Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Ποια είναι τα οφέλη του λάχανου.
Το λάχανο είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό με ιδιαίτερα χαμηλές θερμίδες και αυξημένη θρεπτική αξία.

Ανήκει στην οικογένεια Brassica, μαζί με το λάχανο Βρυξελλών, το σγουρό και άλλα, ενώ είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο, κυρίως από τα μέσα του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο διατροφικό προφίλ του, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ (σε διπλάσιο ποσοστό από τα υπόλοιπα λαχανικά), σε βιταμίνη Α με τη μορφή καροτενοειδών, βιταμίνη C , φυτικές ίνες, χαλκό και μαγγάνιο.

Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β2, φολικού οξέος, νιασίνης και μαγνησίου. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 45 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία συνδυάζουν την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση τους, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο στο λάχανο σημαντικές ιδιότητες, όπως προστασία από χρόνιες φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης κ.ά.

Ακόμη, αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος αποτελεί και η ενδεχόμενη προστατευτική του δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα έχει φανεί ότι συστατικά του σχετίζονται με πρόληψη πέντε διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί και μια πηγή ω3 λιπαρών. Σχετικές έρευνες που έχουν γίνει με βάση τα ω-3 που περιέχονται στο λάχανο έχουν δείξει ότι οι ποσότητες του α-λινολενικού οξέος που περιέχονται σε αυτό σχετίζονται ιδιαίτερα με τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.