ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Διπλωματικός πυρετός!


Την ώρα που η ανατολική Ουκρανία φλέγεται, με τα στρατεύματα να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, εξελίσσεται ένας διπλωματικός πυρετός εκτόνωσης της κρίσης με αποκορύφωμα την αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν.

Οι ένοπλοι καταληψίες κυβερνητικών κτιρίων αψήφησαν το τελεσίγραφο του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να αποσυρθούν έως το πρωί της Δευτέρας ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία τελικώς δεν εξαπολύθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αναμενόταν να αποτελέσει την εστία της επιχείρησης, παρέμειναν στις θέσεις τους και κάλεσαν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τους προστατεύσει. «Ζητούμε από τον πρόεδρο Πούτιν να μας βοηθήσει. Ζητούμε από τη Ρωσία να μας προστατεύσει και να μην επιτρέψει γενοκτονία του πληθυσμού» δήλωσε αρχηγός των εξεγερμένων.

Την ίδια ώρα στην πόλη Χορλίβκα περίπου 100 φιλορώσοι επιτίθονταν και καταλάμβαναν την έδρα της
 τοπικής αστυνομίας. Συνολικά έχουν καταληφθεί κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες ασφαλείας σε δέκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που κινούνται συντονισμένα στο πλαίσιο ρωσικού σχεδίου διαμελισμού της χώρας, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο αρκείται σε προειδοποιήσεις προς το Κίεβο πως ενδεχόμενη χρήση βίας στις ανατολικές περιοχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο εμφύλιο. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στους Ομπάμα και Πούτιν, καθώς οι δύο ισχυροί άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπως επιβεβαιώνουν το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος. «Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ' όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, ώστε να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.


Όπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, «σε απάντηση στην ανησυχία, που διατύπωσε ο πρόεδρος των
 ΗΠΑ, για την δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. 
Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες». «Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της», είπε κατά το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση οδών διπλωματικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία ενόψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Μ. Πέμπτη 17η Απριλίου, μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας. 


ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.