Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Süddeutsche Zeitung: Η διάσωση της Ελλάδας απαιτεί άλλα 30 δισ.

«Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προκειμένου να ορθοποδήσει», αποφαίνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών. Και οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη του προγράμματος απαιτεί άλλα 30 δισ. ευρώ και δύο επιπλέον χρόνια, υποστηρίζει σε δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ είναι αμφίβολο ακόμη και εάν η χώρα καταφέρει να επιστρέψει πλήρως το 2020 στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
«Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προκειμένου να ορθοποδήσει», αποφαίνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών.

 Και οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ανοιχτό το εάν και πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Αθήνας, αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας το ενδεχόμενο να αποχωρήσει αναγκαστικά από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, εφόσον η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προκειμένου το 2020 να μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς βοήθεια.

Για τον λόγο αυτόν, υπενθυμίζει η εφημερίδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη πρόσφατα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup στην Λευκωσία, τους είχε ζητήσει να παραχωρήσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, καλώντας τους παράλληλα να αναλάβουν το επιπρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χρονική μετατόπιση.

Σύμφωνα με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες της «τρύπας» είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που προέκυψε με την έναρξη του δευτέρου προγράμματος, η αποκλίνουσα από τα συμφωνηθέντα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η βαθύτερη ύφεση, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση της ανεργίας.

Στελέχη των κεντρικών τραπεζών εκτιμούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι ακόμη στην κόψη του ξυραφιού. Κι αυτό γιατί ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θέλουν την παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη, διστάζουν να διαθέσουν τους επιπρόσθετους πόρους, φοβούμενες τις επιφυλάξεις των πολιτών τους. «Για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα πρέπει οι κυβερνήσεις να διαθέσουν άλλα 30 δισ. ευρώ», φέρεται να δηλώνει εκπρόσωπος κεντρικής τράπεζας.
 
Deutsche Welle

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. η κατασταση εχει φτασει στο τελος . το τελευταιο που θα κανουν ειναι να καταστρεψουν τους ελευθερους επαγγελματιες . αυτους δηλ. που δινουν το γαλα . για αλλη μια φορα αλλη μια δοσηλωγη κυβερνηση , μας ξεπουλαει στους βαρβαρους με τροπο δολιο . η εκκλησια δεν παιρνει καποια επησημη θεση , να οδηγησει τον λαο . και αβοηθητοι θα πτωχευσουμε για να εκμεταλευτουν οι αγριοι τον ορυκτο μας πλουτο . και η ελληνικη λεγεωνα καλο θα ηταν να τα λεει τα πραγματα οπως πρεπει να τα λεει αυτη την στιγμη . οπως τα ελεγε προ εκλογων . συγνωμη που το λεω αλλα το μονο που μου εχει μηνει ειναι η ελευθερια του λογου γιατι σε λιγο καιρο δεν θα υπαρχει . θυμηθείτετο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.