ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

"Αγοράσαμε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ"

Για την περίοδο που έρεε πολύ χρήμα στην αγορά των όπλων μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος.

Ο Έλληνας σύμβουλος, που είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό και βγήκε με εγγύηση 500.000 ευρώ, καθώς φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW, ξεκίνησε την καριέρα του ως ψυχολόγος στο Βέλγιο και αργότερα μεταπήδησε στα εξοπλιστικά για χάρη «του παιχνιδιού και της περιπέτειας», όπως λέει.

Μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέθεταν πολλά χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και η Ελλάδα πριν από τη βαθιά οικονομική της κρίση ήταν ένας ιδιαίτερα καλός πελάτης. Η ελληνική κυβέρνηση αγόραζε πολλά και ευχαρίστως σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Οι αποφάσεις σπάνια είχαν να κάνουν με τα πλεονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος. Στη συμφωνία των υποβρυχίων, για παράδειγμα, η δουλειά του Αβατάγγελου ήταν «την παραγγελία να την πάρει το ναυπηγείο του Κιέλου και όχι ο κατά πολύ φθηνότερος γαλλικός ανταγωνιστής», όπως σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Παράλληλα, όπως δηλώνει στην εφημερίδα: «Δεν υπήρχε πραγματικός διαγωνισμός. Η αγορά όπλων είναι πάντα πολιτική απόφαση: H Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ. Το 80% πήγε για αυτόν τον σκοπό. Στην Αθήνα τότε στην κυβέρνηση ήταν ο σοσιαλιστής Κώστας Σημίτης και στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η παραγγελία των υποβρυχίων ήταν σημαντική για την HDW και για την εκλογική περιφέρεια του SPD στον Βορρά». 

Ο Α. Αβατάγγελος δεν θεωρεί αυτή τη στάση αξιοκατάκριτη. «Ο Σημίτης έκανε το σωστό» λέει χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα έσωσε τότε τη ΗDW, η οποία δεν θα υπήρχε πια χωρίς εμάς». 

Με παρόμοιο τρόπο, συμπληρώνει η «Süddeutsche Zeitung», μιλούσαν και οι μάνατζερ της HDW στους ανακριτές στη Γερμανία. «Ισχυρίζονταν ότι "σαν Γερμανός δεν μπορείς να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα". Εννοούσαν χωρίς διαμεσολαβητή, χωρίς "σύμβουλο"».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.