ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Economist ... το πολυσυζητημένο «διαζύγιο» Ελλάδας-ευρώ.

 

Παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας της Ελληνοαμερικανίδας Νία Βαρντάλος, «My big fat Greek wedding»,  Αυτό που σημειώνει είναι πως, πάνω από όλα, παραμένουν ερωτηματικά για το εάν και με τι τρόπο η χώρα θα βγει, τελικά, από την ευρωζώνη.

Με τον προβολέα στραμμένο στα εκλογικά αποτελέσματα της κάλπης της 17ης Ιουνίου, τονίζεται πως ακόμα και να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού, θα χρειαστεί –έστω και μόνο στην αρχή- να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, γιατί διαφορετικά δεν θα έχει τη στήριξη των λοιπών συγκυβερνώντων.

Σύμφωνα με τον Economist, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα θέλει να χρεωθεί το οικονομικό χάος που θα προκύψει από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πολλοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και ο Thomas Mayer ο οποίος συνεργάζεται με την Deutsche Bank, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο, υποτιμημένο νόμισμα, ενώ θα παραμένει στη νομισματική Ένωση.

Άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Mario Blejer, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δικής τους κρίσης, βρίσκει την παραπάνω επιλογή κακή, υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματα της εφαρμογής της θα προκαλούσαν χάος.

Σε περίπτωση που οι πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα -αν είναι κυβέρνηση- δεν αποδώσουν καρπούς και διακοπούν σύντομα, η Ελλάδα θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από την ΕΚΤ για επείγουσα οικονομική στήριξη, ειδικά αν οι καταθέτες κατακλύσουν τις τράπεζες, θέλοντας να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Αν η προϋπόθεση για συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι η συμφωνία με τους όρους της διάσωσης, τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συμμορφωθεί, αλλιώς η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποχωρήσει από την ευρωζώνη σύντομα μετά τις εκλογές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.