ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Μένουν οι αρχηγοί των Επιτελείων – Κοινή γραμμή Α.Σαμαρά- Π.Παναγιωτόπουλου



Πολύ φασαρία και....
φωνασκίες για το τίποτα σε ότι αφορά τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr, δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε «αποκεφαλισμοί», ούτε «καρατομήσεις», ούτε «θα πνιγεί στο αίμα» η ηγεσία των τριών Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ, όπως «ανησυχούσαν» διάφορες πλευρές που επιχείρησαν να δημιουργήσουν πολύ θόρυβο για το τίποτα.

Η ηγεσία των τεσσάρων Επιτελείων μένει ως έχει και τώρα μπορούμε να πούμε ότι ουδέποτε είχε υπάρξει πραγματικό θέμα αποστρατειών. Κατ’αρχήν από την αρχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε υποστηρίξει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι δεν έβρισκε για ποιο λόγο θα έπρεπε να αλλάξει εκ νέου η ηγεσία των Ε.Δ. μέσα σε εννέα μόλις μήνες.  

«Τι εικόνα θα δώσουμε μέσα κι έξω, αλλα κυρίως τι εικόνα θα δώσουμε στο στράτευμα, αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τους Αρχηγούς σαν τα πουκάμισα και μάλιστα εκτός του κανονικού χρόνου των κρίσεων, όπως έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου; Ο Α.Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου, έχει βαθύ σεβασμό στους θεσμούς και εγώ το μόνο κοινό που έχω με τον Μπεγλίτη είναι το όνομα «Πάνος». Προέχει η ηρεμία στη παρούσα φάση και η ωρίμανση των στελεχών. Μην ξεχνάμε ότι πριν από εννέα μήνες αποστρατεύτηκαν σχεδόν όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών Κλάδων» δήλωνε σε συνομιλητή του σχεδόν αφ’ότου ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πριν ξεκινήσει η φιλολογία περί κρίσεων.

Μία θέση με την οποία συμφωνούσε έτσι κι αλλιώς και ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς. Άρα; Άρα ουδέποτε υπήρξε πραγματικό θέμα αποστρατείας των τεσσάρων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι η θέση και η εξαρχής ειλημμένη απόφαση των Α.Σαμαρά και Π.Παναγιωτόπουλου έγινε δεκτή αδιαμαρτύρητα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Κάποιοι απόστρατοι (το φοβερό είναι ότι δεν επρόκειτο για την καρατομηθείσα «φουρνιά» του πραξικοπήματος Παπανδρέου-Μπεγλίτη, αλλά για προγενέστερους) ήλπιζαν ότι θα επέστρεφαν στα Επιτελεία ως νέοι Ναπολέοντες. 

Όπως ο μέγας στρατηλάτης επέστρεφε έτοιμος για τη ρεβάνς από την εξορία της νήσου Έλβα και μπήκε θριαμβευτικά στο Παρίσι επάνω στο άλογό του, κάπως έτσι φανταζόντουσαν την επιστροφή τους. Ε, γι αυτούς το Βατερλώ ήρθε χωρίς την παρένθεση της θριαμβευτικής επιστροφής. Δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν διωχθεί και αποστρατευθεί για πολιτικούς λόγους θα μείνουν χωρίς δικαίωση.

 Αλλά αυτό είναι νομικό-ηθικό θέμα και εδώ μιλάμε για πολιτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει θέσει στο μικροσκόπιο τους αρχηγούς των Επιτελείων εν όψει του Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, οπότε κανονικά γίνονται οι κρίσεις Α/ΓΕΕΘΑ και ηγεσίας Επιτελείων

Ο υπουργός έχει «ξεσκονίσει» τους φακέλους τους, γνωρίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του καθενός, έχει μείνει έκπληκτος από το «άλμα διοίκησης» ενός συγκεκριμένου που κανονικά αυτή την στιγμή θα έπρεπε το πολύ να ήταν διοικητής Σώματος Στρατού και βέβαια παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις και τις ενέργειές του, όπως και τις πέραν του δέοντος «δημόσιες σχέσεις» του. Τις οποίες θεωρεί ότι αυτός ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε με αντισυμβατικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα του χρεώνει ότι λειτούργησε όπως λειτούργησε και η ομάδα των ακραίων αποστράτων του κόμματος (που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) και δημιούργησε ανάλογο θόρυβο, περί επικείμενων «αποστρατειών», «αποκεφαλισμών» κλπ. Με στόχο, βέβαια, να αποφύγει την αποστρατεία θεωρώντας ότι η νυν πολιτική ηγεσία θα λειτουργήσει όπως και η ηγεσία των Παπανδρέου-Μπεγλίτη. Κάτι που εν πάση περιπτώσει δεν θα ήταν παράδοξο: Τα προϊόντα των πραξικοπημάτων δέον όπως πηγαίνουν σπίτια τους.

Ο Π.Παναγιωτόπουλος όταν αναφέρεται στην μαχητική ικανότητα των ΕΔ δεν μένει στην «διατήρηση του αξιόμαχου». Μιλάει πάντα για την «αύξηση του αξιόμαχου των ΕΔ» Αυτό έχει την σημασία του μελλοντικά, αλλά στην παρούσα φάση περνά μέσα από την διατήρηση της ηγεσίας των τεσσάρων Επιτελείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις κάτω από αυτούς, προς την κατεύθυνση της προώθησης όχι των κομματικών, αλλά των καλύτερων στελεχών. «Για να μη πληρώσουμε ακριβά κάποια πράγματα οι ΕΔ πρέπει να μείνουν έξω από το παιχνίδι αυτό» υποστηρίζει συνέχεια.

Το defencenet.gr από την αρχή και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι δεν υπήρχε θέμα αποστρατείας των ηγεσιών των Επιτελείων (γι αυτό άλλωστε και δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θέμα), είχε ξεκαθαρισμένη θέση υπέρ «διορθωτικών» κινήσεων στην ηγεσία των Ε.Δ.. 

Αυτή ήταν και είναι η θέση μας αλλά δεν προσπαθήσαμε να την επιβάλλουμε με φωνασκίες γιατί εκτιμούμε ότι οι ρόλοι είναι (ή πρέπει να είναι…) εξαιρετικά διακριτοί: Άλλος ελέγχει την εξουσία και άλλος κυβερνά και αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις επιλογές του. Εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία και σε αυτή θέλουμε να μείνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.