Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για προστασία από τη ζέστη!

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, το σώμα και ο οργανισμός μας χρειάζονται μια ιδιαίτερη διατροφική μεταχείριση. Για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε καλύτερα, θα πρέπει να προσέξουμε τι και πόσο πίνουμε, τι τρώμε και, το κυριότερο, τι ώρες το τρώμε.
Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δημιουργούν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες σε υγρά. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο καθημερινά να προσλαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες νερού, τόσο από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι, όσο και από το νερό και τα ροφήματα που πίνουμε.
           Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου νερού θα θεωρείτο ένας καλός μέσος όρος, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι θα καταναλώσουμε και 1-2 φρούτα, 1 σαλάτα και 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Βέβαια, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την καθημερινή δραστηριότητα κάθε ατόμου, οι ανάγκες σε υγρά μπορεί να διαφοροποιούνται.
Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίζουμε τη μέση καθημερινή απαίτησή μας σε υγρά με βάση την ενεργειακή πρόσληψή μας είναι: ανάγκη σε υγρά (ml) = 1ml ανά θερμίδα που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Δηλαδή, ένα άτομο που λαμβάνει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνει 2 λίτρα υγρών.
Όσον αφορά στα στερεά, δηλαδή την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που πρέπει να τρώμε όταν ο καιρός είναι ζεστός, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα εξής: τις ζεστές ώρες της ημέρας (12.00-17.00) μειώνεται σημαντικά η ικανότητα του οργανισμού να χωνέψει την τροφή. Παράλληλα, όταν το φαγητό που καταναλώνουμε είναι βαρύ, τότε για να γίνει η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησής του, ένα μεγάλο ποσοστό του αίματος πηγαίνει στα σημεία πέψης, δηλαδή στο στομάχι και στο έντερο, και λιγότερο σε άλλα σημεία, όπως ο εγκέφαλος. Το αποτέλεσμα είναι έντονη υπνηλία.
                Αν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε δυσπεψίες και έλλειψη δυνάμεων, ιδιαιτέρως το μεσημέρι:
• αποφύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα τις ζεστές ώρες της ημέρας
• φροντίστε, όταν τρώτε, να μην εκτίθεστε αμέσως στη ζέστη και γενικότερα αν κινείστε σε ζεστό περιβάλλον, καθυστερήστε λίγο το κυρίως γεύμα σας, μέχρι να δροσίσει
• προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να είναι πιο ελαφρύ, χωρίς πολλές σάλτσες, βούτυρα και άλλα λιπαρά συστατικά
• επιλέξτε πιο άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι με λαχανικά ή ένα ελαφρύ ζυμαρικό με σάλτσα λαχανικών, λίγο τυρί και μια σαλάτα.ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.