ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τα 16 πιο "ακριβά" λάθη στην ιστορία!!!

History's most expensive mistakesΟυδείς...άσφαλτος", ως γνωστόν. Στο πέρασμα των ετών, ωστόσο, κάποια λάθη πληρώθηκαν με τεράστιο τίμημα, που πολλές φορές έφθασε τα εκατομμύρια ή ακόμα και τα δισεκατομμύρια δολάρια. Δείτε κάποια από τα πιο ακριβά (στην κυριολεξία) λάθη στην ιστορία. 

ΠΙΚΡΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ RONALD WAYNE
O ρόλος του Ronald Wayne στην διαμόρφωση της Apple υπήρξε κομβικός, μαζί με αυτούς βεβαίως των Steve Jobs και Steve Wozniak. Φοβούμενος, ωστόσο το μέλλον, και υπό το βάρος αρνητικών περασμένων εμπειριών, ο, Wayne πούλησε το μερίδιό του στην Apple 11 ημέρες μετά τη σύσταση της εταιρείας, μόλις 800 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Wayne θα είχε σήμερα, αν είχε κρατήσει τις μετοχές του, στοιχεία που θα ξεπερνούσαν σε αξία τα 40 δισ. δολάρια. 
O ΚΑΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ NICK LEESON
Σπανίως ένα άτομο είναι ικανό να προκαλέσει την πτώση ενός ολόκληρου οικονομικού θεσμού. Ο "κακός χρηματιστής" Nick Leeson, ωστόσο, κατόρθωσε να "βουλιάξει", στα μέσα της δεκαετίας του '90, την παλαιότερη επενδυτική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, την Barings Bank. Οι μη εξουσιοδοτημένες κερδοσκοπικές συναλλαγές του έφεραν στην αρχή επιτυχία, αλλά στο τέλος οι ζημίες ανήλθαν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. Το έσκασε στη Σιγκαπούρη, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. 
O ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TOSHIHIDE IGUCHI
Tο τραπεζικό στέλεχος της Ιαπωνίας Toshihide Iguchi μετέτρεψε χρέος ύψους 70.000 δολαρίων σε ζημία 1,1 δισ. για την τράπεζα Daiwa Bank όταν απέτυχε να ανακτήσει στοίχημα που είχε παιχτεί με αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα το 1983. Παρά το γεγονός ότι ο Iguchi κατόρθωσε να ξεφύγει από τις αρχές επί μία δεκαετία, άνδρες του FBI κατάφεραν να τον συλλάβουν μετά από 12 χρόνια.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NASA ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΥΨΟΥΣ $125 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Η NASA ξόδεψε γύρω στα 125 εκατομμύρια δολάρια για τον Mars Climate Orbiter ο οποίος, όπως προδίδει και το όνομά του είχε σχεδιαστεί αρχικώς για τη μελέτη του κλίματος στον Αρη, Ωστόσο, ένα μικρό μαθηματικό λάθος αποδείχθηκε μοιραίο με αποτέλεσμα η NASA να χάσει την επαφή με το δορυφόρο, ο οποίος τελικώς καταστράφηκε γύρω από τον Πλανήτη το 1999. 
O ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β' ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ ΜΟΛΙΣ $7.2 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Β' δεν μπόρεσε να δει στην Αλάσκα τίποτ' άλλο παρά ένα κομμάτι γης καλυμμένο με πολύ πάγο. Φοβούμενος μία βίαιη προσάρτιση της Αλάσκας από τις ΗΠΑ, ο Τσάρος αποφάσισε να πουλήσει την απέραντη έκταση στις ΗΠΑ για μόλις 7,2 εκ. δολάρια τον Μάρτιο του 1867. Καθώς οι τιμές του ρουβλιου και του δολαρίου εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν οι ίδιες, η Ρωσία κέρδισε λίγα σε μετρητά, χάνοντας παράλληλα φυσικές πηγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
ΤΖΑΚΠΟΤ $181 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ
Ζευγάρι από τη Βρετανία έχασε, το 2010, περιουσία ύψους 181 εκ. δολαρίων. Το λαχείο της γυναίκας από την κλήρωση του Euro Millions κέρδισε το τζάκποτ. Ο σύζυγός της ωστόσο είχε προλάβει να το πετάξει στα...σκουπίδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ζευγάρι να διεκδικήσει τα χρήματα. 
ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ $358 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Μία τραγωδία η οποία εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη σε πολλούς σε όλον τον κόσμο, η καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ προκλήθηκε από βλάβη σε τέσσερις αντιδραστήρες οι οποίο τέθηκαν εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια τεστ. Η τραγωδία του 1986 κόστισε το αστρονομικό ποσό των 358 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό αλλά και για τις χαμένα χωράφια. Η ζημία με τον σημερινό δείκτη πληθωρισμού φθάνει τα 720 δισ. δολάρια. 
Η XEROX ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ APPLE
Στα 1970 η εταιρεία τεχνολογίας Xerox είχε ήδη δημιουργήσει προσωπικό υπολογιστή ο οποίος μπορούσε να ελεγχθεί με ένα mouse. Η εταιρεία ωστόσο δεν τον πούλησε ποτέ. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, η Xerox κάλεσε τον Steve jobs και άλλους από την Apple να επισκεφθούν τις ερευνητικές της εγκαταστάσεις με αντάλαγμα μετοχές της Apple ύψους 1 δισ. δολαρίων. Δυστυχώς για την Xerox, η Apple εμπνεύστηκε από την συγκεκριμένη ιδέα και αργότερα κατασκεύασε τον δικό της υπολογιστή. Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της αξίζουν σήμερα γύρω στα 14 δισ. δολάρια, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της εταιρείας ανέρχεται στα 550 δισ. δολάρια. 
