ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"



Ο τρόμος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη φαίνεται ότι κινητοποιεί και τις τελευταίες εφεδρείες, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε διάλυση της ευρωζώνης.
Και ότι είναι να γίνει θα γίνει άμεσα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ήδη στις 20Αυγούστου.......
......... υπάρχει ένα ομόλογο το οποίο πρέπει να εξυηρετηθεί και ρευστότητα δεν υπάρχει. Βέβαια με την έκδοση εντόκου γραμματίου θα λυθεί - ελπίζεται - το πρόβλημα, αλλά μόνο προσωρινά: Όλοι οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές δέχονται ότι "μετά την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου η διάλυση της ευρωζώνης στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα", υπονοώντας ότι μπορεί να πάμε σε ένα "ευρώ 2", ένα νομισματικό "σχίσμα" μεταξύ βορρά και νότου.

Και πλέον αναζητούν νέο "κούρεμα" ύψους 100 δισ. ευρώ, αλλά με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
"Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, θα βοηθούσε την Αθήνα και θα καθησύχαζε τους επενδυτές που φοβούνται ότι θα υποστούν νέες ζημίες, αλλά μια τέτοια κίνηση συναντά σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της", υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης και παρ' ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών-μελών της ευρωζώνης εκδηλώνουν όλο και περισσότερη ανυπομονησία, ταυτόχρονα ανησυχούν για τον κίνδυνο μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη να πυροδοτήσει κλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στην  Ισπανία και την Ιταλία  και να κλιμακώσει την κρίση χρέους, αναφέρει το πρακτορείο.

Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να προχωρήσει εθελοντικά σε απομείωση (το λεγόμενο Official Sector Involvement, ή OSI), θα μείωνε το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους, ενώ θα άμβλυνε τις ανησυχίες των αγορών, χωρίς να υποστεί απώλειες στο αρχικό κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου ότι η τράπεζα ίσως προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων και ότι «θα απαντήσει στις ανησυχίες των ιδιωτών επενδυτών».

Όταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είχαν δεχθεί την απομείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (PSI) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ δεν είχε συμμετάσχει. Επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση και αποκλείουν να δεχθούν οποιοδήποτε "κούρεμα" αν δεν συμμετάσχει κατά κύριο λόγο η ΕΚΤ.

Αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα και για τις παρεμβάσεις στις άλλες χώρες», ομόλογα των οποίων αγοράζει η τράπεζα, υποστήριξε οικονομολόγος της Deutsche Bank, ο Ζιλ Μεκ. «Εάν θέλεις να δείξεις στην αγορά ότι δεν θεωρείς εαυτόν ανώτερο και ταυτόχρονα δεν θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο την δυνατότητα του ΕFSF, δέχεσαι την απομείωση (του χρέους) της Ελλάδας σε ένδειξη καλής θέλησης» πρόσθεσε ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.

Ένα σενάριο προβλέπει τα ευρωπαϊκά ταμεία να δώσουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για τις περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων, να προσφέρουν δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο ζημιών. Αυτό όμως θα έστρεφε την προσοχή στην πεπερασμένη 'δύναμη πυρός' των ταμείων και θα έθετε για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν η Ευρώπη θα διαθέσει τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιμέτωποι με τα «φρικτά», όπως τα αποκάλεσε Eυρωπαίος αξιωματούχος, δεδομένα όσον αφορά την ελληνική οικονομία (την καταστροφή, φυσικά την προκάλεσαν οι ίδιοι), οι διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για μια λύση «της ύστατης ευκαιρίας», προκειμένου να μειώσουν το χρέος και να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ. Ένα ακόμα σενάριο προβλέπει την απομείωση, ή «κούρεμα», άλλων 100 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Ελληνικά ομόλογα διακρατούν και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ένωσης. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το ποσό, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε ότι το να αποδεχθεί το «κούρεμα», θα σήμαινε πως η τράπεζα θα υφίστατο «απώλεια αξιοπιστίας», ενώ πρώην οικονομολόγος της που έχει μεταπηδήσει σε ιδιωτική τράπεζα επισήμανε ότι θα δεχόταν επικρίσεις ότι δρα «για λογαριασμό κυβερνήσεων».

Πάντως ήδη η ΕΚΤ έχει διανύσει κάποια απόσταση, αφού το Φεβρουάριο συμφώνησε να μην εισπράξει τα κέρδη της από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, 5 δισ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί ωστόσο τα στελέχη της και Ευρωπαίους πολιτικούς είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο», ειδικά καθώς η ΕΚΤ εικάζεται πως θα προβεί σε μεγάλες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

"Εάν συμβεί ένα «κούρεμα»,η ΕΚΤ αυτό θα επιχειρηθεί να «κρυφτεί» με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα", εκτίμησε Αμερικανίδα οικονομολόγος, η Άννα Γκίλπερν, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών.
Στις 24 και 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Α. Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει 2 κρισιμότατες συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ.Ολάντ.

O Σαμαράς θα αιτηθεί 2ετή παράταση για την υλοποίηση του μνημονίου ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε η Ελλάδα δεν θα ζητήσει τα επιπλέον 20 δισ ευρώ που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα 2 επιπλέον χρόνια παράτασης, αλλά αυτό θα έχει μικρό ή ελάχιστον όφελος και κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.
Η πραγματικά ουσιστική εξέλιξη θα είναι ένα νέο "κούρεμα", αλλά όχι με τους επαχθείς όρους του δεύτερου Μνημονίου, που σκοτώνουν την ανάπτυξη και οδηγούν σε φαύλο υφεσιακό κύκλο που αναπόφευκτα καθιστούν μην εξυπηρετήσιμο το χρέος αφού είναι αδύνατον με τέτοια ταχύτητα μείωσης του ΑΕΠ να φτάσουμε σε επίπεδα λογικά επί του χρέους. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.