ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Χαράτσια-σοκ για 2 στους 3 φορολογούμενους


Επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του «Ελεύθερου Τύπου» για την αισχρή φοροληστεία που μεθόδευσε πέρυσι το καλοκαίρι, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, η ασκούσα τότε την εξουσία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση των πρώτων 1.403.446  φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι 2 στους 3 φορολογουμένους καλούνται φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, παρά τη σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, μόνο και μόνο επειδή κατά το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2011, κατά το οποίο κυβέρνησε τη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ, νομοθετήθηκαν απάνθρωπα φορομπηχτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται τώρα και προβλέπουν:

-Τη μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας!

-Περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ!

-Μείωση ακόμη και στο αφορολόγητο ποσό για τους αναπήρους.

-Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

-Αυξήσεις-φωτιά, κατά 33%-70%, στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

-Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και ιατρική περίθαλψη!

-Την ένταξη δύο ακόμη χαρατσιών στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Πολλά από τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους εμφανίζουν για το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 400-500 ευρώ και επιβαρύνει όσους άσκησαν πέρυσι ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από την εκκαθάριση των πρώτων φετινών δηλώσεων:

1) Οι 2 στους 3 φορολογουμένους παραλαμβάνουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις 2 στους 10! Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Επιπλέον, οι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν φέτος τους περισσότερους φορολογούμενους εκτοξεύονται στα ύψη, παρά το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για το 2011 εμφανίζονται μέχρι στιγμής μειωμένα κατά 10%!

2) Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα πρώτα 1.403.446 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται σε 1,335 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων!

3) Καθένας από τους 935.844 παραλήπτες των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ.

4) Από το 1,335 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν για είσπραξη από το Δημόσιο, τα  993,17 εκατ. ευρώ είναι φόρος εισοδήματος, τα 292,9 εκατ. ευρώ είναι ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα 49,2 εκατ. ευρώ είναι τέλος επιτηδεύματος.

Ομως, τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ. Οπως όλα δείχνουν, πάνω από 1,6 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά χαράτσια, είτε σε 2 δόσεις είτε εφάπαξ, αντί σε 3 δόσεις! Αυτό θα συμβεί, επειδή φέτος έχουν δοθεί, με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, μεγάλες παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κυρίως εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ηδη ύστερα από μία ακόμη απόφαση που εκδόθηκε χθες, οι προθεσμίες λήγουν πλέον στις 10-7-2012 για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις χειρόγραφα και στις 16-7-2012 για όσους τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι οι δηλώσεις να  κατατίθενται φέτος με μεγάλη καθυστέρηση από τους φορολογουμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε φθάσει στις αρχές Ιουλίου και έχουν εκκαθαριστεί μόλις 1,4 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ έχουν υποβληθεί μόλις 1,9 εκατομμύρια, τη στιγμή που το σύνολο των φετινών δηλώσεων αναμένεται να φθάσει τα 5,7 εκατομμύρια. Είναι πλέον βέβαιο ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια από τις υπόλοιπες 3,8 εκατομμύρια -μη υποβληθείσες μέχρι σήμερα- δηλώσεις θα κατατεθούν στα μέσα Ιουλίου! Ομως, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών να μην προλάβει να εκκαθαρίσει μεγάλο αριθμό δηλώσεων μέσα στον Ιούλιο. Δηλαδή, για πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν από τον Αύγουστο και μετά, με συνέπεια τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια από αυτούς να λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χαράτσια που θα αναγράφουν τα σημειώματα αυτά είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Αφου έτσι αποφάσισε ο σοφός ελληνικός λαός, ας τον πιούμε τώρα όλοι μαζί.
    Ηθελες κορόιδο έλληνα να ξαναζήσεις τον χειμώνα του '42. Να δείς τι ωραίος που θα είναι.
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.Θα τα ξαναπούμε του χρόνου πρώτα ο Θεός.
    Οσοι ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.