ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τα δέκα καλύτερα τoυφέκια όλων των εποχών!

Στη πολεμική ιστορία, το ατομικό τoυφέκιο άλλαξε το τρόπο που παιζόταν το παιχνίδι στο πεδίο της μάχης. Οι αποστάσεις μεγάλωσαν, η σωματική δύναμη έδωσε τη θέση της στην ευφύια, το "γιουρούσι" στην τακτική, η στατικότητα στην κίνηση και η "επίδειξη" στην κάλυψη-απόκρυψη.
Το τoυφέκιο ήταν ο καλύτερος φίλος του στρατιώτη που δεν πρέπει με τίποτα να αφήσει από τα μάτια του. Και κάποια δεν απογοήτευσαν ποτέ τον κάτοχο τους! Έδωσαν το πλεονέκτημα σε ώρες κρίσιμες, κέρδισαν μάχες, κράτησαν πολιτικούς στην καρέκλα τους, προσέφερεν δόξα και τιμή! Ποια όμως ήταν τα τoυφέκια που άλλαξα το ρου της Ιστορίας;


 10. Sturmgewehr 44


Τύπος: Ημί ή πλήρως αυτόματο

Χώρα προέλευσης: Γερμανία

Διαμέτρημα: 7.92 x 33 mm

Ταχυβολία: 500 σφαίρες το λεπτό
Με την αρχή της σύρραξης με τη Σοβιετική Ένωση, η Βέρμαχτ συνειδητοποίησε ότι το Γερμανικό πεζικό με τα Μάουζερ, βρισκόταν συχνά σε μειονεκτική θέση απέναντι στα αυτόματα όπλα των Ρώσων. Και σε αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε το πρώτο «επιθετικό» τoυφέκιο (η ακριβής μετάφραση του ονόματός του).
Βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν το μικρότερο διαμέτρημά του (7,92 mm) που έκανε πιο αποτελεσματική την αυτόματη λειτουργία και έδινε τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων πυρομαχικών. Μπορεί να μην πρόλαβε να κάνει τη διαφορά, ωστόσο λόγω καινοτομίας αξίζει μια θέση στην δεκάδα.


 9. 1903 Springfield. 
 




Τύπος: Χειροκίνητο

Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ

Διαμέτρημα: 7.62 x 63 mm

Ρυθμός ριπών: 10 σφαίρες το λεπτό
Το μέτριο σχετικά νορβηγικό Krag-Jorgensen των Αμερικάνων στον Ισπανό-Αμερικάνικο πόλεμο γέννησε την ανάγκη για ένα νέο τoυφέκιο. Δανειζόμενοι από το αξιόπιστο Μάουζερ των 7mm, πρόσθεσαν μερικές αλλαγές και παρουσίασαν ένα τoυφέκιο με γεμιστήρα που παρουσίαζε εκπληκτική ακρίβεια.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Στην μάχη του Μπέλλε Γούντς το 1918, οι Αμερικανοί πεζοναύτες με τα Springfield απωθούσαν αντεπιθέσεις από απόσταση 600 μέτρων. Το τoυφέκιο χρησιμοποιήθηκε τόσο στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο όσο και στην Κορέα.

8. M14




Τύπος: Ημί ή Πλήρως αυτόματο

Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ

Διαμέτρημα: 7.62 x 51 mm

Ταχυβολία: 700–750 σφαίρες το λεπτό
Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Αμερικανικό πεζικό κουβαλούσε μέχρι και 4 διαφορετικά είδη όπλων - πυρομαχικών. Ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει ένα όπλο για πολλαπλούς ρόλους και το αποτέλεσμα ήταν το Μ14.
Εμφανίστηκε το 1957 στο στάνταρ διαμέτρημα του ΝΑΤΟ, 7,62 mm, και πρωτο-χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ. Αν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτών ήταν θετικότατα, υπήρχαν ενστάσεις για το βάρος του. Μετά από λίγο καιρό αποσύρθηκε δίνοντας την θέση του στο ελαφρύτερο Μ16.

