ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Βάζουν το χεράκι τους οι ΗΠΑ



«Θέμα χρόνου» η πτώση του Άσαντ, λέει ο επικεφαλής των παρατηρητών - Ο Λευκός Οίκος κατήρτισε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εγκρίνει να δοθεί μυστική βοήθεια προς τους αντάρτες, η οποία, όμως, δεν θα αφορά τον εξοπλισμό τους

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ αιχμαλώτισαν 100 αξιωματικούς του συριακού στρατού

Ο πρώην επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε ότι είναι «θέμα χρόνου» να πέσει η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Ο Νορβηγός Μουντ, ο οποίος έφυγε από τη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε, πάντως, ότι η πτώση του Άσαντ δεν θα σημάνει και το τέλος της πολύμηνης διαμάχης στη χώρα. «Κατά την άποψή μου, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί βαριά στρατιωτική ισχύ και δυσανάλογη βία κατά πολιτών, πέσει», είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.


Νέες μάχες στο Χαλέπι

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν την ώρα που ο στρατός της Συρίας βομβάρδιζε εκ νέου το Χαλέπι. Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συνοικίες του Χαλεπίου βομβαρδίστηκαν και χθες το πρωί από ελικόπτερα των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες φαίνεται ότι προετοιμάζουν την τελική επίθεση κατά των θέσεων των αντικαθεστωτικών στην πόλη. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ελικόπτερα βομβάρδισαν πέντε συνοικίες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν, επίσης, ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες σε άλλες τρεις συνοικίες, ενώ στο Σαλαχεντίν, εκατοντάδες αντάρτες προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.

Αιχμάλωτοι σε σχολείο

Αντάρτες αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 100 Σύρους αξιωματικούς, στρατιώτες και πολιτοφύλακες αυτήν την εβδομάδα στην πόλη Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube απεικονίζει αντάρτες της «Ταξιαρχίας Ταουχίντ» (μονοθεϊσμός), που κρατούν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, να φρουρούν τους κρατούμενους που είναι παραταγμένοι σε τέσσερις ομάδες στο προαύλιο ενός σχολείου. Ένας αφηγητής λέει ότι αιχμαλωτίστηκαν στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Ορισμένοι από τους κρατούμενους έχουν μώλωπες στα πρόσωπά τους και πρηξίματα γύρω από τα μάτια κι όταν μιλούν, οι φωνές τους τρέμουν. Ο ένας λέει ότι είναι συνταγματάρχης, ένας δεύτερος ότι είναι ταγματάρχης και αρκετοί λένε ότι είναι Σαμπίχα, μέλη μιας πολιτοφυλακής, η οποία είναι πιστή στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και μάχεται πλάι στον τακτικό στρατό. Στο τέλος του βίντεο μια φωνή λέει ότι «ο Ελεύθερος (Συριακός) Στρατός θα εξολοθρεύσει όλους τους Σαμπίχα, Θεού θέλοντος».
Σύμφωνα με έναν αντάρτη, οι κρατούμενοι είναι ασφαλείς και μετακινήθηκαν σε μια περιοχή εκτός του Χαλεπιού. «Ορισμένοι συνελήφθησαν στο αστυνομικό τμήμα της Σάαρ και άλλοι παραδόθηκαν», είπε. «Ζουν ακόμα, θα μείνουν μαζί μας ώσπου να πέσει το καθεστώς και μετά θα δικαστούν, καθένας τους θα πάρει αυτό που του αξίζει». Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο ανέφερε πως αντάρτες συνέλαβαν επίσης 50 στρατιωτικούς, ανάμεσά τους 14 αξιωματικούς, στη Μάαρετ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, «έπειτα από 12 ώρες συγκρούσεων», και αφού «κατέστρεψαν μια θέση του στρατού».

Προσοχή στους αμάχους 
 
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, απηύθυνε έκκληση στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να προστατεύσουν τους άμαχους στο Χαλέπι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας και την πιθανότητα μιας «επικείμενης μείζονος πολεμικής αναμέτρησης» στην πόλη. Ο Άσαντ έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην πόλη, την οποία περικυκλώνουν στρατιώτες.
Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στη Γενεύη, η Νάβι Πιλάι τονίζει ότι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ προσπαθούν με σφοδρούς βομβαρδισμούς, πυρά από άρματα μάχης και έρευνες πόρτα-πόρτα, να προχωρήσουν σε «εκκαθαρίσεις περιοχών» που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ επικαλέστηκε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ωμότητες, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις, πυροβολισμούς αμάχων από ελεύθερους σκοπευτές κατά τις πρόσφατες μάχες στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Υπογράμμισε ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα διαφύγουν της δικαιοσύνης.

Κάνουν πως το κρύβουν

Την ίδια στιγμή, βήματα για μεγαλύτερη στήριξη των Σύρων ανταρτών κάνουν οι ΗΠΑ. Λίγο πριν από το τέλος της πρώτης του θητείας και βλέποντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της Συρίας καταρρέουν, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στους Σύρους αντάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο Λευκός Οίκος κατήρτισε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εγκρίνει να δοθεί μυστική βοήθεια προς τους αντάρτες, η οποία, όμως, δεν θα αφορά τον εξοπλισμό τους. Δεν έχει γίνει, πάντως, γνωστό εάν ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το είδος της βοήθειας που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση αφορά την αύξηση παροχής εξοπλισμού επικοινωνιών και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις κινήσεις των στρατιωτών του Άσαντ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι δεν θα δώσει όπλα στους αντάρτες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αντάρτες να οργανωθούν καλύτερα και παρακολουθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτό διατρέχει κίνδυνο.

Νέες προειδοποιήσεις από την Άγκυρα

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιτρέψει σε οργανώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές», όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ή η Αλ Κάιντα, να αποκτήσουν παρουσία στη Συρία, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24, ο Νταβούτογλου δεν διευκρίνισε τι είδους βήματα προτίθεται να κάνει η Άγκυρα για να εμποδίσει τη δράση τέτοιων οργανώσεων κατά μήκος των νοτιοανατολικών τουρκικών συνόρων. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση εναντίον οποιασδήποτε «τρομοκρατικής» οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της Συρίας εάν την θεωρήσει απειλή - απευθύνοντας σκληρή προειδοποίηση προς Κούρδους ακτιβιστές, οι οποίοι δρουν εκεί.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.