ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Στρατιωτικοί σε απόγνωση


Εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται να ζήσουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, ενώ χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι των οποίων οι λογαριασμοί μισθοδοσίας πιστώνονται με 500-600 ευρώ. Τα ποσά αυτά προκύπτουν μετά την.....
παρακράτηση δόσεων στεγαστικών δανείων μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τα χρήματα αυτά οι ένστολοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το «μπουγιουρντί» της εφορίας και τα πάσης φύσεως χαράτσια.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, που προκύπτουν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Πενταγώνου, περί τα 500 στελέχη των Ενοπλων Δυνάμεων λαμβάνουν μετά την παρακράτηση δόσεων για εξόφληση στεγαστικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως 400 ευρώ μηνιαίως. Περίπου 1.000 στρατιωτικοί βάζουν στην τσέπη τους 500 ευρώ, 2.500 λαμβάνουν εκκαθάριση της τάξεως των 600 ευρώ το μήνα, ενώ στους 10.000 ανέρχονται οι ένστολοι που μετά βίας φθάνουν τα 800 ευρώ. Οσοι, δε, λαμβάνουν μισθό έως 1.200 ευρώ το μήνα αποτελούν το 1/3 του συνόλου των στελεχών. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι μισθοί προκύπτουν από την παρακράτηση δόσεων μόνο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν υπάρχει δηλαδή εικόνα για το τι μέρος από τα ποσά αυτά ή γενικότερα των μισθών των στρατιωτικών καταλήγουν σε άλλες τράπεζες για στεγαστικά, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια.

Τα θλιβερά οικονομικά δεδομένα για τους ενστόλους έχουν περιέλθει σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του ειδικού μισθολογίου το οποίο βάσει του Μνημονίου οδηγεί σε περικοπές μισθών 12%. Μια τέτοια μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή στους στρατιωτικούς και θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα στο ηθικό και το φρόνημά τους, με συνέπειες στην εθνική άμυνα. Τους κινδύνους αυτούς τους γνωρίζει η πολιτική ηγεσία (αποτελείται άλλωστε κατά τα 2/3 από πρώην στρατιωτικούς) και καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να αποφευχθεί νέα αφαίμαξη στις αποδοχές των στελεχών των Ενοπλων Δυνάμεων, πιθανότατα με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων μη μισθολογικών. Τώρα ποια μπορεί να είναι αυτά μένει να φανεί, αφού πρώτα υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί για την αποφυγή της μείωσης του 12%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και όχι μία. Κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» σχετικά με το θέμα του ειδικού μισθολογίου.

Το σίγουρο είναι ότι οι στρατιωτικοί λένε… «μη παρέκει». «Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές». Τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, που έχει επισκεφθεί μείζονες σχηματισμούς των Ενοπλων Δυνάμεων, όσο και ο υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Καράμπελας, που για το συγκεκριμένο θέμα έχει συνεργασία με τους επιτελείς, γνωρίζουν ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Με 400 και 500 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να ζήσει κανείς, πόσω μάλλον να αντεπεξέλθει στις οικογενειακές του υποχρεώσεις, να μετακινηθεί (επίκεινται μεταθέσεις) και να ανταποκριθεί πλήρως στις υπηρεσιακές ανάγκες. Πέραν δε αυτού, η απόγνωση μετατρέπεται σε απελπισία όταν καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και θα αρχίσουν να έρχονται τα νέα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στρατιωτικός με εισόδημα 1.600 ευρώ το μήνα, έγγαμος με τρία παιδιά, χωρίς ακίνητη περιουσία, καλείται να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 6.500 ευρώ. Αλλος στρατιωτικός, με εισόδημα 1.300 ευρώ, έγγαμος με δύο παιδιά και πρώτη κατοικία, πρέπει να καταβάλει 3.500 ευρώ. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν την οφειλή αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες. Πόσω μάλλον, αν περικοπεί επιπλέον 12% ο μισθός τους. Επιτελείς του Πενταγώνου, αναλύοντας την κατάσταση, εκφράζουν φόβους ακόμη και για παραβατική συμπεριφορά, στην οποία πιθανώς να οδηγηθούν στελέχη λόγω της ανέχειας ή να αναζητήσουν παράλληλη απασχόληση σε βάρος των στρατιωτικών καθηκόντων. Τα αιτήματα δε για σίτιση εντός των στρατοπέδων και διαμονής σε στρατιωτικά οικήματα υποβάλλονται σωρηδόν.

Ανδρέας Κούτρας στον Ελεύθερο Τύπο

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.