ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πάνω από 2.300 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή τους στην Ελλάδα σε 3 χρόνια!


Σοκ προκαλούν τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις αυτοκτονίες συμπολιτών μας. Την τελευταία τριετία, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι οι οποίοι –σύμφωνα με όσα ....
καταγράφηκαν- αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Είναι ενδεικτικό ότι τους τρεις τελευταίους μήνες οι αυτοκτονίες ανήλθαν σε 60, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο σημειώνονται τρεις περίπου αυτοκτονίες κάθε δύο ημέρες.

Σε ό, τι αφορά το προφίλ των ανθρώπων που αποφασίζουν να προβούν στο απονενοημένο διάβημα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για πολίτες στους οποίους προκλήθηκε ισχυρό ψυχολογικό σοκ ένεκα των οικονομικών προβλημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. «Κατά πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και λόγω των οικονομικών δυσχερειών, είτε έμειναν άνεργοι είτε είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται», λένε χαρακτηριστικά.

 Περιπτώσεις που…σοκάρουν!

 Η κυρία Ελένη Μπεκιάρη, ψυχίατρος και μέλος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Κλίμακα», που στηρίζει τα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα, επεσήμανε ότι ο ακριβής αριθμός εκείνων που προσανατολίζονται στο να θέσουν τέλος στη ζωή τους δεν μπορεί να καταγραφεί για τον απλό λόγο ότι οι αυτόχειρες σπάνια ζητάνε υποστήριξη από τους ειδικούς. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά τον αριθμό των ανθρώπων που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζητούν βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και έτσι δεν δίνεται η πραγματική διάσταση».

Ενδεικτικό όμως είναι ότι στην ειδική γραμμή 1018 της «Κλίμακας» ο καθημερινός αριθμός κλήσεων ξεπερνάει τις 20. «Συνήθως καλούν άνθρωποι και των δύο φύλων και όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες ηλικίας από 30 μέχρι και 39 ετών και άντρες ηλικίας 40 με 55».

Σύμφωνα με την κυρία Μπεκιάρη οι σκέψεις για το απονενοημένο διάβημα είναι αδύνατο να αποφευχθούν χάρη μόνο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως εξηγεί «η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η αιτία δεν είναι ποτέ μονοδιάστατη, δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι κάποιος αυτοκτόνησε μόνο λόγω ερωτικής απογοήτευσης ή χρεών. Οι δύσκολες καταστάσεις της ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο από μόνες τους συνήθως δεν αρκούν για να αυτοκτονήσει κάποιος.

Πολλές φορές συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, τις περισσότερες φορές αυτή είναι η κατάθλιψη καθώς και άλλοι παράγοντες οι οποίοι και αυξάνουν τον κίνδυνο. Επομένως για να αποτρέψουμε μια αυτοκτονία χρειάζεται πρώτα απ' όλα να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας υπάρχει, και παράλληλα να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος που απευθύνεται σε εμάς. Αυτή η θεραπευτική παρέμβαση είναι μακροπρόθεσμη και δεν μπορεί να γίνει τηλεφωνικά».

Παράλληλα η κυρία Μπεκιάρη επισημαίνει ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει πάσης φύσεως προβλήματα που του προκαλούν επιπτώσεις στη ψυχολογική του υγεία, οφείλει, χωρίς, δεύτερη σκέψη να επικοινωνεί με τους ειδικούς. «Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του εφόσον αντιληφθούν μεταστροφή στη συμπεριφορά του», καταλήγει.

1 σχόλιο:

  1. καλώ ολο τον κοσμο να μην σκέφτονται ετσι με αυτο τον τροπο . δηλαδη αρνητικά . ειναι ο καθενας μοναδα επανω στον πλανητη , και εχει δικαιωμα να χαρει το ύψιστο δωρο της ζωης που του χαρησε ο θεος . ας χαρουμε λοιπον την ζωη μας, δεν ειναι μονο τα χρηματα που φερνουν την ευτυχία ισα -ισα που δημιουργεί προβληματα . για τον απλουστατο λογο αν καποιος ειναι καταχρεωμενος , καλυτερα ειναι να αφησει να του παρουν το σπιτι που στην ουσια ειναι τουβλα , και να συνεχίσει την ζωη του . δεν εχετε να πληρώνεται χαρατσια ? μην πληρώνεται . το πολυ πολυ να πατε φυλακη για κανα χρονο να τρωτε τσαμπα και να ξεκουράζεστε . εχουν φτιαξει και δημηουργησει εξανακγαστικο φοβο με το κινητρο της τιμωριας . ( Αααα!!!! αν δεν πληρωσεις θα πας φυλακη ) μην πτοείστε απο κατι τετοια , η ελευθερια ειναι δικια μας ειναι παντου , ο θεος την εδωσε απλωχερα αρκει να την εντοπίσουμε , μεσα μας πρωτα . ειναι πολυ κριμα να την σπαταλαμε στο συστημα που καποιοι εχουν επιβαλει στον ανθρωπο .γι'αυτη την ελευθερια και την αγαπη σταυρωσαν τον χριστο . επειδη δεν αποδεχωνταν το συστημα που απο τοτε κατασκευασαν , το συστημα του χρηματος , και που στην ουσια παντα ολοι θα δουλευουν για καποιον αυτον που βρισκεται παντα πανω απο αυτους . μια τελεια πιραμιδα δηλαδη . αν δειτε απλα την ζωη θα καταλαβεται και την πραγματικη της αξία .αφηστετα ολα πισω λοιπον παρτε μια σκηνη βρείτε μια παραλια , κοψτε μια ντοματα με ψωμι και θα κανετε τις καλυτερες διακοπες στην ζωη σας . αρκει να πιστευεται σε εσας . με ποιο λιγα στην ζωη ειναι και καλυτερα . σκεφτειτε να σας ριχνανε σε ενα νησί μονους δεν θα κανατε τα παντα για να ζησετε ? ετσι λοιπον ποσο μαλλον εδω που εχουμε και καποιους ανθρωπους που μας αγαπανε και νοιάζονται για μας , ο ρολος της επιβιωσης ειναι ακομα ποιο μεγαλος . φιλοσοφήστε το νοημα της ζωης και θα δειτε οτι η ζωη δεν εχει καμια σχεση με το χρημα , παρολο που την εχουν κανει να ειναι άρρηκτα δεμένη με αυτη . τα παντα ειναι στο μυλο . καντε τον σταυρο σας και προχωράτε , και τοτε θα συνειδητοποιήσετε τελικα ποσο δυναμη κρυβατε μεσα σας , και οτι δεν αξιζει για κανενα και για τιποτα να χανουμε κατι που ειναι το ανωτερο ολων . ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.