Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Στα άδυτα του Λευκού Οίκου.


Οι Εικόνες παρουσιάζουν τα ενδότερα του διασημότερου κτιρίου επί Γης, την κατοικία του «πλανητάρχη».Για την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ήταν το «θλιβερό σπίτι με τις κολόνες» και για τον Χάρι Τρούμαν «μια πολυτελής φυλακή». Για τους Κλίντον, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Για τους πρώτους Προέδρους των ΗΠΑ συμβόλιζε την εθνική κληρονομιά και για τους πολίτες υπήρξε πάντα το κέντρο της εξουσίας. Από το 1800, όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο δεύτερος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζον Ανταμς, ο Λςυκός Οίκος απέκτησε την υπόσταση μουσείου και ταυτόχρονα αρχηγείου επιχειρήσεων. Σπίτι, πάντως, μάλλον δεν θεωρήθηκε ποτέ. Παρόλα αυτά, πίσω από τις βαριές πόρτες, τα συστήματα ασφαλείας και τα γραφεία όπου αποφασίζεται «το μέλλον του κόσμου», ζει μια οικογένεια, η οποία τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο κανονική γίνεται. Και ας κυκλοφορεί στους ίδιους διαδρόμους που περπάτησε ο Αβραάμ Λίνκολν. Και ας κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι που ξάπλωνε ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Και ας μένει σε ένα κτίριο που κάποτε έχτισαν πρόγονοί της -σκλάβοι.

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να φαντάζεται κανείς για τις ΗΠΑ και την προεδρική κατοικία, ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκεται κάπου απομονωμένος. Βρίσκεται στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ανάμεσα σε κτίρια γραφείων, πάρκα, μουσεία και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ ο δρόμος μπροστά του, αν και φυλάσσεται αυστηρά, σπανίως κλείνει για την κυκλοφορία των οχημάτων. Ακόμη και να τον επισκεφθεί μπορεί κανείς, ακολουθώντας μια αναμενόμενα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Το άσπρο κτίριο με τους ιωνικού ρυθμού κίονες και το περιποιημένο γρασίδι αποτελείται από την Επίσημη Κατοικία, όπου ζει η «Πρώτη Οικογένεια» των ΗΠΑ, τη Δυτική Πτέρυγα, όπου βρίσκεται το Οβάλ Γραφείο, η Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και η Αίθουσα Ρούσβελτ, την Ανατολική Πτέρυγα, όπου στεγάζεται το γραφείο της Πρώτης Κυρίας και της Γραμματέως των Δημοσίων Σχέσεων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων του Προέδρου, και το Παλαιό Κτίριο, όπου βρίσκονται γραφεία και συνεργάτες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Το κτίριο διαθέτει έξι επίπεδα και ένα μεγάλο πάρκο, που ονομάζεται, ευλόγως «Πάρκο του Προέδρου». Ο μύθος θέλει κάτω από το πάρκο να βρίσκεται προεδρικό καταφύγιο οκτώ (!) επιπέδων. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές που οδηγούν, εάν χρειαστεί, σε διάφορα σημεία της πόλης.
Δυτική Πτέρυγα 
Στα άδυτα του Λευκού Οίκου
Δεν έγινε τυχαία σίριαλ που συνεχίστηκε επί επτά σεζόν. Στα περισσότερα από 40 δωμάτιά της περιλαμβάνεται το Οβάλ Γραφείο, ο βασικός χώρος εργασίας του Προέδρου από το 1933. Και μπορεί ο Τζον Κένεντι τζούνιορ να έπαιζε κρυφτό κάτω από το γραφείο του πατέρα του, αλλά εκεί «μαγειρεύονται» οι πιο σημαντικές αποφάσεις, ενώ από εκεί προέρχονται και τα τηλεοπτικά πλάνα με τα διαγγέλματα του Προέδρου. Κάθε Πρόεδρος μπορεί να αλλάξει έπιπλα και χαλιά, αλλά εάν επιθυμεί διαφορετικούς πίνακες στους τοίχους θα πρέπει είτε να διαλέξει από τη συλλογή του Λευκού Οίκου είτε να δανειστεί από κάποια πινακοθήκη της πόλης, καθώς σχετικό κονδύλι δεν δικαιολογείται.
