ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η Τρόικα ξαναχτυπά - Αιφνιδιαστικά το πρωί στο Μαξίμου

-Επισήμως ζητήθηκε η παροχή διευκρινήσεων για ορισμένα οικονομικά ζητήματα
- Παρόντες στην έκτακτη συνάντηση οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας
- Βενιζέλος: Τους κάλεσα εκ νεου σήμερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Η αιφνιδιαστική παρουσία της τρόικας στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε πολλούς να αναρωτηθούν. Είχε να κάνει με την χθεσιή σύσκεψη των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη υπο τον κ.Σαμαρά;

Όπως και να'χει σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στις 9 το πρωί «για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα».

Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει καλέσει εκ νέου σήμερα την τρόικα στο γραφείο του για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 8 Αυγούστου, εκτός απροόπτου, θα έχει μπει η «σφραγίδα» στο νέο πακέτο μέτρων, αφενός από τη συμφωνία των τριών αρχηγών και αφετέρου από το κεντρικό κλιμάκιο της τρόικας - κάτι που υπογραμμίστηκε από το οικονομικό επιτελείο στην πρωινή σύσκεψη των επιτελείων των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που επισκέφτηκαν τον κ. Στουρνάρα και έλαβαν τα μηνύματα.

Εκεί -λέγεται- οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν περιέγραψαν τελικά συγκεκριμένα και κοστολογημένα «εναλλακτικά σενάρια» αλλά την πρόταση για τη στρατηγική πλεύση, άκουσαν προηγουμένως ότι, αν δεν καταλήξει άμεσα η κυβέρνηση στο πακέτο των 11,5 δισ., τότε τον Σεπτέμβριο η χώρα ετοιμάζεται να... προσκρούσει με ρυθμούς χρεοκοπίας στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις.

Στην απογευματινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε πρόταση 10 σημείων, την οποία και ανέλυσε σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα: αφορά στην εισήγηση για τη στρατηγική των 2+2 ετών (με την επιμήκυνση), δηλαδή πρώτα διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ψήφιση νόμων, τώρα, για το 50-60% του πακέτου (περί τα 6 δισ.) και μετά αναλόγως της οικονομικής εξέλιξης διαπραγμάτευση για τα μέτρα.

Στην εν λόγω πρόταση εντάσσει επίσης συγκεκριμένα σημεία αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα (φορολογικό, Τειρεσίας κ.ά.), όπως και για την ανάγκη αλλαγής του επικοινωνιακού κλίματος στην Ευρώπη που «γκριζάρουν» με δηλώσεις τους διάφοροι αξιωματούχοι και κεντρικοί πολιτικοί.

«Δεν έχουν ρεαλιστική βάση όσα υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθούν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό φόρουμ», είναι το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα αμέσως μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Η φράση του είχε και συνέχεια: «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει την αξιοπιστία της, δίνοντας δείγματα γραφής - ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει πείθοντας στην πράξη τους εταίρους μας ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, που θα ανοίξουν τον δρόμο στη χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Οι πασιφανείς αιχμές για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου δεν αφορούν -σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα- τον κ. Φ. Κουβέλη, καθώς δείχνει ότι θέλει να «αντιληφθεί» τις «ισορροπίες τρόμου», χωρίς να αποκλίνει από τον σχεδιασμό και των τριών που έχει ως προτεραιότητα την αναδιαπραγμάτευση, όταν δοθεί πράγματι η δυνατότητα.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα κλείνει ο νέος κύκλος της διαβούλευσης με την τρόικα, ανακοινώνονται τα μέτρα (την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη το πιθανότερο), αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (25, 26 Αυγούστου) για το Βερολίνο, το Παρίσι, για τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ (και με τους κ. Γιούνγκερ και Ντράγκι) και τον Σεπτέμβριο επιχειρείται η λύση του κρισιμότερου παζλ για την εκταμίευση συνολικά της προϋπολογισμένης δόσης που αφορά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην πληρωμή του εσωτερικού χρέους...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.