ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα παιδιά που παίζουν έξω έχουν καλύτερη όραση – Όσα έδειξαν οι έρευνες

 
Πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μυωπία έχουν τα παιδιά που παίζουν για αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους, από ό,τι τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες παίζοντας στον υπολογιστή και άλλες συσκευές.

Σ” αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν δύο νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία και την Ταϊβάν και οι οποίες έδειξαν ότι το φως της μέρας είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μυωπίας.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό φως συμβάλλει στην προστασία από τη μυωπία, ωστόσο θεωρούν ότι μ” αυτήν έχουν σχέση και τα επίπεδα της ντοπαμίνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας στον βολβό του ματιού έχουν συνδεθεί με τις μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας.
Για τον λόγο αυτόν, θεωρούν ότι για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που έχουν μυωπία σε συγκεκριμένες χώρες δεν παίζει ρόλο μόνο η κληρονομικότητα, αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Εξάλλου, μόνο στις ΗΠΑ τα περιστατικά μυωπίας έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του ’70 κατά 65%, ενώ οι έρευνες για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της έχουν ενταθεί, καθώς στην Ασία και άλλες περιοχές του πλανήτη η εμφάνισή της έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με δραστηριότητες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και όταν αυτό δεν είναι εφικτό για πρακτικούς λόγους ή εξαιτίας του καιρού, να φροντίζουν ώστε οι ώρες που περνούν μπροστά από τον υπολογιστή και τις παιχνιδομηχανές να είναι περιορισμένες και στο δωμάτιό τους να μπαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.