ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οι πέντε λόγοι που οι επενδυτές ερωτεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα!

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο με απόδοση 4,75%  και αν η Ελλάδα παραμένει ακόμα μία υπερχρεωμένη χώρα με μικρές προοπτικές ανάπτυξης, βρέθηκαν επενδυτές οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να την δανείσουν.


Με μία πρώτη ματιά αυτή η πρώτη πώληση ομολόγων προκαλεί ερωτηματικά. Μάλιστα η αναλύτρια της Citigroup, Giada Giani  σημειώνει πως η αναλογία του χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τώρα στο 177%, υψηλότερα από την περίοδο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 όταν και η αναλογία χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν στο 156%. Σύμφωνα με την Giani ενώ οι οικονομίες άλλων χωρών μετά από μία αναδιάρθρωση χρέους τείνουν προς την ανάπτυξη μετά από μία αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία ακόμα βρίσκεται σε ύφεση.
Όμως ποιος είναι ο λόγος που η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν τόσο ισχυρή;
Σύμφωνα με το CNBC το οποίο φιλοξενεί ως πρώτο θέμα στην σελίδα του την υψηλή ζήτηση των ελληνικών 5ετών ομολόγων, πέντε είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν ερωτευτεί το ελληνικό χρέος.
Πρώτος λόγος είναι πως οι επενδυτές είναι "πεινασμένοι" για αποδόσεις. Μια απόδοση κοντά στο 5% όπως είναι αυτή των ελληνικών ομολόγων είναι δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας, σημειώνει το CNBC, κάνοντας σύγκριση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου, η οποία και είναι κάτω από το 1%.
Δεύτερος λόγος είναι πως σύμφωνα με το CNBC οι επενδυτές ζητούν περισσότερα από όσα πραγματικά θέλουν. Όπως υποστηρίζεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν ισχυρή, ξεπερνώντας τα 20 δισ. ευρώ, καθώς αν ένα hedge fund θέλει να αγοράσει 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα θα ζητήσει τουλάχιστον 200 εκατ. Γνώστες του τρόπου λειτουργίας των αγορών ομολόγων υποστηρίζουν πως η πραγματική ζήτηση είναι κάτω από τα 20 δισ. αλλά σίγουρα πολύ πάνω από τα 3 δισ. που ζητούσε η Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται ο πιο σημαντικός λόγος για την επιτυχία της ελληνικής εξόδου στην αγορά είναι πως οι επενδυτές είναι προστατευμένοι σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα αναδιάρθρωσε το χρέος της τον Μάρτιο του 2012, παλιά ομόλογα που δεν μπορούσαν να πληρωθούν ανταλλάχτηκαν με άλλα νεότερα με ωρίμανση πολύ αργότερα ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφτανε έως και δεκαετίες.
Παρά το ότι κάποιο από το χρέος της Ελλάδας διακατέχεται από την ΕΚΤ, η Ελλάδα δεν έχει πληρωμές ομολόγων έως το 2023, αναφέρει το CNBC, πολύ πιο μετά από την ωρίμανση του 5ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Ελλάδα, το οποίο και πρέπει να πληρωθεί το 2019.
Στην αγορά ομολόγων το προφίλ της Ελλάδας έχει τώρα αρκετά βελτιωμένο ως προς την ωριμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Moody, πριν από την αναδιάρθρωση, το χρέος στην Ελλάδα είχε μια μέση διάρκεια μόλις 6,5 χρόνια. Μετά την αναδιάρθρωση, πήγε μέχρι και 17 χρόνια.
Φανταστείτε ότι ξαφνικά βρίσκεστε σε θέση να αλλάξετε μια υποθήκη 17 χρόνων, σε μια υποθήκη έξι ετών, με δραστική μείωση των επιτοκίων. Τότε οι ταμειακές ροές σας θα βελτιωθούν δραματικά, σημειώνει το CNBC.
Oι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θέλουν να τιμωρήσουν ξανά του ιδιώτες δανειστές που χτυπήθηκαν σκληρά κατά την αναδιάρθρωση. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι όποια μελλοντική απώλεια θα κλιθούν να την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Πέμπτος και τελευταίος λόγος, για τον οποίο όπως υποστηρίζει το CNBC οι επενδυτές "λάτρεψαν" τα ελληνικά ομόλογα είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi ο οποίος και αποκάλυψε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησαν το ενδεχόμενο της ποσοτικής χαλάρωσης κρατικών ομολόγων για να κρατηθούν τα επιτόκια χαμηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.