Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Μάχη στήθος με στήθος, δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις


Αμφίρροπη ως το τέλος αναμένεται η μάχη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά στις επαναληπτικές εκλογές της 17ηςΙουνίου, με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και είναι σε γνώση των κομματικών επιτελείων.

Από τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων προκύπτει....
ακόμα ότι η ψήφος επιλογής κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι της ψήφου διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας που επικράτησε στις 6 Μαΐου και πως οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με κριτήριο όχι την τιμωρία, αλλά τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουν αποκτήσει μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμμα και τα στοιχεία δείχνουν ότι ουδείς θα αποκτήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι τη 17η Ιουνίου.

Με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η εικόνα που επικράτησε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου –όταν δηλαδή κόμματα και πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν τις αλλαγές που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στο πολιτικό σκηνικό– δεν έχει αλλάξει δραματικά.

Η θέση της Ν.Δ. ενισχύθηκε και ενισχύεται μετά τις κινήσεις επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης και ο ΣΥΡΙΖΑ  ενισχύεται επίσης μετά τη δυναμική που απέκτησε στις 6 Μαΐου κατοχυρώνοντας τη δεύτερη θέση και αποκτώντας προοπτική εξουσίας. Επιπλέον, τα δύο κόμματα που οδηγούν την κούρσα έχουν σημαντική δεξαμενή βέβαιης ψήφου, με τη Ν.Δ. σε αυτή τη δεξαμενή να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα. Από εκεί και πέρα, στην επίσης κρίσιμη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των ποσοστών του από τη Νέα Δημοκρατία. Η μικρή υπεροχή της Ν.Δ. στην πρώτη δεξαμενή, αυτή της βέβαιης ψήφου, σε συνδυασμό με την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, δίνει την αμφίρροπη εικόνα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρηθεί ως το τέλος.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κόμματα υπόκεινται σε σημαντική πίεση.

Το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται τόσο από τη δυναμική της Ν.Δ. όσο και από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ερώτημα αν θα συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης –με βάση την 6η Μαΐου– όπως φαίνεται να τη συγκρατεί μέχρι στιγμής, έχοντας μια ελαφρά μείωση. Σημειώνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι με βάση το ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της 6ης Μαΐου δεν επικρατεί αντιμνημονιακή ψήφος, ενδεχόμενη νέα μετακίνηση –εφόσον υπάρξει– θα ενισχύσει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα που φαίνεται ότι αντέχουν περισσότερο στην πίεση και σε γενικές γραμμές συγκρατούν τα ποσοστά τους είναι η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Ειδικά όμως σε ότι αφορά τη Χρυσή Αυγή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα η καταγραφή και η επιρροή στο εκλογικό σώμα της επίθεσης του βουλευτή και εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου.

Η ίδια σημείωση θα πρέπει να γίνει και για την εικόνα του ΚΚΕ –ότι δηλαδή η επίθεση εναντίον της κ. Κανέλλη ακόμα δεν έχει καταγραφεί από τις κυλιόμενες μετρήσεις– καθώς φαίνεται ότι από την 6η Μαΐου και μετά το ΚΚΕ χάνει δυνάμεις κυρίως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη πίεση δέχονται και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Εμφανίζουν διαρροές τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν κατά τι αυξηθεί οι διαρροές των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία. Ισχυρή πίεση δέχονται και τα κόμματα που τέθηκαν εκτός Βουλής, ιδίως αυτά που βρέθηκαν στο όριο εισόδου στη Βουλή όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ δυνάμεις φαίνεται να χάνει και η Δημιουργία Ξανά.


Συνεργασία με Ν.Δ. θέλουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ


Ως σημαντικό κρίνεται το εύρημα που αφορά  την επόμενη ημέρα και τις κινήσεις των κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι ενδέχεται, εφόσον κυριαρχήσει, η πόλωση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδράσει και προεκλογικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις που υπάρχουν και δεν μπορούν να δημοσιευθούν, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικότερα ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Αριστεράς τάσσονται στο μεγαλύτερο μέρος τους υπέρ της ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη Νέα Δημοκρατία.

Σημαντικό επίσης κρίνεται το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο, το δίλημμα «ευρώ η δραχμή» δεν φαίνεται να κυριαρχεί σε αυτήν τη δεύτερη προεκλογική περίοδο. Περισσότεροι πολίτες δεν θεωρούν πιθανή ή δεν εξαρτούν την ψήφο τους από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

(Από τον Τύπο της Κυριακής)

ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

  1. ΑΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΡΙΧΑ-ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καποτε καποιοι λεγανε ψωμι και ελια και κοτσο βασιλεια και οσο περνουσε οκαιρος ,ελεγαν αχ, να μας κοβονταν τα χερια οταν τον χειροκροτουσαν ,τωρα το ιδιο συμβαινη και θα συμβη βεβαια με τον τσιπρα, και ολο του το ασκερι πρωτα θα τον ψηφησουνε και μετα θα λενε αχ να μας κοβοταν τα χερια που τον ψηφησαμε!!! λοιπον παρτε πριονια απο τωρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΙΔΕΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.