ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πρωτιά Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού για εφαρμογή σε υπερυπολογιστές!!!!

Νέο ρεκόρ στην ιστορία του διαγωνισμού ISC Student Cluster Competition κατέγραψε η ομάδα EPCC απο το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 
Η ομάδα η οποία αποτελείται απο 3 Έλληνες (Κωνσταντίνος Μουζακίτης – Χίος, Εμμανουήλ Φαρσαράκης – Κρήτη, Γιώργος Ινιάτης – Κύπρος) και τον Chenhui Quan (Κίνα), κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στην εφαρμογή HPL (High Performance Linpack), εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των καλύτερων 500 υπερυπολογιστών στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα EPCC κατάφερε να πετύχει την φανταστική επίδοση των 10.14 Tflops με κατανάλωση ενέργειας λιγότερη των 3 kW, γεγονός που θα μπορούσε να κατατάξει το υπολογιστικό της σύστημα (cluster) στην 4η θέση της λίστας Green500, η οποία αντιπροσωπεύει τους 500 υπερυπολογιστές με την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως.
To “κρυφό όπλο” το οποίο οδήγησε την ομάδα EPCC στην επίτευξη του πιο πάνω ρεκόρ, είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας του “liquid cooling”, η οποία οδήγησε στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας τόσο των CPUs, όσο και των GPUs του υπολογιστικού συστήματος της ομάδας. Η επίτευξη των πιο πάνω έγινε σε συνεργασία της ομάδας των φοιτητών με την εταιρεία Boston Limited, η οποία παρείχε στην ομάδα την τεχνολογική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη που χρειαζόταν για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό ISC’14 Student Cluster Competition. Την εποπτεία της ομάδας είχε η Xu Guo η οποία εργάζεται στο τμήμα EPCC (Edinburgh Parallel Computing Centre) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Σε ερώτηση του Εμπροσθοφύλακα για την εμπειρία του διαγωνισμού, το μέλος της ομάδας Γιώργος Ινιάτης , δήλωσε:
«Προσωπικά έχω διδαχτεί πολλά απο τον διαγωνισμό στον οποίο η ομάδα μας έλαβε μέρος. Έχω καταλάβει ότι νέοι με πάθος και σκληρή δουλειά μπορούν να προσφέρουν πολλά στην τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, τόσο της πατρίδας μας τόσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνει να έχουν την ανάλογη τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη. Θα ήταν λάθος να παραβλέψω να αναφέρω ότι θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό χωρίς την μεγάλη και σημαντική υποστήριξη της εταιρείας Boston LTD, η οποία μας παρείχε όλη την τεχνολογική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη που χρειαζόμασταν για την επίτευξη του ρεκόρ των 10.14 Tflops στα όρια των 3kW. Συνεπώς, θεωρώ ότι το κράτος επιβάλλεται να επενδύσει στους νέους ανθρώπους του οι οποίοι έχουν όρεξη για δουλειά και διάθεση για αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο. Είναι αδιανόητο νέοι φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τον τόπο μας επειδή το κράτος αδυνατεί να βρεί τρόπους να επενδύσει σε αυτούς και να τους ενισχύσει οικονομικά. Πολλοί τέτοιοι φοιτητές έχουν προσφέρει (και συνεχίζουν να προσφέρουν) τα μέγιστα στην επιστημονική κοινότητα μέσω ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λόγω της οικονομικής υποστήριξης που λαμβάνουν απο τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και των εταιρειών που συνεργάζονται με τμήματα τέτοιων πανεπιστημίων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.