Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Απάτη-μαμούθ!!Δικηγόροι, αστυνομικοί, επιχειρηματίες και δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται στο κύκλωμα-μαμούθ πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης οι απάτες γίνονταν μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων και υλικών ζημιών οχημάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα αρχηγικά μέλη, δηλαδή ένας 44χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία Πελοποννήσου και η 37χρονη σύζυγός του.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη τέσσερις αστυνομικοί, μία υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών, δύο δικηγόροι και ένας πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών

Η επιχείρηση και οι συλλήψεις

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο Κρήτης, συνελήφθησαν 13 μέλη του κυκλώματος.
Αναφορικά με τους τέσσερις συλληφθέντες αστυνομικούς, πρόκειται για 48χρονο ανθυπαστυνόμο, δύο αρχιφύλακες 45 και 48 ετών και έναν 32χρονος αστυφύλακα που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη. Επιπλέον για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, 54χρονη ασφαλίστρια, 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο 53 ετών, που λειτουργούσε ως «ψευδομάρτυρας», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.
Οι εμπλεκόμενοι ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες σε βάρος διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών, «σκηνοθετώντας» τροχαία ατυχήματα.
Πιο αναλυτικά, ο 44χρονος επιχειρηματίας - αρχηγός της οργάνωσης – προσέλκυε μέσω διαδικτύου υποψήφιους πελάτες, υποσχόμενος ότι θα τους επισκεύαζε δωρεάν τα οχήματά τους σε φανοποιείο που διατηρούσε, καθώς και ότι θα περαίωνε ο ίδιος τις χρονοβόρες διαδικασίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, κατήρτιζε παράνομα κάθε απαραίτητο στοιχείο – δικαιολογητικό για την παρουσίαση των εικονικών ανύπαρκτων ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων κερδών.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων αστυνομικών, συντάσσονταν ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων (Δελτία Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων), στις οποίες πλαστογραφούσαν τις υπογραφές των ιδιοκτητών τους.Επιπλέον, με την 37χρονη σύζυγό του και μία 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές «φιλικού διακανονισμού» ή/και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.
Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.).
Με τη βοήθεια και συνδρομή 51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών, το κύκλωμα άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή του προμήθευε ένας έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.
Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και 28.000 ευρώ ανά περίπτωση, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.


Στρέφονταν προς όλες τις ασφαλιστικές για να μη γίνουν αντιληπτοί

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει τα δήθεν ατυχήματα σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και υπερβαίνει τις 25.000 σελίδες και τους 550 φακέλους τροχαίων ατυχημάτων, καθώς επίσης από τη σχετική διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

• εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων,
• προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ,
• σε περισσότερες από (30) περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από ζημιές οχημάτων που είχαν προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο, με τη ζημιά να ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρώ,
• σε 40 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές, με διαφορετικές όμως πινακίδες οχημάτων και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τη ζημιά να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ περίπου,
• συντάχθηκαν (100) ψευδή δελτία ατυχημάτων περίπου, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εμπλεκομένων, για τα οποία η ζημιά ανέρχεται σε 750.000 ευρώ περίπου και
• σε 90 περιπτώσεις περίπου, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ., για τις οποίες η ζημία ανέρχεται σε 600.000 ευρώ περίπου.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε καταστήματα, οικίες και γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλαστές εξουσιοδοτήσεις και πλήθος άλλων ομοειδών εγγράφων,
• πιστόλι και περίστροφο τα οποία κατείχε παράνομα ο 48χρονος Ανθυπαστυνόμος,
• 15 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τα δέκα είχαν εμπλακεί σε εικονικά τροχαία ατυχήματα και είχαν καταβληθεί επανειλημμένως μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις και τα άλλα πέντε (μικρής αξίας) τα οποία παρουσιάζονταν ως υπαίτια τροχαίων ατυχημάτων.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος πραγματογνώμονας.
Σε βάρος όλων των παραπάνω ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων και καταχραστών του Δημοσίου.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδίων για τον έλεγχο, διακανονισμό και πληρωμή των αποζημιώσεων, καθώς και συνεργασία τους με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.