 Ο JAMES HOWELL "ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" BITCOINS ΑΞΙΑΣ $6 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Εως το 2009, ο James Howell από το Νιούπορτ του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συγκεντρώσει 7.500 Bitcoins. Αγνοούσε, ωστόσο, την αξία της συλλογής των εικονικών νομισμάτων, η οποία ανερχοταν το 2013, στα 6 δισ. δολάρια.. Ωστόσο, ο Howell έχυσε ποτό στον σκληρό δίσκο που περιείχε τα Bitcoin, πετώντας τα κυριολεκτικώς στα σκουπίδια. Οταν είχε πλέον μάθει την αξία τους, έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να ανακτήσει τον σκληρό δίσκο από τη...χωματερή της περιοχής τους αλλά δεν κατόρθωσε να τον εντοπίσει....
ΜΙΑ ΑΤΥΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 Το 1998 συγχωνεύτηκαν ο γερμανικός κολοσσός Daimler AG (κατασκευαστής της Mercedes-Benz) και η αμερικανική εταιρεία Chrysler, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η DaimlerChrysler AG με κόστος για την πρώτη $36 δισ. δολάρια. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν καλά και, το 2007, η  DaimlerChrysler πούλησε άνω του 80% των μετοχών της Chrysler έναντι $7.4 δισ. δολαρίων στην Cerberus Capital Management.
Η MORGAN STANLEY ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Τα μεγάλα στοιχήματα στα ενυπόθηκα δάνεια ενέχουν και μεγάλους κινδύνους. Και αυτούς τους κινδύνους βίωσε στο πετσί του ο πρώην broker της Morgan Stanley, Howie Hubler. Ο Hubler θεωρήθηκε το 2007 υπεύθυνος για ζημία της Morgan Stanley ύψους 9 δισ. δολαρίων που παραλίγο να οδηγήσει την εταιρεία σε λουκέτο. 
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ QUAKER ΓΙΑ ΤΗ SNAPPLE ΝΑΥΑΓΟΥΝ
Διαβλέποντας τη δυναμική της Snapple κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η Quaker εξαγόρασε την εταιρεία έναντι $1.7 δισ. δολαρίων το 1994 και είχε μεγάλα σχέδια γι' αυτήν. Ωστόσο, η αρχική επιτυχία της φίρμας δεν μπόρεσε να διατηρηθεί λόγω του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η Quaker να την πουλήσει τρία χρόνια αργότερα μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια. 
ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ $225 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ενα μικρό (πλην όχι ασήμαντο) λάθος στην πληκτρολόγηση κατάφερε το 2003 να αλλάξει την πορεία μιας ολόκληρης εταιρείας. Η  Mizuho Securities ήθελε να πουλήσει μερίδιο της J-Com στην τιμή των 610.000 γεν (περίπου $5.000 δολαρίων). Ενα λάθος, ωστόσο κάποιου trader αντέστρεψε τους αριθμούς, με αποτέλεσμα οι μετοχές των 610.000 γεν να πουληθούν μόλις ένα γεν! Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μετοχών ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτές που διέθετε η εταιρεία και τις διαμαρτυρίες της Mizuho Securities το Χρηματιστήριο εκτέλεσε την συναλλαγή. Η εταιρεία, λόγω του λάθους, ζημιώθηκε κατά 225 εκ. δολάρια.
ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
Η Ford είναι από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Τα λάθη της, ωστόσο, είναι πολλά. Το 1957, ο Ford επένδυσε περί τα 250 εκ. δολάρια στην ανάπτυξη του μοντέλου Edsel, ποσό που με τα σημερινά κριτήρια θα ξεπερνούσε το 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η παραγωγή σταμάτησε μόλις δύο χρόνια αργότερα, καθώς οι πωλήσεις του Edsel δεν απογειώθηκαν ποτέ- βάζοντας "φρένο" σε ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπίβολο σχέδιο.
20TH CENTURY FOX "ΧΑΡΙZEI" ΑΘΕΛΑ ΤΗΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟΝ GEORGE LUCAS
Υποτιμώντας την τεράστια δυναμική της σειράς του "Πολέμου των Αστρων", η 20th Century Fox όχι μόνον μείωσε την αμοιβή του George Lucas για το '"Star Wars" του 1977,  αλλά παραχώρησε και στον σκηνοθέτη τα δικαιώματα του ονόματος. Σήμερα, κατά τις εκτιμήσεις, το σύνολο των εσόδων από το εμπόριο και τα δικαιώματα του "Πολέμου των Αστρων" φθάνει τα 20 δισ. δολάρια. 
Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ TIME WARNER ΑΠΟ ΤΗΝ AOL
Η AOL εξαγόρασε την Time Warner στο απόγειο του τεχνολογικού μπουμ έναντι 164,7 δισ. δολαρίων. Εκ των υστέρων ωστόσο η συγκεκριμένη εξαγορά απεδείχθη κολοσσιαίο λάθος, καθώς οι αποδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Το 2009, η  AOL αποφάσισε να τραβήξει χωριστούς δρόμους με την Time Warner. Η αξία των δύο εταιρειών εκτιμήθηκε στα 1,8 και 40 δισ. δολάρια αντιστοίχως.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.