7. Steyr AUG



Τύπος: Ημί ή πλήρως αυτόματο τύπου Bull-Pup

Χώρα προέλευσης: Αυστρία

Διαμέτρημα: 5.56 x 45 mm

Ταχυβολία: 650 σφαίρες το λεπτό
Η τοποθέτηση του γεμιστήρα και του κλείστρου πίσω από την σκανδάλη ήταν μια ιδιοφυής ιδέα στο σχεδιασμό τoυφεκίων αφού επιτρέπει μεγαλύτερη κάννη, μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερο βάρος. Το Steyr Aug άλλαζε κάνη με άνεση, έδινε δυνατότητα την επιλογή πλευράς για την απόρριψη του φυσιγγίου και ένα διαφανή γεμιστήρα για άμεση μέτρηση των βολών. Ήταν όμως θύμα της επιτυχίας τους. Φέρνοντας σε όπλο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ο πρωτοποριακός του σχεδιασμός τρόμαξε τους υποψήφιους αγοραστές όταν εμφανίστηκε το 1977.  


6. Mauser K98k Carbine



Τύπος: Χειροκίνητο

Χώρα προέλευσης: Γερμανία

Διαμέτρημα: 7.92 x 57 mm

Ταχυβολία: 10-15 σφαίρες το λεπτό
Η παραγωγή του ξεκίνησε στο τέλος του 19ου αιώνα και το Mauser 98 ήταν η επιτομή της τεχνολογίας στις αρχές του 20ου αιώνα: Άκαπνη πυρίτιδα, δέσμες που μπαίναν απευθείας στον γεμιστήρα και ο καταπληκτικός χειροκίνητος μηχανισμός που αποτελεί ακόμα και σήμερα την βάση για τα κυνηγετικά όπλα.
Το αρχικό μοντέλο 98 χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο με πολύ καλά αποτελέσματα και άντεξε μέχρι και την εισβολή στη Ρωσία στο Β’ ΠΠ. Αναπόφευκτα με την εισαγωγή των αυτομάτων όπλων παραμερίστηκε, κερδίζει όμως επάξια μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία όπλα που παρουσιάστηκαν.

5. Lee- Enfield SMLE



Τύπος: Χειροκίνητο

Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο

Διαμέτρημα: 7.7 x 56 mm

Ταχυβολία: 15-20 σφαίρες το λεπτό
Το στάνταρ όπλο του Βρετανικού πεζικού από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο έως το 1956 στην κρίση του Σουέζ, έγινε γνωστό για την αξιοπιστία του, την ακρίβεια και την εντυπωσιακό ρυθμό ριπών. Ο γεμιστήρας του δεχόταν 10 σφαίρες και αποτέλεσε την μεγαλύτερη χωρητικότητα που είχε οποιοδήποτε τoυφέκιο στα πρώτα μισά του 20ου αιώνα.
Η μικρή κίνηση γεμίσματος και ο φλογοκρύπτης απέτρεπαν την αχρήστευση του όπλου λόγω σκόνης. Στα χέρια των καλά εκπαιδευμένων πεζικάριων, το Lee-Enfield, μπορούσε να εκτελέσει αυτό που καλείται «τρελό λεπτό», δηλαδή 30 σφαίρες να βρουν ένα στόχο 200 μέτρα μακριά σε ένα μόλις λεπτό, κάτι που συγκρίνεται με τα καλύτερα μοντέρνα ημιαυτόματα όπλα.

4. M1 GARAND


Τύπος: Ημιαυτόματο

Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ

Διαμέτρημα: 7.62 x 63 mm

Ταχυβολία: 30 σφαίρες το λεπτό
Το M1 Garand υιοθετήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ το 1936, και αποδείχθηκε ένα σκληρό βαρύ όπλο όταν βρέθηκε στο πεδίο της μάχης 5 χρόνια αργότερα. Ο στρατηγός Πάττον σχολίασε στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ότι το Μ1 ίσως υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του πολέμου. Η δήλωση μπορεί να ήταν λίγο υπερβολική, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μ1 ήταν το πρώτο επιτυχές ημιαυτόματο όπλο με την αντοχή και ακρίβεια που απαιτείται στο πεδίο της μάχης. Περισσότερα από 6,25 εκατομμύρια Garand κατασκευάστηκαν μέχρι την τελική του απόσυρση στις αρχές του 1960.

