ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε πολυτελείς τόμους στο «Βήμα της Κυριακής»


Από την ερχόμενη Κυριακή μαζί με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του ένας καλά κρυμμένος θησαυρός της ελληνικής Ιστορίας: τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού που θα δημοσιευτούν σε 13 βιβλία. «Είναι μια παρακαταθήκη με βαθιά εθνική σημασία. Μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί είναι πάνω απ' όλα οι αγώνες τους» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτή η πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, δείχνει ότι «οι εφημερίδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ιστορική αυτογνωσία».


Η Εφη Πασχαλίδου, επιστημονική διευθύντρια της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, εξήγησε ότι το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα έγγραφα, ημερολόγια στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφορές διοικητών και πρωτόκολλα παράδοσης σημαντικών πόλεων. Αυτά συνοδεύονται από χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες. Συνολικά 3,5 εκατομμύρια σελίδες αρχειακού υλικού είναι διαθέσιμες πλέον και ηλεκτρονικά στους χώρους της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. «Ενας λαός γράφει την Ιστορία του όχι μόνο για να αφηγηθεί το παρελθόν, αλλά και για να δηλώσει το όραμά του» είπε η κ. Πασχαλίδου.
Την αξία των αρχείων του Γενικού Επιτελείου εξήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. «Δεν είναι γνωστός σε όλους ο ρόλος μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το έπος του '40 καταρρίψαμε τον μύθο του αήττητου των δυνάμεων του Αξονα. Μέχρι τότε η Ευρώπη είχε υποταχθεί στη ναζιστική κατοχή» είπε.

Παρουσιάζοντας την προσφορά, ο διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης είπε ότι «η μεγάλη οικονομική κρίση που μας καταδιώκει δεν αφήνει καμία ζώνη ανεπηρέαστη, ούτε και εμάς. Αναζητούμε άγκυρες να πιαστούμε και αναγκαστικά το βλέμμα επιστρέφει στο παρελθόν». Ο κ. Καρακούσης τόνισε ότι τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελούν αυθεντικές πηγές της Ιστορίας μας και εξήγησε ότι η νέα προσφορά της εφημερίδας ακολουθεί παλιότερες και επιτυχημένες κινήσεις, όπως η προσφορά των εγχειριδίων της γλώσσας και των πρώτων αναγνωστικών. Ο πρώτος τόμος των ιστορικών αρχείων του ΓΕΣ θα περιλαμβάνει το πλήρες χρονολόγιο πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους από τη μάχη του Μαραθώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Μαλούχος, τόνισε ότι ο πρώτος τόμος αποτελεί έναν «άτλαντα πολιτικής, διπλωματίας και στρατιωτικής Ιστορίας των Ελλήνων».

Στη χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν πολιτικά πρόσωπα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καθώς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.