ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Όσα δεν μας λένε για την κρίση στην Ουκρανία.

«Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Και πρόσθεσε πως «αν το Κίεβο μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν την καταγγελία της σύλληψης Ρώσων πρακτόρων, θα πρέπει να παρουσιάσουν τα στοιχεία».

Γεγονός παραμένει ότι η Μόσχα έχει καταγγείλει πως απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία, κάποιων «μη αρεστών» στο καθεστώς του Κιέβου δημοσιογράφων. Κάτι που δεν συγκινεί φυσικά τη Δύση, που μονοπωλεί όσα συμβαίνουν στην χώρα όπου έχει ευθύνη για την αναταραχή που έχει προκαλέσει.
Ο Λαβρόφ, είπε ακόμα πως «πολίτες της Ουκρανίας πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και στο θέμα αυτό θα πρέπει να απαντήσουν όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου που ανέβηκε πραξικοπηματικά στην εξουσία». Για να καταλήξει: «Η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια ενωμένη φιλική Ουκρανία όπου όλοι οι πολίτες της θα συμβιώνουν ειρηνικά και θα έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους. Αυτό όμως θα συμβεί αν γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα».
 
Αυτά υποστηρίζει η Ρωσία, στην διπλωματική αντιπαράθεση με τη Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.
Ουδείς στη Δύση έχει διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία περισσότερων από είκοσι ρώσων δημοσιογράφων.
Ούτε μεταδόθηκε από τα δυτικά Μέσα, πως ο αρχηγός της CIA, John Brennan, επισκέφθηκε το Κίεβο. Να κάνει τι, άραγε;

 
Θυμίζουμε ότι στην κρίση και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, για το Κοσσυφοπέδιο, τα δυτικά Μέσα μιλούσαν για «Αλβανούς» του Κοσσυφοπέδιου, κι όχι για «αλβανόφωνους» ή κάτι τέτοιο…
Για νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αναφέρει στην ανάρτηση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ στο facebook.
Ο ουκρανός υπουργός, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών και τραυματίστηκαν πέντε άλλοι. Από την πλευρά των φιλορώσων «σημειώθηκε άγνωστος αριθμός θυμάτων», «Στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σε κυβερνητικά κτήρια που τελούν υπό κατάληψη φιλορώσων διαδηλωτών σημειώθηκαν νεκροί και τραυματίες».
Στην πόλη Γκορλόβκα της ανατολικής Ουκρανίας οι ρώσοι διαδηλωτές έκαψαν το κτίριο της αστυνομίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του.
Από το Χάρκοβο ως την Μαριούπολη δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι άνδρες των αποκαλούμενων «δυνάμεων αυτοάμυνας»,

# έχουν καταλάβει τα βασικά κυβερνητικά κτίρια

# έχουν στήσει μπλόκα στις βασικές οδικές αρτηρίες

# έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σιδηροδρομικούς σταθμούς

# έχουν περικυκλώσει αεροδρόμια ώστε να εμποδίσουν αερομεταφορά στρατευμάτων από το καθεστώς του Κiέβου.

Το τελεσίγραφο του ουκρανικού καθεστώτος, προς τους εξεγερμένους ρώσους της ανατολικής Ουκρανίας, πέρασε και εκκρεμεί η απειλή πάταξης με τη βία της εξέγερσης.

 
Ωστόσο, οι ρωσικές θέσεις δεν μεταδίδονται από τα ελεγχόμενα από τους δυτικούς Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης. Όπως ότι στην ανατολική Ουκρανία όπως και στην Κριμαία, δεν ζουν «Ρωσόφωνοι», ή «φιλορώσοι», αλλά Ρώσοι. Οι οποίοι ζούσαν κάποτε ως πολίτες μιας ομόσπονδης χώρας -της ΕΣΣΔ- και υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο «θύματα» της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ουδείς είχε διανοηθεί να διαμαρτυρηθεί, όταν το 1954 ο Ουκρανός Χρουστσόφ, είχε «χαρίσει» την Κριμαία στην Ουκρανία. Επειδή τότε επρόκειτο για μια «διοικητική πράξη», μεταφοράς αρμοδιοτήτων εντός ενός κράτους.
Η Κριμαία όμως, που ανήκε στη Ρωσία, από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης, εκτός από την ιστορική σημασία, διαθέτει και τη μεγάλη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, την πρόσβαση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

 
Το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» κάτω από τον τίτλο «Δεν μπορείτε να νικήσετε τον Πούτιν επειδή ήδη έχει κερδίσει» γράφει: «Ο Πούτιν θέλει να κάνει τη Ρωσία μεγάλη και ισχυρή πάλι. Με τον τρόπο αυτό θέλει να ενισχύσει την κληρονομιά του και τη σφαίρα επιρροής του ως μεγάλου και πανίσχυρου ηγέτη».
Η αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία εντείνει τους φόβους τόσο στη δύση όσο και το Κίεβο για ενδεχόμενη άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
Η Κριμαία, πέρασε αναίμακτα στη ρωσική αγκάλη. Κάτι που δεν θα συμβεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι κάτοικοι δεν αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία.
Επειδή το ζήτημα Κριμαία, θα πρέπει να θεωρείται πλέον τελειωμένο για την Ουκρανία. Κι αυτό φοβίζει την ηγεσία του Κιέβου. Μήπως ακολουθήσει η ανατολική Ουκρανία.
Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Και περιμένουμε το νικητή στο διπλωματικό παιχνίδι


ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.