Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Έντονη κινητικότητα στην Ουκρανία!


 «Ο ουκρανικός λαός απαιτεί την τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και την εθνοφρουρά, είναι δολιοφθορείς που δρουν κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πριν από την ψηφοφορία.


Παραστρατιωτικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αντίστοιχες φιλορωσικές ομάδες εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις για αυτονομία στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Παρά την πτώση του προέδρου και το διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων με στολές παραλλαγής είναι αυτά που συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια στην Μαϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Χθες βράδυ, ένας από τους άνδρες του Δεξιού Τομέα άνοιξε πυρ έξω από εστιατόριο του Κιέβου τραυματίζοντας δύο ομοϊδεάτες του και τον αντιδήμαρχο που περνούσε από εκεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, ο άνδρας αυτός ήταν μεθυσμένος. Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας. Το κείμενο ψηφίστηκε από 235 βουλευτές, ενώ ουδείς το καταψήφισε. «Είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των ενόπλων μας δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μιχαΐλο Κόβαλ.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 26 Μαρτίου από τον μεταβατικό πρόεδρο Ολ. Τουρτσίνοφ, μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το Κίεβο ανησυχεί επίσης για τη μεγάλη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά του σύνορα, φοβούμενo μια εισβολή, παρά τη δήλωση της Μόσχας ότι άρχισε η μερική αποχώρηση των δυνάμεων της στην περιοχή.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου το κοινοβούλιο επιτρέπει την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος ξένων δυνάμεων για τη διεξαγωγή επτά στρατιωτικών ασκήσεων με τις εξής ονομασίες: «Δημόσια Τάξη 2014», με τη συμμετοχή της πολωνικής στρατιωτικής αστυνομίας, «Γρήγορη Τρίαινα 2014» με τις αμερικανικές δυνάμεις, «Ασφαλής Ουρανός 2014» με την πολωνική πολεμική αεροπορία, «Θαλάσσια Αύρα 2014» με τις αμερικανικές δυνάμεις, δύο πολυεθνικές ασκήσεις «Ελαφρά Χιονοστιβάδα – 2014» και «Καρπάθια Όρη – 2014» και τέλος «Νότος – 2014», με μονάδες πεζικού της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.

Οι ασκήσεις, στις οποίες αναμένεται να μετάσχουν 7.000 άνδρες από 17 χώρες, θα διεξαχθούν στη δυτική Ουκρανία αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, όπου έχει την βάση του ο ρωσικός στόλος.

Η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ορισμένες φωνές στους κόλπους των νέων αρχών της χώρας, ωστόσο, έχουν ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης με την Ατλαντική Συμμαχία, κάτι που θεωρείται κόκκινη γραμμή για την Μόσχα.


ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.