ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού!




Το όριο των 93 μέτρων ξεπέρασε η στάθμη του νερού στο φράγμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα από το βράδυ της Τρίτης να σημειωθεί υπερχείλιση και πλέον ποσότητες νερού...
«τρέχουν» στις διώρυγες.


Τα 93 μέτρα είναι το ανώτατο όριο και με δεδομένο ότι σημειώθηκε υπερχείλιση, σημαίνει ότι οι ποσότητες νερού που βρίσκονται εντός του φράγματος έχουν ξεπεράσει τα 390 εκατομμύρια κυβικά!  Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το όριο, είναι αδύνατο να συγκρατηθούν οι ποσότητες εντός του φράγματος και φεύγουν ανεξέλεγκτα από την πόρτα και τα τοιχώματα.

Δεν απέδωσαν τα θυροφράγματα

Αν και από την 1η Φεβρουαρίου 2014 η ρυθμιστική βαλβίδα αρδευοληψίας είναι ανοικτή και διοχετεύει 20 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο προς την παλιά κοίτη του ποταμού, αποδεικνύεται ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Βέβαια, η υπερχείλιση του φράγματος δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό και με τις χιονοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες ύδατος, οπότε ήταν αναμενόμενο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο.
Είναι η τέταρτη χρονιά που υπερχειλίζει το φράγμα του Πηνειού, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις.

Το φράγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε υπερχειλίσει στις 25 Μαρτίου του 1999 και ενώ τα επόμενα χρόνια γινόταν μεγάλος αγώνας να διατηρηθούν τα αποθέματα νερού εξαιτίας της ανομβρίας, έχουμε περάσει πλέον στο αντίθετο άκρο, να χάνονται δηλαδή μεγάλες ποσότητες νερού, εξαιτίας των πολλών ποσοτήτων που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια.

Το ιστορικό

Η πρώτη υπερχείλιση, μετά το 1999, καταγράφηκε έντεκα χρόνια μετά στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, για να ακολουθήσει μία ακόμη το 2012 και πέρυσι η υπερχείλιση σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ από προχθές το βράδυ καταγράφεται η τέταρτη υπερχείλιση των τελευταίων ετών.
Σε αυτή τη φάση, η υπερχείλιση θεωρητικά είναι ελεγχόμενη, αφού ο όγκος νερού που φεύγει από τον υπερχειλιστή δεν είναι πολύ μεγάλος.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εάν καταγραφούν νέες έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στον Ηλειακό κάμπο. Γι’ αυτό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν παν ενδεχόμενο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.