ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Το δίμηνο που θα κρίνει τα πάντα

 
 
Ο διμέτωπος αγώνας του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο εξωτερικό για τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης και στο εσωτερικό για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων-εξπρές, που ξεκίνησε την επομένη της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, έχει χαρακτήρα… τελικού για την ίδια τη χώρα. Οι εξελίξεις του επόμενου διμήνου θα κρίνουν το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι.
Ο Α. Σαμαράς δεν δείχνει να τρέφει ψευδαισθήσεις. 
 
Γνωρίζει τις δυσκολίες τόσο εκτός όσο και εντός, φέρεται όμως αποφασισμένος να παίξει τα τελευταία χαρτιά της χώρας για έξοδο από την κρίση. Από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 Αυγούστου, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του προγράμματος από δύο σε τέσσερα έτη, που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι ίσως το μόνο -σ’ αυτή τη φάση- όπλο εναντίον της καταστροφικής ύφεσης. Στις 24 και τις 25 Αυγούστου θα επισκεφθεί Παρίσι και Βερολίνο και στις 3 του Σεπτέμβρη, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, θα ανακοινώσει όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. 
 
Με την Ελλάδα στον τοίχο, χωρίς χρήματα και διεθνείς συμμαχίες σ’ αυτό το σημείο, θα ξεκινήσει και η δοκιμασία εντός της χώρας. Στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο «εντός - εκτός» και δέσμιο των εσωκομματικών συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ του 12% και τον Φώτη Κουβέλη σε στάση αναμονής, η ψήφιση των μέτρων θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και κρίσιμη διαδικασία. Μακάρι να μην εξελιχθεί και σε αμφίρροπη. Εξω από τη Βουλή αναμένονται νέες παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για «κοινωνικές εκρήξεις» χωρίς αύριο…
 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας θα προσπαθεί να «περάσει» το αίτημα της επιμήκυνσης με τελικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής Σεπτεμβρίου και στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 32 δισ. ευρώ στις 30 του ίδιου μήνα. 
 
Η κατάσταση είναι αυτή, αλλά το Μαξίμου εκφράζει αισιοδοξία. «Θα περάσουμε τον κάβο, είναι τα τελευταία μέτρα», είναι το μήνυμα που εκπέμπει. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.