ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Reuters: Η τρόικα είπε στο Σαμαρά να ξεχάσει την επαναδιαπραγμάτευση

Η τρόικα από τις πρώτες συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά απέρριψε προς το παρόν την επαναδιαπραγμάτευση...
 
Καθόλου τυχαίο δεν ήταν που ο Αντώνης Σαμαράς στις προγραμματικές του δηλώσεις αντί να σηκώσει την σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, προτίμησε να μιλήσει για τις αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters με πηγές και από την Τρόικα και από Έλληνες αξιωματούχους, πολύ απλά ήταν η ίδια η Τρόικα που έκοψε τον αέρα της διαπραγμάτευσης από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας από τι πρώτες κιόλας επαφές με την νέα κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η πρώτη επίσκεψη των τροϊκανών, στις αρχές Ιούλη, δεν είχε στόχο να επιλύσει ειδικά προβλήματα αλλά να θέσει έναν νέο τόνο στην σχέση της Ελλάδας και των εταίρων της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε διπλωματική λεπτότητα ή ούτε πολλή εμπιστοσύνη.

«Ήταν ευθείς και ξεκάθαροι» λέει Έλληνας υπουργός, ο προκάτοχος του οποίου είχε καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί. «Όσο παράγουμε αποτελέσματα θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν, αλλιώς θα σταματήσουν».
Άλλος υπουργός παραδέχεται στο Reuters «Ήταν θυμωμένοι (σ.σ. οι τροϊκανοί) αλλά κυρίως είχαν δυσανασχετήσει. Είπαν ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει άλλα χρήματα εκτός αν δείξει κάποια πρόοδο»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, οι επικεφαλείς της τρόικας ξεκαθάρισαν στους Έλληνες αξιωματούχους ότι δεν θα πρέπει να εγείρουν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου των 130 δις που κρατά όρθια την Ελλάδα. Αυτό συνέβη στην συνάντηση της 9ης Ιούλη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης οπού οι τροϊκανοί επέμειναν πως πρώτα θα πρέπει οι Έλληνες να αποδείξουν την αξιοπιστία τους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο για να το χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση αφού η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν ήταν απλώς η προεκλογική δέσμευση του Σαμαρά αλλά επίσης το θεμέλιο της κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και την ΔΗΜΑΡ.


Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος λέει για την συμβουλή της τρόικας να ξεχάσουμε την επαναδιαπραγμάτευση: «δεν μας διέταξαν ακριβώς να μην επαναδιαπραγματευθούμε αλλά μας συμβούλεψαν με ισχυρό τρόπο ότι θα ήταν καλή ιδέα να μην εγείρουμε το θέμα αυτή τη στιγμή, πριν η νέα κυβέρνηση δείξει ότι προτίθεται σοβαρά να επαναφέρει το πρόγραμμα που είχε εκτροχιαστεί».

Εκείνος που έδειξε ότι είχε πιάσει για τα καλά το μήνυμα της τρόικας ήταν ο νέος ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ορκίστηκε υπουργός μια ώρα πριν συναρτηθεί με την τρόικα…

Reuters, kentrinews.gr

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.