Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Τα μέτρα που δε μας έχουν πει...Εκτός των μέτρων που έχουν ακουστεί, έρχεται μια σειρά άλλων μέτρων που αλλάζουν τα δεδομένα...


Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να κάνει σαρωτικές αλλαγές, προαπαιτούμενες από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα γυρίσουν πίσω δεκαετίες τις εργασιακές σχέσεις, με κατάργηση μιας σειράς κεκτημένων...

Άλλωστε η χώρα έχει ήδη βάλει την υπογραφή της την περασμένη άνοιξη.

Έτσι εκτός των μέτρων που ακούστηκαν μέχρι σήμερα, έρχεται μια σειρά άλλων μέτρων που κυριολεκτικά αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με το Βήμα χθες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του κεφαλαίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και μεταφορών, οι οποίες θα φέρουν δραματικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας με επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σχεδόν σε όλους τους κλάδους.


Απελευθέρωση ωραρίου

Βάσει Μνημονίου είναι υποχρέωση της χώρας η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. «Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αποσυνδέει τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Μείωση μισθών και πώληση της ΔΕΗ

Παράλληλα και με συμβατική υποχρέωση της χώρας τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ έως τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με στόχο αφενός να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίησή της και αφετέρου να γίνει ανταγωνιστική ως προς τις άλλες επιχειρήσεις της απελευθερωμένης αγοράς του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το Βήμα, για την αξιολόγηση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα παραδώσει στην τρόικα μελέτη ειδικού της Ευρωπαϊκής αγοράς για να συγκρίνει τις συνολικές απολαβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιρειών.


Αυξήσεις σε εισιτήρια και ρεύμα

Το μνημόνιο το προβλέπει ξεκάθαρα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πρέπει να αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Έτσι όλα δείχνουν ότι το πολύ μέχρι το Μάρτη έρχονται οι νέες τιμές με το εισιτήριο για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ να πηγαίνει από το 1,40 ευρώ στο 1,75 και αντίστοιχα τα εισιτήρια για λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ από το 1,20 που είναι σήμερα στο 1,50.

Παράλληλα όμως έρχεται και νέα διπλή αύξηση (και πάλι μέσω μνημονίου που υπογράφηκε και η υπογραφή μένει) στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση βάσει μνημονίου θα πρέπει μέσα στο Δεκέμβρη να κάνει νέα προσαρμογή των τιμών και να μπουν οι απαιτούμενες αυξήσεις (βάσει κόστους κλπ) στο ρεύμα από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και τρεις μήνες μετά, το Μάρτιο με νέα προσαρμογή (νέες αυξήσεις δηλαδή) που θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2013.


Απελευθέρωση επαγγελμάτων

Προχωράει η πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Κάθε κλάδος θα είναι υποχρεωμένος να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Βήμα, θα είναι η κατάργηση της διάταξης για υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη των σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου.


Βενζίνη και προϊόντα για βρέφη στα σουπερμάρκετ

Μεταξύ των περιορισμών που θα αρθούν θα είναι και αυτός για τη λειτουργία βενζινάδικων στα σούπερ μάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Ταυτόχρονα τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα μπορούν να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα.

Επιτρέπει δε στα σούπερ-μάρκετ την πώληση προσυσκευασμένου κρέατος, τυριού και ψαριού και απελευθερώνει την πώληση προϊόντων για βρέφη.


Απελευθέρωση μεταφορών

Αίρονται οι περιορισμοί στις άδειες για λιμουζίνες και μικρά τουριστικά λεωφορεία κάτω των 12 θέσεων. Είναι στις υποχρεώσεις της χώρας βάσει Μνημονίου μέσα στον Οκτώβριο του 2012:

- Να αφαιρεθούν οι περιορισμοί στην ενοικίαση ημιφορτηγών και βαν,
- να επιτραπούν εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία για την ενοικίαση βαν και τζιπ 4X4.


Αλλαγές στην ακτοπλοΐα και τα εργασιακά των ναυτικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, προς την κατεύθυνση να ενδυναμωθεί η προοπτική ανάπτυξης του τουριστικού τομέα. Ειδικότερα δίνεται προσοχή, μεταξύ άλλων, στην ευελιξία των απαιτήσεων για τα πλοία που εξαιρούνται από τις μίνιμουμ υποχρεώσεις δρομολόγησης και να στην έγκριση αλλαγών στα δρομολόγια και στο μέγεθος των πλοίων για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Αυτή η διαβούλευση θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη τροποποίηση (Μάρτιος 2013).

Ο κοινωνικός διάλογος να ακολουθεί τις αρχές της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (του 2006) ώστε οι όποιες αλλαγές γίνουν σε σχέση με τα εργασιακά να συμφωνούν με το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.


 Newsit, Βήμα

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

 1. το γνωριζουν και οι ιδιοι και ποιο πολυ ο πρωθυπουργος οτι τα μετρα αυτα ξεπερνανε την σφαιρα της τρελας . ειναι πληρως εφιαλτικα . εγω μονο ενα θα ρωτησω..... απο που θα τα παρει αυτα που ζηταει και τι θα βγει αν κατεδαφησει την κοινωνια ολη με τα εργασιακα και οχι μονο .... ας δηλωσουν πτωχευση μονο ετσι σωζετε η κατασταση . σχεδων ολος ο ελληνικος λαος αυτο ζηταει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα οικονομικής κατοχής της χώρας μέσω "δεσμευμένου λογαριασμού των εσόδων της από πάσης φύσεως δραστηριότητα, εξορύξεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ" όπως αποκαλύπτεται πλέον με ντοκουμέντα που έδωσε στην δημοσιότητα εις εκ των κυβερνητικών εταρείων ο Ε.Βενιζέλος που πλέον μιλά για "χώρα προτεκτοράτο".


  Το επαίσχυντο κείμενο-τελεσίγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο θέτουν ως προαπαιτούμενο τον διορισμό ξένου επιτρόπου-πρωθυπουργού και που αντί να σκιστεί σε κομματάκια, η κυβέρνηση (τουλάχιστον η ΝΔ) ουσιαστικά το έχει αποδεχθεί (αν κρίνουμε από την απάντηση που έδιναν οι κύκλοι του Μαξίμου στον Ε.Βενιζέλο: "Το θέμα δεν είναι τι ζητάνε, αλλά τι απαντάμε")
  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  κοιτατε που μας εχουν φερει . κοιτατε τι ελλαδα θα δωσουμε στα ελληνοπουλα . κοιτατε ποσο φτηνα εξαγοράζετε το ελληνικο πνευμα και η ελληνικη γη . εδω και ενα χρονο τουλαχιστον θα επρεπε να τους εχουμε διωξει με τις κλοτσιες ολους !!! αυτοι ειναι οι ευεργέτες μας που σωζουν τον λαο μας . πνεουμε τα λοισθια κυριοι ..... ακουτε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.