ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πήγαν για μαλλί και βγήκε… Νέο «χαστούκι» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία



Καμία διάθεση δεν φαίνεται να έχει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στη συριακή κρίση, αν και μάλλον η πιο ακριβής έκφραση θα ήταν ότι επιθυμία είναι η δουλειά να γίνει από μέσα… Οι πιέσεις των Τούρκων όχι μόνο δεν έπιασαν τόπο αλλά η Ατλαντική Συμμαχία δεν ικανοποίησε ακόμα και το απλούστερο τουρκικό αίτημα, αυτό της αποστολής αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης και ελέγχου (AWACS), δείχνοντας εμφανή απροθυμία εμπλοκής στην συριακή κρίση και παρά το συμβάν της κατάρριψης του τουρκικού RF-4.

Σύμφωνα με νατοϊκές πληροφορίες η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από την στάση της συμμαχίας – και ειδικά των ΗΠΑ – καθώς έχει εγγραφεί ένα μοναδικό στρατιωτικο-διπλωματικό προηγούμενο μη απάντησης σε επιβεβαιωμένη κατάρριψη αεροσκάφους, το οποίο ακυρώνει τις όποιες σχεδιαζόμενες ενέργειες επιδίωκε η τουρκική κυβέρνηση. Η τουρκική ηγεσία ανέμενε ως ελάχιστο δείγμα συμμαχικής αλληλεγγύης την αποστολή ενός AWACS, ενώ μεταξύ άλλων ήλπιζε να αποσπάσει την πολυπόθητη έγκριση πώλησης των UAV Predator.


Η αμερικανική στάση έφερε στην επιφάνεια την υφέρπουσα και χρονίζουσα δυσαρέσκεια των Αμερικανών στρατιωτικών γραφειοκρατών από την εποχή του Β’ Πολέμου στον Κόλπο, καθώς ουδείς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχει ξεχάσει το πόσες αμερικανικές ζωές χάθηκαν λόγω της τουρκικής άρνησης ανοίγματος δευτέρου μετώπου στο κουρδοκρατούμενο Βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, η κατάρριψη του RF-4 έχει και ένα δεύτερο αρνητικό συμβολισμό για την κυβέρνηση Ερντογάν. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο απώλειας ζωών Τούρκων πολιτών από ένοπλη δράση τρίτων, μετά από την υπόθεση της αιματηρής επέμβασης των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο Μαβί Μαρμαρά.

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν έχει δεχθεί ήδη δύο «φανερά» και ηχηρά χαστούκια, πέραν της τακτικής πλέον «επίθεσης δια χειρών» (σ.σ. κοινώς… φατούρο) την οποία δέχεται σε καθημερινή βάση στο Κουρδιστάν, από την ελλιπέστατη επιχειρησιακή χρήση των UAV Heron και τέλος από την σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών αμυντικών δεσμών.

Η δυσφορία της τουρκικής πλευράς εντείνεται επίσης και από το γεγονός της μη διαλεύκανσης των συνθηκών απώλειας του RF-4, ενώ κύκλοι του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι το μαχητικό μπορεί να κατέπεσε λόγω πανικού των χειριστών λόγω εισερχόμενων πυρών! 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει φυλακίσει 40 ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού – όλοι εν ενεργεία – μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη των ετήσιων τακτικών κρίσεων οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ 1ης και 4ης Αυγούστου….

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.