ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Κλιμάκωση της κρίσης.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει την αιματηρή επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην επαρχία Ντονέτσκ «εγκληματική ενέργεια». Νωρίτερα ο ρώσος ηγέτης είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Μόσχα «δεν θα διστάσει να επέμβει αν η Ουκρανία συνεχίσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων». Και προειδοποίησε πως η κλιμάκωση της κρίσης «οδηγεί την Ουκρανία σε εμφύλιο πόλεμο».

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατηγορούν τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλιώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέων αντιποίνων.
Τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτουν τις κατηγορίες Ουκρανών και δυτικών ότι η Μόσχα υποκινεί τους αυτονομιστές στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία ως προοίμιο κατάληψης και άλλων εδαφών. 
Ο Λευκός Οίκος περιγράφει τις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μετρημένη απάντηση στους παράνομους στασιαστές στα ανατολικά που έχουν θέσει την κυβέρνηση στο Κίεβο σε δύσκολη θέση».
Νωρίτερα η Ρωσία είχε καλέσει την Ουάσιγκτον να πείσει την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας, ενώ διεξάγονται νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η ατμόσφαιρα ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, καθώς ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής (χώρες με κατ΄ εξοχήν αντιρωσικό προσανατολισμό). 
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δηλώνει πως «τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια δεν βοηθούν να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία».
Ήδη δύναμη 150 αμερικανών στρατιωτικών μεταφέρθηκε στην πολωνική πόλη Swindwin την Πέμπτη, όπου ήδη αναμένονται άλλοι 450 αμερικανοί στρατιώτες. Πρόκειται για την ως τώρα γνωστή αμερικανική συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια που θα γίνονται στην Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, τους επόμενους μήνες.
Η Γαλλία στέλνει κι αυτή τέσσερα μαχητικά τύπου Mirage 2000 και Rafale να συμμετάσχουν στις περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Pierre de Villiers, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. 
Όπως είπε ο γάλλος στρατηγός τα γαλλικά μαχητικά θα σταλούν στην ανατολική πολωνική πόλη Malbrok με διπλή αποστολή: «Να εκπαιδεύσουν πολωνούς πιλότους αλλά και να είναι σε επιφυλακή για αεροπορικές περιπολίες πάνω από τα κράτη της Βαλτικής, υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση».

Η Ρωσία, έχει απαιτήσει από την Ουκρανία, να δώσει περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές, όπου βρίσκεται και η κυριότερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, ενώ οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών απαιτούν να γίνει δημοψήφισμα τύπου Κριμαίας στις περιοχές τους.
Η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι αντίθετη με οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε διάσπαση της χώρας και σε απάντηση ανακοίνωσε πως θα γίνει εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμα για το μέλλον της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.