3. FN FAL


Τύπος: Ημί ή πλήρως αυτόματο

Χώρα προέλευσης: Βέλγιο

Διαμέτρημα: 7.62 x 51 mm

Ταχυβολία: 650-700 σφαίρες το λεπτό
Εμπνευσμένο από το Sturmgewehr 44, ο Βέλγος κατασκευαστής Fabrique Nationale δημιούργησε το FAL που σύντομα έγινε ένα από τα κλασικά όπλα του ψυχρού πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε σε πάνω από 50 χώρες αν και ήταν αρκετά σύνθετο στο χειρισμό. Χρησιμοποιήθηκε στις ζούγκλες του Βιετνάμ από Αυστραλούς, στην Μέση Ανατολή από τους Ισραηλινούς κατά τον πόλεμο των 6 ημερών, και στον πόλεμο των Φώκλαντ και από τις δυο πλευρές. Και φυσικά ήταν το στάνταρ τoυφέκιο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μέχρι το 2001.

2. M16

Τύπος: Ημί ή πλήρως αυτόματο όπλο

Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ

Διαμέτρημα: 5.56 x 45 mm

Ταχυβολία: 700-950 σφαίρες το λεπτό
Αν και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να λυθούν τα προβλήματα εμπλοκής του κατά τις δοκιμές του το 1960, το Μ16 αποτέλεσε ένα καταπληκτικό όπλο με μοναδικές επιδόσεις ακρίβειας, χειρισμού, χρόνου χρήσης και αποτελεσματικότητας. Το όπλο ικανοποίησε τις επιθυμίες του στρατού των ΗΠΑ για την δημιουργία ενός μοντέρνου ελαφρού όπλου που θα αντικαθιστούσε το ημιαυτόματο Μ1 και τον απόγονό του Μ14.
Οι καινοτομίες του συμπεριλαμβάνουν ελαφρύτερα μέταλλα και πλαστικό στην κατασκευή του, ένα απλό σύστημα γέμισης με αέριο και την χρήση βλημάτων διαμετρήματος 5.56 mm, επιτρέποντας στους στρατιώτες να μεταφέρουν για το ίδιο βάρος τα διπλάσια πυρομαχικά σε σχέση με τις σφαίρες των 7.62 mm.

1. AK-47


Τύπος: Ημί ή πλήρως Αυτόματο όπλο

Χώρα προέλευσης: ΕΣΣΔ

Διαμέτρημα: 7.62 x 39 mm

Ταχυβολία: 600 σφαίρες το λεπτό

Το ΑΚ-47 (το γνωστό Καλάσνικοφ), με 75 εκατομμύρια κομμάτια ανά τον κόσμο, αποτελεί τον θρύλο των όπλων και έχει επιφέρει περισσότερα θανάσιμα χτυπήματα από οποιοδήποτε άλλο όπλο στην ιστορία. Βασισμένο στο ίδιο σχεδιασμό με το Γερμανικό Sturmgewehr, φέρει μέτριο γεμιστήρα και είναι φτιαγμένο από ανθεκτικά κομμάτια.
Όχι μόνο είναι εύκολο και σχετικά φτηνό στην παραγωγή του αλλά έχει αποδειχθεί πανεύκολο στην συντήρησή του και ανεπηρέαστο από τις συνθήκες χρήσης ακόμα και σε αυτές που θα έβγαζαν εκτός λειτουργίας όλα τα υπόλοιπα όπλα. Η ακρίβειά του είναι μέτρια αλλά η αδυναμία αυτή αντισταθμίζεται με την ικανότητα να απελευθερώνει έναν θανατηφόρο τοίχο από σφαίρες. 

ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.