ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Διεθνής ανακούφιση από το αποτέλεσμα της κάλπης

 

Ανακούφιση επικρατεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα. «Οι υποστηρικτές του ευρώ μπορούν να πάρουν μια καλή ανάσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα ξεπερνούν σε ποσοστά τον αντι –ευρωπαϊκό Συνασπισμό της ριζοσπαστικής Αριστεράς» υπογραμμίζει το περιοδικό «Der Spiegel».

«Όλα δείχνουν πως οι Έλληνες επέλεξαν την παραμονή στο ευρώ και δίνουν πρωτιά στην Νέα Δημοκρατία. Ένας συνασπισμός με το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανός» αναφέρει και η δεξιά εφημερίδα «Die Welt» η οποία δεν παραλείπει να τονίσει πως η σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ίσως οδηγήσει τη χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι Έλληνες επέλεξαν το ευρώ. Με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει την πρώτη θέση και το μπόνους των 5ο εδρών και με το σοσιαλιστικό Κόμμα να έρχεται τρίτο, φαίνεται πως οι Έλληνες επέλεξαν τελικά το ευρώ» γράφει η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild

Τα γαλλικά ΜΜΕ
Τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν θετικά την νίκη της Ν.Δ επικαλούμενες τις δηλώσεις του αρχηγού της, που υποστηρίζει ότι είναι πανέτοιμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη «Liberation», «Πρώτη η Ν.Δ, σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές».

Η αριστερή εφημερίδα, αναφερόμενη στην πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζει ότι με το 29,5% της Ν.Δ και με το 12.3% του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η γαλλική «Le Monde», αναφέρεται στην δήλωση του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες ψήφισαν για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και στην έκκληση που απηύθυνε στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην άρνηση του Τσίπρα να συμμετάσχει σε μία τέτοια προσπάθεια.

Στο ίδιο μήκος κινείται το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «L' Express». Στην ιστοσελίδα του, γράφει: «Eλλάδα, πρώτη η Δεξιά, η οποία μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές».

Για την «Le Figaro», ο ηγέτης της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα, έτοιμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ιταλικός Τύπος
Μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών για προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ο ιταλικός Τύπος που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, κάνει ξεκάθαρα λόγο πλέον για δυνατότητα κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

«Η πιθανότητα (σχηματισμού κυβέρνησης) δείχνει να διαλύει την ομίχλη που επικρατούσε γύρω από την ψηφοφορία, ακόμα και αν η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων αργά το βράδυ. Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας», γράφει η Corriere della Serra και συνεχίζει: «Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου».

Η Repubblica από την άλλη μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο πρακτορείο Reuters «η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Είμαι ανακουφισμένος, για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Έττορε Λιβίνι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης.
Σύμφωνα με τον Λιβίνι «το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστο το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φερράρι.

«Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι», γράφει σε ανάλυσή του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.

Ισπανικός Τύπος
Στο ίδιο κλίμα κινείται κι ο ισπανικός Τύπος, με την El Pais να φέρει τον τίτλο «τα κόμματα που είναι υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας νικούν στις εκλογές» και την El Mundo να μιλά για την επικράτηση των κομμάτων υπέρ του ευρώ. «Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που υιοθέτησε σκληρά μέτρα, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εάν συγκεντρώσουν πάνω από 150 έδρες», γράφει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Βλέπουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τα περισσότερα να κάνουν λόγο για διάσωση της Ελλάδας και παραμονής της στην ζώνη του ευρώ.

Πιο αναλυτικά το αμερικάνικο δίκτυο CNBC αναφέρει «σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη και τον κόσμο, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές παρόλο δεν σχηματίζει κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg αναφέρει ότι « τα δυο κόμματα που υποστηρίζουν τα μέτρα οικονομικής σταθερότητας Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κέρδισαν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Γεγονός που σημαίνει ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο νόμισμα του ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνουν 159 έδρες».

Το αμερικάνικο δίκτυο CNN με έκτακτη είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι «με οριακή διαφορά η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές χωρίς όμως να μπορεί από μόνο του να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών θα αποφασίζουν την μοίρα του ευρώ, ενός νομίσματος που χρησιμοποιείται από 325 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει « Η ‘δεξιά’ Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζητά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο στις εκλογές».

Το συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με μικρή διαφορά τους αριστερούς αντιπάλους του, στις βουλευτικές εκλογές. Με το 40% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει το 30.5% (131έδρες) ο ΣΥΡΙΖΑ 26% ( 69έδρες) και το ΠΑΣΟΚ 12.9% ( 34 έδρες). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση που θα στηρίξει τη διάσωση της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.