ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Επιστημονικά επιτεύγματα που αναμένουμε το 2015!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, κατά την διάρκεια του 2015 θα έχουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα σε διαφόρους τομείς. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην προκύψει οτιδήποτε απρόοπτο, γεγονός που δυστυχώς θα παραμένει πάντα άγνωστο, όσο ελπιδοφόρο και να είναι το πνεύμα στην επιστημονική κοινότητα.
Αυτά είναι τα 5 επιτεύγματα που αναμένεται να μας εντυπωσιάσουν μέσα στο 2015:
1. Ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στο CERN
Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, το 2015 φαίνεται πως θα είναι το έτος που ο LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής αδρονίων, θα μπει ξανά σε ισχύ. Εχοντας ανεβάσει κατακόρυφα τις αποδόσεις του μετά την ανακατασκευή του, ο LCH θα μπορεί να πραγματοποιεί συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 13 τρισεκατομμυρίων ηλεκτονιοβόλτ, σχεδόν την διπλάσια από το τωρινό ενεργειακό «ρεκόρ». Αν όλα στεφθούν με επιτυχία, οι πιθανότητες να προκύψει άλλη μια επαναστατική ανακάλυψη στο CERN είναι ιδιαίτερα υψηλές.
2. Η συμφωνία για το καλό της ατμόσφαιρας
Οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως, Κίνα και Η.Π.Α, συμφώνησαν ώστε να ελαττώσουν σημαντικά τους ρύπους τους στην διάρκεια του 2015. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας, με στόχο την βελτίωση του κλίματος του πλανήτη. Το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, με την υπογραφή μιας διεθνούς συνθήκης για το κλίμα, με σαφείς περιορισμούς.
3. Οριστικό τέλος για τον ιό Εμπολα
Η μάχη για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα φαίνεται πως μέσα στο 2015 θα τελειώσει οριστικά. Το μικρόβιο που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες της δυτικής Αφρικής, χάνει την… μάχη με την επιστήμη, καθώς πλέον τα μέσα αντιμετώπισης του γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέα εμβόλια, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει γίνει γνωστή και η δράση τους.
4. Μετά τους κομήτες, έρχονται επισκέψεις σε πλανήτες «νάνους»
Οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις συνεχίζονται και εκτός… ατμόσφαιρας. Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος NASA Down, υπολογίζεται πως μετά από 8 χρόνια ταξιδιού θα φτάσει στον τελικό προορισμό του εντός του τρέχοντος έτους. Ο πλανήτης «νάνος» Ceres, που βρίσκεται μεταξύ του Δία και του Αρη, είναι το μέρος που θα επισκεφτεί. Λίγους μήνες μετά, το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA θα φτάσει με την σειρά του στον Πλούτωνα, με στόχο να συλλέξει στοιχεία από την ατμόσφαιρα του.
5. Νέα υπερπολυτελή εργαστήρια βιολογίας, έτοιμα να επανδρωθούν
Μπορεί να μην αποτελούν μελλοντικά επιστημονικά επιτεύγματα, όμως σίγουρα ανοίγουν τους ορίζοντες για την επίτευξη πολλών. Ο λόγος για τα νέα υπερσύγχρονα εργαστήρια που θα ανοίξουν τις πύλες τους μέσα στο 2015. Πρώτο από όλα, το ινστιτούτο Francis Crick στο κέντρο του Λονδίνου.
Με κόστος που ξεπερνά τα 650 εκατομμύρια λίρες, το κτίριο σε σχήμα χρωμοσώματος θα φιλοξενήσει 1.250 ερευνητές, με στόχο αυτοί να αποκαλύψουν τα… μυστικά της βιολογίας. Παράλληλα με αυτό, το ινστιτούτο Allen, που δημιουργείται για την μελέτη των κυττάρων, θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες. Χρηματοδοτούμενο από τον συνιδιοκτήτη της Microsoft, Πολ Αλεν, το νέο εργαστήριο στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον θα παρέχει τις καλύτερες δυνατότητες στους επιστήμονες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.