ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μετανάστες Έλληνες καθαρίζουν τουαλέτες στο εξωτερικό


Έχει ο καιρός γυρίσματα, όπως λέει και το γνωστό ρητό. Τουτέστιν, μπορεί κάποτε να μιλούσαμε για τους κακόμοιρους μετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα και έκαναν ό,τι δουλειά βρουν, οι όροι όμως πλέον αντιστράφηκαν.....
Το 24% της ανεργίας και τα μέτρα λιτότητας έχουν εξαναγκάσει πολλούς, ως γνωστόν, να ψάξουν για εργασία στο εξωτερικό. Με αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης ασχολείται άρθρο του Bloomberg. Παίρνοντας την περίπτωση του 40χρονου Τηλέμαχου Καραχάλιου, ενός πρώην υπαλλήλου σε φαρμακευτική εταιρεία που αναγκάστηκε να πάει στη Σουηδία και να δουλεύει σε  συνεργείο καθαρισμού.

Η εικόνα που περιγράφει θυμίζει σε πολλά το μεταναστευτικό κύμα του ΄60. Ο Καραχάλιος, γράφει το άρθρο -και ο κάθε Χ Καραχάλιος προσθέτουμε εμείς- εγκατέλειψε εκτός από την οικογένειά του, ένα άνετο σπίτι και αυτοκίνητο. Ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα, έχασε 13 κιλά, «αντί για τα κοστούμια που φορούσε κυκλοφορεί πλέον με τζιν και μπότες εργασίας». Πληρώνει 670 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα, έχει ένα πιάτο «και όταν έρχεται κάποιος καλεσμένος του βάζει φαΐ στο πιάτο που φυλάει τη φέτα».


Και, όπως πολλοί συμπατριώτες μας επίσης, σκέφθηκε αρχικά την εκδοχή της Αυστραλίας, αλλά το κόστος του ταξιδιού και της μετακόμισης ήταν απαγορευτικό. Στη Σουηδία, έψαξε για δουλειά ανάλογη της εμπειρίας του, αλλά τελικά κατέληξε σε συνεργείο καθαρισμού -που διαχειρίζεται Έλληνας και δουλεύουν πολλοί συμπατριώτες μας- καθώς δεν γνώριζε τη γλώσσα. Στην Ελλάδα προ κρίσης έβγαζε 2500-3000 ευρώ. Τώρα, βγάζει 1907 δολάρια το μήνα.

Στη Σουηδία ζουν πλέον 1,4 εκατ. αλλοδαποί, δηλαδή το 15% του πληθυσμού.

http://www.bloomberg.com/

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.