ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σενάρια για οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων


Στην εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν ψηφιστεί προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει τις πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα «οριζόντια» μέτρα, επικαλούμενη την ύφεση ως αιτία τυχόν νέων αποκλίσεων στο έλλειμμα.

«Δεν αποκλείω να υπάρχουν αποκλίσεις φέτος» ανέφερε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup για περισσότερα μέτρα φέτος προκειμένου να καλύψουμε τις αποκλίσεις αλλά εμείς θέλουμε να τις αποδώσουμε στην ύφεση και όχι στην αναβλητικότητα, για να το αποφύγουμε» διευκρίνιζε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης τώρα είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση έως τον Σεπτέμβριο και την επιμήκυνση».

Όσον αφορά τη λίστα με τις περικοπές από το 2013 και μετά, διευκρίνιζε πως «προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν μπορούμε όμως και να το αποκλείσουμε από τώρα εντελώς. Τα 11,6 δισ. ευρώ είναι δύσκολο να βρεθούν αλλά θα το κάνουμε. Δεν είναι ανάγκη τώρα να τα προσδιορίσουμε επακριβώς. Η Τρόικα ζητάει τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε για να πετύχουμε την εξοικονόμηση και δεν απαιτεί λεπτομέρειες για τα μέτρα».

Στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, σχετικά με την απροθυμία ορισμένων υπουργείων να προτείνουν μόνα τους μεγαλύτερες περικοπές. Λένε πως οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι, αλλά σε πολλά υπουργεία δεν υπάρχει υποδομή και τεχνογνωσία για να εντοπίσουν από πού μπορούν να κοπούν περισσότερα κονδύλια.

Οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι κυβερνητικές συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων που θα τεθούν προς διαβούλευση με την τρόικα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.