Γύρω από το Γραφείο του Προέδρου υπάρχουν αυτά των συνεργατών του. Των συμβούλων του, του εκπροσώπου Τύπου, του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, μια αίθουσα στην οποία συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, η Αίθουσα Ρούσβελτ στην οποία δεν υπάρχουν παράθυρα, μια τραπεζαρία με τηλεόραση και βεβαίως η αίθουσα Τύπου, στην οποία ξημεροβραδιάζονται οι κορυφαίοι πολιτικοί συντάκτες και τα συνεργεία των μεγαλύτερων δικτύων και εφημερίδων της πόλης. Πρόσφατα διατέθηκαν δυο εκατομμύρια δολάρια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της αίθουσας, τα οποία κατέβαλαν ως επί το πλείστον οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οταν ο καιρός το επιτρέπει, η ενημέρωση του Τύπου γίνεται στον κήπο. Και μπορεί η Δυτική Πτέρυγα να προσφέρεται για ίντριγκα, συνωμοσία και απόρρητα, αλλά επί Κλίντον φιλοξένησε και άλλου είδους δράση. Ο τέως Πρόεδρος είχε αξιοποιήσει τη διακριτικότητα του ιδιαίτερου γραφείου του, της Αίθουσας Μελέτης, όπως ονομάζεται ο χώρος, για τις περιβόητες πλέον συναντήσεις του με τη Μόνικα Λιουίνσκι.
Επίσημη ΚατοικίαΑκριβώς δίπλα από την περιοχή του πολιτικού σχεδιασμού της υπερδύναμης, βρίσκεται η Κατοικία, στην οποία πρέπει υποχρεωτικά να μείνει η Πρώτη Οικογένεια κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας. Αίθουσες μεγάλων δεξιώσεων αλλά και ανεπίσημων δείπνων, κουζίνες και τραπεζαρίες, προστίθενται στα δωμάτια που αφορούν αυστηρά τα μέλη της οικογένειας και αποτελούν «σπίτι» τους για τέσσερα ή οκτώ χρόνια. Κάθε Πρόεδρος και κυρίως κάθε Πρώτη Κυρία προχωρά σε αλλαγές προκειμένου ο χώρος να γίνει φιλικότερος και πιο ευχάριστος, ωστόσο η παρουσία των Μυστικών Υπηρεσιών πίσω από κάθε πόρτα δεν αφήνει πολλά περιθώρια άνεσης. Στην Κατοικία πάντως, τα απολύτως απαραίτητα περιλαμβάνουν, εκτός από τις κρεβατοκάμαρες, μια ιδιωτική κουζίνα για τη νυχτερινή «λιγούρα», ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, ένα κέντρο αισθητικής, που περιποιείται κυρίως την Πρώτη Κυρία, ένα ιατρείο και μια εσωτερική βεράντα που λούζεται από τον ήλιο και προορίζεται αποκλειστικά για χρήση της οικογένειας, γνωστή και ως «solarium». Στη διάθεση της οικογένειας και των καλεσμένων της υπάρχει ακόμη κινηματογραφική αίθουσα, βιβλιοθήκη, αίθουσα παιχνιδιών, μπόουλινγκ, πισίνα, γήπεδο τέννις και ειδική διαδρομή για τρέξιμο στο πάρκο. Στον Λευκό Οίκο απασχολούνται μόνιμα πέντε σεφ και προσωπικό επαρκές για να εξυπηρετήσει μια δεξίωση 1000 προσκεκλημένων ή ένα δείπνο 140 ατόμων.
