Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Economist: Φτάνει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα

 Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και τα ενδεχόμενα σενάρια παρουσιάζει ο Economist σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία...
 
Το βρετανικό περιοδικό εξηγεί ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών από τα περίπου 11,5 που ζητά η τρόικα για την περίοδο 2013-14. Η διαφορά αυτή, σημειώνει ο Economist, προκάλεσε όξυνση των πνευμάτων μέσα στην εβδομάδα, με το υπουργείο Οικονομικών να εξάπτεται διότι, όπως σχολίασε αξιωματούχος του, «κάποιοι υπουργοί δεν κατανοούν ότι οι προϋπολογισμοί των υπουργείων τους δεν αρκεί να ψαλιδιστούν, αλλά πρέπει να κοπούν δραστικά».

Σημειώνονται χαρακτηριστικά οι ενστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη που σημείωνε ότι το υπουργείο του έχει στη διάθεσή του του 550 εκατομμύρια ευρώ από 950 εκατομμύρια το 2009.

Πέρα από τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων στις συντάξεις και στον τομέα της υγείας, ο Economist αναφέρει ότι ίσως χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε όλο το δημόσιο, ενώ πιθανή θεωρείται και η ανάθεση στην Εκκλησία της υποχρέωσης κάλυψης του μισού μισθολογικού κόστους για τους ιερείς.


Ο Economist σχολιάζει επίσης ότι αν και ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει διετή παράταση για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια ελιγμών, καθώς έχει αποτύχει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία διετία. Τονίζεται ότι οι εταίροι της ευρωζώνης είναι εχθρικά διακείμενοι απέναντι στην παράταση των διοριών με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα σε συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμά της.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η στιγμή της αλήθειας για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είναι η 26η Ιουλίου, όταν θα παρουσιάσει το πακέτο περικοπών στην τρόικα. Αν τα μέτρα δεν ικανοποιήσουν, τότε οι πιστωτές θα καταρτίσουν τις δικές τους προτάσεις και οι πολιτικοί ηγέτες δε θα έχουν επιλογές πέρα από το να συμφωνήσουν με αυτές. Ειδάλλως, η ροή διεθνούς χρήματος θα σταματήσει εγείροντας την πιθανότητα να μην μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Αύγουστο, καταλήγει ο Economist.

 Skai.gr, Economist

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.