέα υπουργική απόφαση δόθηκε το δικαίωμα να λάβουν επιπλέον 120 ευρώ, από την περασμένη Πέμπτη, και οι συνταξιούχοι που είχαν προχωρήσει στην ανάληψη του σχετικού ποσού την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ποσό 120 μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Επίσης γίνονται κανονικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες (στην Ελλάδα), καθώς και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα.
-  Τι θα γίνει με τις μετοχές των τρα­­πεζών;
- Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα λειτουργεί όσο είναι κλειστές οι τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές αποτελεί ερώτημα αν η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας ή σε δεύτερο χρόνο. Αν εξεταστεί άμεσα και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να εισφέρουν νέα κεφάλαια ώστε να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Αν ωστόσο κρίνουν ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι υψηλά και τη συμμετοχή σε μια αύξηση κεφαλαίου ασύμφορη, τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια του δημόσιου τομέα που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ωστόσο ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία, ομαλοποιηθεί η κατάσταση και απομακρυνθεί η αβεβαιότητα τόσο θα περιοριστούν οι ζημιές για τις τράπεζες και την οικονομία και κατ’ επέκταση το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να χρειαστούν οι τράπεζες.
-  Με τις θυρίδες τι θα γίνει;
- Ακόμα δεν είναι γνωστό. Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, για το «μπλοκάρισμα» των μετρητών που υπάρχουν στις θυρίδες προκάλεσε αναστάτωση, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο «κούρεμα» ή επιβάρυνση, δεδομένου μάλιστα ότι σημαντικό μέρος των μετρητών που είναι σε θυρίδες είναι χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί ή συνδέονται με άλλες μη νόμιμες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.