Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Προετοιμάζεται η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος;


Λίγες ώρες πριν το Eurogroup ο πρόεδρος της Euro Working Group Τ.Βίζερ δηλώνει ανοιχτά....
πως ''η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής''. ''Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί'' υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ, που προετοιμάζει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Euro Working Group, που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, τόνισε πως η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ''παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ότι αναμενόταν''.

Αίνιγμα η γερμανική στάση στο ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης....

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. ''Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα'' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το ισπανικό ζήτημα.Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια των τραπεζών της. ''Αυτό υποθέτουμε, αλλά εάν αυτό δεν γίνει σήμερα θα γίνει μια μέρα αργότερα'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τη διάθεση έως και 100 δις. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο η Μαδρίτη αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε δύο τράπεζές της προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.