Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Κανόνες εμπλοκής!


Με στρατιωτική φρασεολογία και διά στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.

Νωρίτερα, η Τουρκία είχε απαιτήσει καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ως απάντηση στην τριμερή διάσκεψη στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ. 
​«Αν συναντήσουμε ελληνικά ή ισραηλινά πλοία, θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής»Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος απάντησε: «Θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού.  Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση της κατάστασης». 

Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

Τουρκικά πολεμικά συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός» με πρόφαση τη νατοϊκή άσκηση

Ο Μποστάνογλου πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά". Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση "Νότιας" Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι' αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε καμία παρενόχληση». Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» - αφορμή τότε, η ένταση με τη Συρία. 

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Άγκυρα κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα», όπως την αντιλαμβάνεται αναφορικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα τα κατεχόμενα.

Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν από τη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.