Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Έρευνα: Σε λίγα χρόνια οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας θα ξεπεράσουν τον πληθυσμό!

Κανείς δεν κατάφερε να προλογίσει επιτυχώς την ραγδαία εξέλιξη και ακολούθως την γεωμετρικά αυξανόμενη αποδοχή των σύγχρονων φορητών, στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας. Όπως συνέβη και στην δεκαετία των 90s, όπου κάθε πρόβλεψη για το νέο τότε Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web – www), απέτυχε οικτρά να προβλέψει την μαζική του εξάπλωση, έτσι έγινε και με τις σύγχρονες φορητές συσκευές – μετά την έλευση του iPhone το 2007 και του iPad το 2010. Η χρήση του Internet εν κινήσει, η εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και τρόπων επικοινωνίας μεταξύ χρηστών, καθώς και νέων μεθόδων-εργαλείων μέσω του «κινητού Δικτύου» στις επιχειρήσεις, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Η τελευταία έκδοση Mobility Report από την Ericsson, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο αριθμός των ενεργών συσκευών κινητών επικοινωνιών «συσκευή προς συσκευή» ή αλλιώς M2M (Machine To Machine), θα αυξηθεί 3 έως 4 φορές μέχρι το 2019, από τα 200 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2013. Ενώ η πλειοψηφία αυτών των συσκευών M2M είναι ακόμη αποκλειστικά μέσω του παλιού δικτύου κινητής τηλεφωνίας «GSM», αυτό αναμένεται να αλλάξει ριζικά μέχρι το 2016, οπότε η πλειοψηφία των ενεργών συνδρομών κινητών επικοινωνιών Μ2Μ θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες 3G και 4G.Η Rima Qureshi, Senior Vice President και Chief Strategy Officer της Ericsson, σημειώνει: «Βλέπουμε το M2M μέσω φορητών συσκευών να απογειώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές κινητών επικοινωνιών M2M, όπως π.χ. τα ευφυή συστήματα μεταφορών, θα απαιτούν πολύ μικρή καθυστέρηση προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Εκτιμούμε ότι έως το 2019 περισσότερο από το 20% των ενεργών συσκευών κινητών επικοινωνιών M2M θα αφορούν σε συνδρομές LTE. Επίσης θεωρούμε ό,τι οι νέες εφαρμογές M2M και συσκευής-προς-συσκευή θα αποτελέσουν το βασικό σημείο στο οποίο θα επικεντρωθούν τα δίκτυα 5G».
2015: Οι συνδρομές θα ξεπεράσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό!
Το επόμενο έτος ο συνολικός αριθμός των συνδρομών κινητών επικοινωνιών, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, θα υπερβεί τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι συνδρομές έχουν αυξηθεί κατά 7% από έτος σε έτος – το πρώτο τρίμηνο του 2014 μόνο, 120 εκατομμύρια νέες συνδρομές προστέθηκαν στον συνολικό αριθμό. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και αναμένεται να φτάσουν τα 7,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2019, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% του συνόλου των συνδρομών.


2016: Τα smartphone θα είναι περισσότερα από τα «απλά» τηλέφωνα
Το 2016 ο αριθμός των συνδρομών που αφορούν σε smartphone, θα ξεπεράσει αυτές που αφορούν σε απλά κινητά τηλέφωνα και μέχρι το 2019 αναμένεται να φτάσει τα 5,6 δισεκατομμύρια. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου τα 765 εκατομμύρια το 2019, υπερβαίνοντας το σύνολο του πληθυσμού.
Το 65% των τηλεφώνων που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν smartphone (ή κατά το ελληνικότερο: έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Το 2019 ο μέσος χρήστης smartphone αναμένεται να καταναλώνει τέσσερις φορές περισσότερα δεδομένα μέσω κινητών συσκευών από ό,τι σήμερα. Αυτό συμβάλει στην πρόβλεψη ό,τι η διακίνηση δεδομένων μεταξύ κινητών συσκευών θα δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2013 και 2019.Η Rima Qureshi παρατηρεί: «Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του M2M και η αύξηση κατά 10 φορές της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών, θα ενισχύσει την έμφαση στην απόδοση του δικτύου, τη διαχείριση της πολυπλοκότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Αυτό με τη σειρά του, θέτει ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις για τα δίκτυα, τις εργασίες και τα συστήματα στήριξης επιχειρήσεων του μέλλοντος».
2019: Το χάσμα συνδρομών 4G/LTE θα είναι μεγάλο
Το 2019 η πληθυσμιακή κάλυψη του LTE στην Ευρώπη θα προσεγγίζει το 80%, αλλά η διείσδυση συνδρομών LTE θα κυμαίνεται στο 30%, σε σύγκριση με 85% στις ΗΠΑ για το ίδιο έτος. Ακόμη και εντός της Ευρώπης, θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Δυτικής, Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η πληθυσμιακή κάλυψη για το LTE στη Βορειοανατολική Ασία αναμένεται να είναι 95% έως το 2019, με τα επίπεδα διείσδυσης του LTE να βρίσκονται στο 45%. Το ίδιο έτος, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια συνδρομές LTE (!), που θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των συνολικών συνδρομών LTE παγκοσμίως.
Συνοψίζοντας, είναι εύκολα κατανοητό πως το μέλλον διαγράφεται πλήρως ψηφιακό και απομακρυσμένο από τους περιορισμούς του σπιτιού ή/και του χώρου εργασίας. Αυτό, έχει όμως δύο όψεις: για κάποιος είναι ιδιαιτέρως εξυπηρετικό, για άλλους σημαίνει ότι η εργασία, και αντίστοιχα το άγχος για αυτή, θα συνοδεύει τον εργαζόμενο 24 ώρες το 24ωρο. Κάπου εκεί ενδιάμεσα, βρίσκεται και ο παράγοντας διασκέδασης, υπό την μορφή «έχω την ψυχαγωγία ανά πάσα ώρα και στιγμή στην τσέπη μου» ή «έχω τους φίλους μου, διαδικτυακούς και μη, σε μόνιμη επικοινωνία». Διαλέγετε και παίρνετε.ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.