Ανατολική ΠτέρυγαΟλοι περιμένουν από τη Μισέλ Ομπάμα πολύ περισσότερα από έναν διακοσμητικό ρόλο δίπλα στον Πρόεδρο. Αλλωστε εκείνος την αποκάλεσε «βράχο» του και μίλησε για την πολυτιμότερη σύμβουλό του. Το γραφείο της στην Ανατολική Πτέρυγα αναμένεται να γνωρίσει και πάλι ημέρες έντονης δράσης, ίσως περισσότερης και από ό,τι την εποχή της Χιλαρι. Αρχικά πάντως η πτέρυγα αυτή είχε κατασκευαστεί μόνο για να καλυφθεί το υπόγειο μπούνκερ ασφαλείας, για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Trivia
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Για την κατασκευή του Λευκού Οίκου έχει χρησιμοποιηθεί ψαμμίτης από τη Γερμανία και μάρμαρο από την Κροατία. Ακόμη και σήμερα, η λευκή μπογιά για τις εξωτερικές επιφάνειες έρχεται από τη γερμανική πόλη Ντίντορφ.
Ο Λευκός Οίκος έχει μήκος 51,2 μέτρα και πλάτος 26,1 μέτρα.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται έξοδα όπως το καθαριστήριο της Πρώτης Οικογένειας. Μόνο τα πουκάμισα του Προέδρου καθαρίζονται και σιδερώνονται στην προεδρική κατοικία. «Ο Πρόεδρος είναι πολίτης, όχι βασιλιάς», λέει η παράδοση, αλλά ώς τώρα πολλοί ένοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί.
Ο Λευκός Οίκος περιλαμβάνει 135 δωμάτια, 35 μπάνια, 28 τζάκια, 412 πόρτες και 147 παράθυρα.
Στα επισκέψιμα σημεία του λευκού Οίκου ξεναγούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Ράμπα για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον το 1992.
Για την κατασκευή του Λευκού Οίκου εργάστηκαν κυρίως σκλάβοι. Ογδόντα Πρόεδροι των ΗΠΑ διατηρούσαν σκλάβους, οκτώ δε από αυτούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Ο Λευκός Οίκος έλαβε και επισήμως το όνομά του το 1901. Ως τότε ονομαζόταν απλώς «Προεδρική Κατοικία».
Οι Κλίντον εμπορευματοποίησαν απόλυτα τον Λευκό Οίκο. Επέτρεπαν στους μεγάλους δωρητές να περνούν μια νύχτα στην κρεβατοκάμαρα του Αβραάμ Λίνκολν έναντι 50.000 δολαρίων. Στο τέλος της οκταετούς θητείας τους είχαν συγκεντρωθεί 10 εκατομμύρια δολάρια. > Το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς, θέλοντας να δοκιμάσει εάν όσα έλεγαν οι Αμερικανοί περί ανοιχτού σπιτιού αληθεύουν, χτύπησε το κουδούνι δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα. Εσπρωξε λοιπόν την πόρτα και μπήκε.
Η Τζάκι Κένεντι - Ωνάση δέχτηκε δριμεία κριτική τόσο για τα έξοδα ανακαίνισης του εσωτερικού του Λευκού Οίκου όσο και για το γεγονός ότι επέλεξε Ευρωπαίους σχεδιαστές και έπιπλα. Οταν, ωστόσο, το 1962 ξενάγησε η ίδια την τηλεοπτική κάμερα στην Κατοικία, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς στήθηκαν μπροστά από τους δέκτες τους.
Ο Τζορτζ Γ. Μπους είχε επιβάλει αυστηρό dress code στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στη Δυτική Πτέρυγα. Απαγορεύονταν τα τζιν, οι μίνι φούστες και τα αθλητικά παπούτσια, ενώ για την είσοδο ακόμη και των συνεργατών στο Οβάλ Γραφείο απαιτείτο σακάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.